Anyagcsere folyamatok intenzív terhelés során

Share

Az intenzív terhelés úgy definiálható a sporttudományban, mint bármely olyan intenzitás, amelynél a steady-state körülmények már nem tarthatók fenn. Több módon végezhető, mint pl. intenzív erőteljes terhelés, sprintfutás, kerékpározás, úszás stb. során, vagy inkább erő-sportágaknál, mint pl. a súlyemelés.

Mitokondriális légzés

A mitokondriális légzés vizsgálata az oxigénfogyasztás mérésével történik. Intenzív terhelés során a mitokondriális légzés növekedése gyorsan jön létre (30 mp-es maximális  kerékpározás során a mitokondriális légzésből származó ATP 25-40 %-ban járul hozzá az izom kontrakcióhoz).

Kreatinfoszfát

Izombiopsziás tanulmányok igazolják, hogy az izom kreatinfoszfát a 100 m-es sprintfutás különböző intervallumainál folyamatosan csökken. A legnagyobb csökkenés az első 40 méternél figyelhető meg, ezt követően a csökkenés üteme kisebb. (Az izombiopszia előkészítése legalább 20 mp-ig tart, amely alatt tekintélyes kreatinfoszfát képződhet újra.) A kreatinfoszfát tartalom nagyobb a gyors rostokban, mint a lassú rostokban, így a gyors rostokban nagyobb a kreatinfoszfát csökkenése, csaknem teljesen kiüríti az izom kreatinfoszfát raktárai, reciprok anorganikus foszfátnövekedést eredményezve.

Glikogenolízis, glikolízis

Az izom glikogenolízis a legnagyobb az intenzív terhelés kezdeti szakaszában, és az idő függvényében exponenciális módon csökken. Az izom glikogén igen fontos intenzíven végzett terhelés során, de a glikogenolízis folyamatosan csökkenő sebessége a terhelés során megkérdőjelezi  az izom glikogén raktárak feltöltésének szükségességét. A glikolízis sebessége a glikogenolízishez hasonlóan viselkedik  ilyen terhelés során is.

Alanin termelés

Az aminosavak felszabadulása a vázizomból fokozódik intenzív terhelés során. Az alanin elsődleges forrása a piruvát aminálása, az alaninképzés kapacitása nagyobb az oxidatív izomrostokban, mint a gyorsrostokban. Tehát az aminosav nemcsak alacsony  szénhidrát-ellátottság esetén képződik hosszan tartó terhelés során. Amennyiben az izomban a piruvátból alanin képződik, nem tejsav,  ez megakadályozza az acidózis további növekedését.

Laktát termelés és acidózis

Mind az izom, mind a vér pH csökken intenzív terhelés során, jelezve az acidózist. Az izom pH tágabb határok között változik, mint a vér pH.  Mivel az alacsony pH gátolja a glikolízis „rate limiting” enzimének, a foszfo-fruktokináznak az aktivitását, valamint az ATP-ase-ok aktivitását is kedvezőtlenül befolyásolja, így rontja az izom anyagcserét.

hirdetés