Az utánpótlássportolók megtanítása az akadályok leküzdésére (4.) – Teljesítményszorongás

Share

A mentális keménységre való törekvés során az utánpótlássportolók elkerülhetetlenül különböző kihívásokkal találkoznak, amelyek akadályozhatják fejlődésüket. Ez a cikksorozat ezeknek az akadályoknak a feltárásával foglalkozik, és mind a szülőket, mind a fiatal sportolókat hatékony stratégiákkal látja el. Miközben elmélyedünk ezekben a gyakori akadályokban, célunk, hogy képessé tegyük a fiatal sportolókat a mentális ellenállóképesség erős alapjainak kiépítésére, ami lehetővé teszi számukra, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtsanak a sportpályafutásuk során és azon túl is. A szülők a támogatás, a megértés és a nyílt kommunikáció környezetének kialakításával fontos szerepet játszanak abban, hogy gyermekeiket átvezessék ezeken a kihívásokon, segítve őket a mentális erő kifejlesztésében, amely szükséges ahhoz, hogy leküzdjék a kudarcokat és boldoguljanak a nehézségekkel szemben.

Az utánpótlássportolók megtanítása az akadályok leküzdésére cikksorozat részei:

Teljesítményszorongás

A teljesítménytől való szorongás természetes reakció, amelyet sok fiatal sportoló tapasztal a versenyek előtt. Szülőként az Ön támogatása és útmutatása jelentős szerepet játszhat abban, hogy gyermeke kezelje és leküzdje ezt a szorongást, lehetővé téve számára, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsa.

Az idegesség enyhítésének és a koncentráció fenntartásának egyik hatékony módja, ha segít gyermekének a teljesítmény előtti rutinok kialakításában. Ezek a rutinok a megszokás és a kontroll érzetét adhatják, ami segíthet a szorongás csökkentésében. Bátorítsa gyermekét, hogy minden verseny előtt állítson fel egy olyan tevékenységsort, amelyet követni tud. Ez magában foglalhat speciális bemelegítő gyakorlatokat, mentális felkészülési technikákat vagy nyugtató rituálékat. A rutin követésével a jelen pillanatban rögzíthetik magukat, és felkészültebbnek érezhetik magukat a közelgő kihívásra.

A légzőgyakorlatok, mint például a 4×4-es légzéstechnika, értékes eszközök az idegek megnyugtatására és az érzelmek szabályozására. Tanítsa meg gyermekét arra, hogy négyszer mélyen lélegezzen be, négyszer tartsa vissza a lélegzetét, és négyszer lassan lélegezzen ki. Ha rendszeresen gyakorolják ezt a légzőgyakorlatot, az segíthet nekik ellazítani a testüket és az elméjüket, így nyugodtabban és tisztábban tudnak közelíteni a versenyekhez.

A vizualizációs technikák szintén rendkívül hatékonyak lehetnek a teljesítménytől való szorongás csökkentésében. Bátorítsa gyermekét, hogy csukja be a szemét, és élénken képzelje el magát, amint a legjobb teljesítményét nyújtja. Vezesse őket, hogy képzeljék el a teljes előadást, beleértve a konkrét mozdulatokat, érzelmeket és sikeres eredményeket. A vizualizáció segít az önbizalomépítésben és megerősíti a pozitív önbizalmat, így nagyobb magabiztossággal tudnak a versenyhez közelíteni.

Emlékeztesse gyermekét, hogy a verseny előtti idegesség teljesen normális, és annak a jele, hogy fontos neki a teljesítménye. Nyugtassa meg őket, hogy ezt az ideges energiát pozitívan tudják felhasználni a teljesítményükhöz. Bátorítsa őket, hogy az idegességre inkább a motiváció és az izgalom forrásaként tekintsenek, mint akadályként. Hangsúlyozza, hogy minden sportoló bizonyos mértékig ideges, és teljesen rendben van, hogy így érez.

Szülőként legyen a gyermeke számára a támogatás és a bátorítás forrása. Mondjon megerősítő szavakat, és emlékeztesse az elvégzett kemény munkára, az elkötelezettségre és a verseny előtti fejlődésre. Tudassa velük, hogy hisz a képességeikben, és hogy büszke az erőfeszítéseikre, függetlenül az eredménytől.

Ha ezeket a stratégiákat beépíti a rutinjába, és rendíthetetlen támogatást nyújt, az segíthet gyermekének hatékonyan kezelni a teljesítménytől való szorongást. Gyakorlással és idővel elsajátíthatják azokat a mentális eszközöket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsák, még a nagy nyomás alatt álló helyzetekben is, és kifejleszthetik a mentális erősséget, hogy a jövőbeli kihívásokkal magabiztosan és rugalmasan nézzenek szembe.

hirdetés

Szerkesztett részletek James Leath, a „Mental Toughness for Youth Athletes” című írásából