Fáj a térded?

Share

A térd szerkezete

A térd szervezetünk egyik legbonyolultabb, és emiatt talán legtöbb problémát okozó ízülete. Szinte nincs ember, akinek valamilyen sérülés, rossz mozdulat, vagy csak a korral járó kopás miatt ne lett volna még térdfájdalma. Az ízület nagyon összetett szerkezetű, sok elemből áll, melyek bármelyikének sérülése vagy betegsége kihat az egész ízület működésére.

A térd valójában két ízületből áll: egyrészt a lábszárcsont (tibia) kapcsolódik a combcsonthoz (femur), másrészt a térdkalács (patella) a combcsonthoz. Az első ízület esetén a combcsont gömbölyű vége fekszik bele a lábszárcsont végén található homorú felszínbe, mely azonban kisebb és jóval sekélyebb nála, így az illeszkedés messze nem tökéletes. Ennek köszönhető a térd nagy mozgástartománya, ám a kellő stabilitás hiánya is. Ezt a szervezet többféle struktúrával próbálja ellensúlyozni.

Stabilizáló tényezők

Az ún. passzív stabilizátorok közé tartozik az ízületet körülvevő kötőszövetből álló tok, az ízületi szalagok, az ízületi felszínek között található két kis porcdarab (meniscus), míg az aktív stabilizátorok természetesen a térdet körülvevő izmok. Ezek a képletek együttesen védik a térdet mind az oldalirányú kitérésektől, mind a túlzott csavarodástól.

A térdkalács (patella)

A térdkalács a combcsonton lévő mélyedésbe illeszkedik. Fő szerepe, hogy megnyújtva az erőkart, jelentősen növelje a combizom (musculus quadriceps femoris) erejét. A térdhajlításakor-nyújtásakor a térdkalács is elmozdul, ha azonban ez az elmozdulás nem jön létre valamilyen okból, akkor az a térdmozgásokat is erősen korlátozza.

Bursák

A térdízület járulékos képletei közé tartoznak az ún. bursák. Ezek olyan kötőszövetes kis tömlők, zsákocskák, melyek két fala között vékony rétegben ízületi folyadék található, segítve azok elcsúszását egymáson. A bursák feladata a csontos felszínen mozgó izmok és inak védelme: mivel alattuk helyezkednek el, védik őket a csont felszínén való folyamatos csúszkálás okozta károsodástól.

hirdetés

Mi okozhat térdfájdalmat?

Térdsérülés

A térdsérülés ill. a térdfájdalmak hátterében sokszor valamilyen sérülés áll. A térdkörnyéki szalagok gyakran indirekt módon sérülnek, a térd csavarodása, túlfeszülése okozhat kárt bennük.  Leggyakrabban a külső és belső oldalszalagok, illetve az elülső és hátsó keresztszalag sérül.

A meniscusok, melyek a lábszárcsont és a combcsont között elhelyezkedő, C-alakú porcdarabok, általában úgy sérülnek meg, hogy a fixált lábszárhoz képest elcsavarodik a comb, és így szélük becsípődik a két ízületi felszín közé. Igen jellegzetes tünete az ízületi elakadás, amikor mozgás közben egy-egy ponton megakad az ízület, de a térd kisebb rázogatására a fájdalom lemúlik, és a mozdulat folytatható. A jelenség oka, hogy a meniscusból leszakadt porcdarab szabadon vándorol az ízületben, és időnként a két ízületi felszín közé ékelődve megakadályozza azok elmozdulását.

Porckopás

A térd, teherviselő ízületként fokozottan ki van téve a porckopás (arthrosis) veszélyének. Az összes porcos ízületi felszínt igénybe veszi a korral járó degeneráció, öregedés, illetve a fokozott igénybevétel (pl. sportolók). A térd esetén nem csak a combcsont és a lábszárcsont felszíne érintett, de a térdkalács combcsonthoz fekvő, szintén porccal borított hátsó felszíne is. A térdkalács érintettségére utal a hosszantartó ülés okozta fájdalom („autó-mozi jel”), amikor a térd hajlított helyzete miatt a térdkalács erősen belenyomódik a combcsonton lévő bemélyedésbe.

Az ízületi hártya gyulladása

A térdben lévő ízületi hártya, melynek normálisan az ízületi folyadék (synovia) termelése és az ízületi porcfelszínek táplálása a feladata, begyulladva jelentős fájdalmat és duzzanatot okozhat. A latinul synovitisnek nevezett állapotot fertőzések, allergiás folyamatok, anyagcsere-betegségek, reumatológiai kórképek egyaránt előidézhetik.

A térdtáji bursák gyulladása (bursitis)

A térd környékén megtalálható bursák gyulladása és az emiatt bennük felgyűlő folyadék szintén korlátozhatja a térd mozgásait, azon kívül, hogy rendkívül erős fájdalmat okoz. Legismertebb formája a térdhajlatban elhelyezkedő Baker-ciszta. A térdízület környékén elhelyezkedő számtalan bursa közül néhány közvetlen összeköttetésben áll az ízület belső üregével – ezek gyulladása különösen veszélyes, mivel átterjedve a térdre komoly problémákat okozhat.