Betöltés

Mit keresel?

Fej és nyak Parasport Sportsérülés

A nyak akut húzódása, rándulása

Megoszt

A nyak akut húzódása és rándulása a fejet vagy nyakat érő ütés, esetleg erőteljes rotáció vagy túlfeszülés (hiperextenzió) hatására alakul ki.

Lényege

A nyak anatómiai felépítése és mozgékonysága miatt sérülékeny. Akut nyaki húzódás és rándulás a fejet vagy nyakat érő ütés, esetleg erőteljes rotáció vagy túlfeszülés (hiperextenzió) hatására alakul ki. Az akut ferdenyak (torticollis) az egyik oldali izmok tartós görcsös összehúzódásának (spazmusának) következménye, nem azonos a nyaki rándulással. Ilyenkor a sérült az egyik oldalra hajtva, kényszertartásban tartja a nyakát.

hirdetés


Tünetek

síelő nyak sérülése

Jellemző a nyak mozgását korlátozó fájdalom és izomspazmus, az izmok nyomásérzékenysége, a fájdalom az izmok passzív nyújtására fokozódik. Komplikációk nélküli akut nyaki izomhúzódás vagy szakadás nem jár végtagi (neurológiai) eltéréssel.

Azonnali tennivalók

A nyak rögzítése, fájdalomcsillapítás, a sporttevékenység nem folytatható, orvosi vizsgálat minél hamarabb.

Orvosi tevékenység

Pontos diagnózis: fizikális vizsgálat és nyaki röntgenfelvételek alapján.

Kezelés

Mindig konzervatív. A nyak tehermentesítése, rögzítése néhány napra, fájdalomcsillapítás, izomlazító gyógyszerek. Az első 48 órában a jegelés jó hatású.

Rehabilitáció

Hatékony az azonnal megkezdett fizioterápia. Jegelésel, ultrahangkezeléssel és manuálterápiával a diszkomfort-érzés csökkenthető. Gyógytorna, a nyak mobilitásának helyreállítása érdekében a mozgás és a nyújtó gyakorlatok korai megkezdése, erősítéssel az újrasérülések megelőzése.

Sportba való visszatérés időzítése

Ha a nyak mozgásterjedelme teljes, fájdalommentes és nincs semmilyen neurológiai eltérés. A nyaki izomhúzódások és -rándulások általában 4 héten belül meggyógyulnak.

Megelőzés

A helyes és biztonságos sportmozgás megtanítása, megfelelő felszerelés, sportági szabályok betartása.

Megjegyzés

Korrekt orvosi vizsgálat nélkül elvégzett manuálterápiás manőver durva és visszafordíthatatlan egészségkárosodással járhat.

Tagek
Előző cikk
Következő cikk

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.