A nyak akut húzódása, rándulása

Share

A nyak akut húzódása és rándulása a fejet vagy nyakat érő ütés, esetleg erőteljes rotáció vagy túlfeszülés (hiperextenzió) hatására alakul ki.

Lényege

A nyak anatómiai felépítése és mozgékonysága miatt sérülékeny. Akut nyaki húzódás és rándulás a fejet vagy nyakat érő ütés, esetleg erőteljes rotáció vagy túlfeszülés (hiperextenzió) hatására alakul ki. Az akut ferdenyak (torticollis) az egyik oldali izmok tartós görcsös összehúzódásának (spazmusának) következménye, nem azonos a nyaki rándulással. Ilyenkor a sérült az egyik oldalra hajtva, kényszertartásban tartja a nyakát.

hirdetés


Tünetek

Jellemző a nyak mozgását korlátozó fájdalom és izomspazmus, az izmok nyomásérzékenysége, a fájdalom az izmok passzív nyújtására fokozódik. Komplikációk nélküli akut nyaki izomhúzódás vagy szakadás nem jár végtagi (neurológiai) eltéréssel.

Azonnali tennivalók

A nyak rögzítése, fájdalomcsillapítás, a sporttevékenység nem folytatható, orvosi vizsgálat minél hamarabb.

Orvosi tevékenység

Pontos diagnózis: fizikális vizsgálat és nyaki röntgenfelvételek alapján.

Kezelés

Mindig konzervatív. A nyak tehermentesítése, rögzítése néhány napra, fájdalomcsillapítás, izomlazító gyógyszerek. Az első 48 órában a jegelés jó hatású.

Rehabilitáció

Hatékony az azonnal megkezdett fizioterápia. Jegelésel, ultrahangkezeléssel és manuálterápiával a diszkomfort-érzés csökkenthető. Gyógytorna, a nyak mobilitásának helyreállítása érdekében a mozgás és a nyújtó gyakorlatok korai megkezdése, erősítéssel az újrasérülések megelőzése.

Sportba való visszatérés időzítése

Ha a nyak mozgásterjedelme teljes, fájdalommentes és nincs semmilyen neurológiai eltérés. A nyaki izomhúzódások és -rándulások általában 4 héten belül meggyógyulnak.

Megelőzés

A helyes és biztonságos sportmozgás megtanítása, megfelelő felszerelés, sportági szabályok betartása.

Megjegyzés

Korrekt orvosi vizsgálat nélkül elvégzett manuálterápiás manőver durva és visszafordíthatatlan egészségkárosodással járhat.