Térdkalács ficam

Share

Térdsérülés. A térdkalács ficam során  kimozdul normál helyzetéből, mindig a térd külső oldala felé, majd a kóros helyzetben marad (ficam), vagy csak részben mozdul oldalra és visszatér a normál helyzetbe (félficam, subluxatio). A ficamok sportolóknál gyakrabban direkt ütés vagy rúgás következtében történnek. Előfordulhat sérülés nélkül is, lazább szalagrendszer, vagy a térdkalács alatti ízület alakja, fejlődési variáció miatt.

Tünetek

Hajlított térd mellett az ízület külső oldalán jól látható és tapintható a ficamodott helyzetű térdkalács, akut esetben a fájdalom erős, az ízület megduzzad, mozgatása alig lehetséges. A térdkalács belső oldalán nyomásérzékenység észlelhető.

hirdetés


Azonnali tennivalók (elsősegély)

A ficamodott térdkalács helyremozdítása (repozíciója) a helyszínen csak szakértő által kísérelhető meg, de a fájdalom miatt narkózis nélkül nem mindig sikeres. A sérült végtag nyugalomba helyezése, hűtése, tehermentesítése szükséges. A sportterhelés folytatása nem lehetséges.

Orvosi tevékenység

Pontos diagnózis

Rtg az esetleges törések kizárására.

Kezelési módszerek

Konzervatív kezelés (rögzítés 4 hétig, majd gyógytorna) vagy műtét. Ismétlődő (recidív, habituális) ficamoknál műtét szükséges.

Rehabilitáció

Ggyógytorna a legfontosabb eleme.

Sportba való visszatérés

2-3 hónap általában szükséges.

Megelőzés

Combizomerősítés, alapos bemelegítés.

Megjegyzések

Műtét időnként szükséges, akut artroszkópia az esetleges porcfelszín sérülések ellátására, a belső oldali szakadt tok varrata. Korai visszatérés, gyenge combizomzat és rehabilitáció hiánya növeli az újrasérülés veszélyét.
Amennyiben a térdkalács-ízület (femoro-patellaris ízület) nagyon fejletlen, a gyermek és serdülőkori panaszok miatt élsport csak kevés sportágban lehetséges.