Megérik a szteroidok a kockázatot?

Share

Mik azok a szteroidok

A szteroidok (néha “roidoknak” vagy “juice“-nak nevezik őket) ugyanolyanok, vagy hasonlóak bizonyos, az emberi szervezetben megtalálható hormonokhoz. A szervezet természetes módon termel szteroidokat, hogy támogassa az olyan funkciókat, mint a stressz elleni küzdelem, valamint hogy elősegítése a növekedést és fejlődést.

Néhányan azonban azért használnak szteroid tablettákat, géleket, krémeket vagy injekciókat, mert úgy gondolják, hogy ezek javíthatják sportteljesítményüket vagy kinézetüket.

Az anabolikus szteroidok olyan mesterségesen előállított hormonok, amelyek azonosak vagy hasonlóak az androgénekhez, a szervezet férfi típusú nemi hormonjaihoz. Az anabolikus szteroidoknak több mint 100 változata létezik. A legerősebb androgén a tesztoszteron. Bár a tesztoszteron főként érett férfi hormon, de a lányok szervezete – kisebb mennyiségben – is termeli. A tesztoszteron segít az izomépítésben és elősegíti a fiúk pubertáskorban kialakuló férfias vonásait, például a hang mélyülését és a testszőrzet növekedését. A tesztoszteronszint azt is befolyásolhatja, hogy valaki mennyire agresszív.

A sportolók néha anabolikus szteroidokat szednek a tesztoszteron-szerű hatásuk miatt.

Más szteroidok, amelyeket néha szteroid-kiegészítőknek neveznek, dehidroepiandroszteront (DHEA) és/vagy androsztenediont (más néven andro) tartalmaznak. A legtöbb esetben a szteroid-kiegészítők, amelyeket régebben étrend-kiegészítő boltokban vagy edzőtermekben lehetett kapni, ma már illegálisak, és receptkötelesek. A DHEA a kevés kivételek egyike, és még mindig megvásárolható.

A szteroid kiegészítők az androgén gyengébb formái. Hatásuk nem ismert eléggé, de úgy gondolják, hogy nagy dózisban szedve más androgénekhez, például a tesztoszteronhoz hasonló hatásokat okoznak. A kutatások azonban arra utalnak, hogy nagyon keveset vagy semmit sem tesznek a sportteljesítmény javításáért.

Íme, amit a szteroidos kiegészítőkről tudunk: Az ezeket gyártó cégek gyakran hamis állításokat használnak, és nagyon keveset tudunk arról, hogy egyes ilyen anyagok milyen hosszú távú hatást gyakorolnak a szervezetre. Ez az egyik oka annak, hogy a kormányzat a polgárok védelme érdekében lépéseket tett a szteroidok forgalmazását ellenőrző törvények elfogadásával.

Hogyan működnek az anabolikus szteroidok

Az anabolikus szteroidok az izomszövetek növekedését és “tömegnövelését” serkentik az edzés hatására azáltal, hogy utánozzák a szervezetben természetesen termelődő tesztoszteron hatását. Az anabolikus szteroidok néhány naptól körülbelül egy évig maradhatnak a szervezetben. A szteroidok azért váltak népszerűvé, mert javíthatják az állóképességet, az erőt és az izomtömeget. A kutatások azonban nem mutatták ki, hogy a szteroidok javítják az ügyességet, a mozgékonyságot vagy a sportteljesítményt.

A szteroidok veszélyei

Az anabolikus szteroidok sokféle problémát okoznak. Néhány a gyakori mellékhatások közül:

 • pattanások;
 • korai kopaszodás vagy hajhullás;
 • súlygyarapodás;
 • hangulatingadozás;
 • agresszió;
 • alvászavarok;
 • magas vérnyomás;
 • az izmok és inak sérülésének nagyobb esélye;
 • sárgaság (a bőr sárgulása); májkárosodás;
 • elmaradt növekedés;
 • a szívbetegség, a vérrögök, a stroke és egyes ráktípusok kialakulásának fokozott kockázata.

Kockázatok a lányok számára

Az anabolikus szteroidokkal kapcsolatos, lányokat érintő konkrét kockázatok a következők:

 • fokozott arc- és testszőrzetnövekedés;
 • férfias vonások kialakulása, mint például a hang mélyülése, és a női testi jellemzők elvesztése, mint például a mellek zsugorodása;
 • a csikló megnagyobbodása;
 • a menstruációs ciklus megváltozása.

Kockázatok a fiúk számára

A fiúkat érintő konkrét kockázatok a következők:

 • a herék zsugorodása;
 • fájdalom vizelés közben;
 • mellfejlődés;
 • impotencia (erekcióra való képtelenség);
 • csökkent spermaszám és meddőség.

Egyéb problémák

A szteroidoknak súlyos pszichológiai mellékhatásai is lehetnek. Egyes felhasználók agresszívvé vagy harciasakká válhatnak, olyan dolgokat hihetnek, amelyek nem igazak (téveszmék), vagy szélsőséges bizalmatlanság vagy félelem (paranoia) érzései lehetnek. A szteroidokat használó embereknél pedig nagyobb a kockázata annak, hogy más drogokat, például alkoholt vagy kokaint is használnak, gyakran azért, hogy ellensúlyozzák a szteroidok néhány negatív hatását.

Azok a szteroidhasználók, akik tűvel fecskendezik be a drogot, ki vannak téve a HIV (humán immunhiány vírus), az AIDS-et okozó vírus fertőzésének kockázatának, ha más használókkal megosztják a tűket. A piszkos tűket használó emberek a májbetegség, a hepatitis, vagy a bakteriális endokarditis, a szív fertőzése szempontjából is veszélyeztetettek.

Szteroidok – stackelés és függőség

Egyesek “ciklikusan” adagolják a szteroidokat. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos időn keresztül több szteroidot szednek, egy időre abbahagyják, majd újra kezdik. A “stackelés” azt jelenti, hogy két vagy több különböző anabolikus szteroidot szednek. Más szteroid-használók “piramisszerűen” szedik a szteroidokat, alacsony dózissal kezdenek, és fokozatosan növelik a bevett anabolikus szteroidok adagját, gyakoriságát vagy számát, majd a ciklus befejezéséhez lecsökkentik a szedést. A felhasználók úgy vélik, hogy a halmozás fokozza az egyes gyógyszerek hatását, a piramisozás lehetővé teszi a szervezet számára, hogy hozzászokjon a szteroidok nagy dózisaihoz, a szteroidmentes időszakok pedig segítik a szervezetet a gyógyszerekből való felépülésben. Ezen állítások egyikét sem támasztják alá tudományos bizonyítékok.

Sokan azt mondják maguknak, hogy csak egy szezonon vagy egy tanéven keresztül használnak szteroidokat. Sajnos a szteroidok függőséget okozhatnak, így nehéz leszokni a szedésükről.

Ha pedig a felhasználók abbahagyják a szteroidok szedését, olyan elvonási tünetek jelentkezhetnek, mint az étvágytalanság, fáradtság, nyugtalanság, álmatlanság, hangulatingadozás, depresszió, személyiség tartós megváltozása.

A szteroidok hatásos alternatívái

Az anabolikus szteroidok használata illegális, és a professzionális sportszervezetek és orvosi szövetségek tiltják. Ennek ellenére egyes sportolók továbbra is szednek szteroidokat, mert úgy gondolják, hogy ez versenyelőnyhöz juttatja őket. Mint azt a nagy nyilvánosságot kapott esetekből láthattuk, ha egy sportolót szteroid használaton kapnak, a karrierje tönkremehet. És súlyos egészségügyi következményekkel jár.

Ha a lényegre térünk, a testünk veszélyeztetése, károsítása nem okos módja annak, hogy megpróbáljuk javítani a sportteljesítményünket. Sportolónak lenni azt jelenti, hogy keményen kell dolgozni és egészséges módon kell edzeni: megfelelő ételeket kell enni, edzeni és erőnléti edzéseket kell végezni, figyelni kell a regenerációra, pihenésre mindenféle droghasználat nélkül.

hirdetés

A cikk Steven Dowshen, MD (kidshealth.org) írásának magyarra fordított változata.