A térdízület szalagsérülései

Share

Térdsérülés. A térd szalagsérülései súlyos sérülések, mivel az ízület passzív stabilizátorai károsodnak. Legtöbbször a küzdősportokban, valamint labdarúgásban, jégkorongozásban, kézilabdában, kosárlabdában, rögbiben és a sílesiklásban fordulnak elő.

A sérülés kialakulása

A térdízület szalagsérülései főleg az ellenféllel való ütközés következtében, de csavarodó és egyéb mozdulatok hatására is létrejöhetnek, ha azok meghaladják a normál mozgáshatárokat. A térdízület különböző szalagjai együttműködnek a térd stabilitásának fenntartásában, és minél nagyobb erőbehatások érik az ízületet, annál nagyobb a szalagok sérülésének mértéke. Általában kombinált sérülések fordulnak elő az ütközések következtében, és minél komolyabb az ütközés, annál súlyosabb és komplikáltabb a sérülés. Leggyakrabban a következő ráhatások károsítják a szalagokat:

  • A térd külső oldalát vagy az előláb mediális oldalát ért ráhatás;
  • Mediális oldalát vagy az előláb laterális oldalát ért ráhatás;
  • Hiperextenzióját vagy hiperflexióját eredményező ráhatás;
  • Csavarodás okozó ráhatás.
hirdetés


A térdízület külső oldalát ért ráhatásra kialakuló sérülések

A térd külső oldalát ért ütés a térdet befelé (valgus irányba) feszíti. Sokkal gyakrabban fordul elő, mint a térd belső oldalát ért ütés, ami az ízületet kifelé feszíti meg. A sérülés mechanizmusa hasonlít a külső oldalt ért ütésnél kialakuló károsodáshoz abban az esetben, ha az ütés a láb belső oldalát éri, amikor is az kifelé fordul a térdhez viszonyítva. Ez utóbbi szituáció fordulhat elő, amikor egy játékos belerúg a labdába a lábának belső részével. Sportolás közben a térd külső oldala sokkal gyakrabban sérül ütéstől, ha a lába terhelés alatt van, és a térdízület enyhén hajlított helyzetű. A térdízület ilyenkor befelé feszül és a tibia a femurhoz viszonyítva kifelé tekeredik, aminek következménye lehet a „medialis meniscus” és a „medialis collateralis szalag” sérülése. Néha ez a két sérülés kombinálódik, valószínűleg azért, mert ez a két képlet egymáshoz kapcsolódik. A „medialis collateralis szalag” mély rétege, a meniscushoz kapcsolódik, rövid és feszes, ezért a terhelés előbb éri, mint a felületes réteget, és először ez szakad el. Súlyosabb ütközés során az elülső keresztszalag is megterhelődik és elszakad. Az eredmény olyan kombinált sérülés lehet, melyben a „medialis collateralis szalag”, az elülső keresztszalag és a „medialis meniscus” is sérülhet, és az ízületben folyadék szaporodik fel. Extrém, súlyos sérülés esetén, ha az erő a térd külső oldalát éri, végső esetben a hátsó keresztszalag is elszakad, aminek következtében olyan kombinált sérülés jön létre, mely érinti a „medialis collateralis szalagot”, az elülső és hátsó keresztszalagokat, valamint a „medialis meniscust„. A sérülés eredménye a szinte teljes instabilitás a tibia és a femur között.

 A térdízület belső oldalát ért ráhatásra kialakuló sérülések

A sportban a térd belső oldala gyakran sérül ütés által, ha az ízület enyhén hajlított és a láb terhelés alatt van. A térdízület ilyenkor kifelé megfeszül és a tibia befelé csavarodik a femurhoz viszonyítva. Amikor ilyen erő hat a „lateralis collateralis szalag”-ra, akkor az elszakad. Ebben az esetben a meniscus sérülés valószínűsége kisebb, mint amikor a térd külső oldalát éri a trauma, mivel a „lateralis collateralis szalag” nem kapcsolódik össze a külső meniscussal. Ha az erőbehatás nagyobb, az elülső keresztszalag megfeszül és elszakad. Az eredmény kombinált sérülés lesz, ami érinti a „lateralis collateralis szalag”-ot és az elülső keresztszalagot. Ilyen természetű kombinált sérülésre kell gondolni, ha egyidejűleg duzzanat alakul ki a térdben, ami a térdízület bevérzésének eredménye. Amikor extrém erőbehatás éri a térd belső oldalát, a hátsó keresztszalag is megfeszül és elszakad, ilyenkor a „lateralis collateralis szalag”, valamint mindkét keresztszalag kombinált sérülése fordul elő. A végeredmény külső vagy elülső-hátsó instabilitás.

 Hiperextenziót vagy hiperflexiót okozó erőbehatás

A térdízületet elölről érő erőbehatás hiperextenziót okozhat. Erőltetett hiperextenzió testi kontaktus nélkül is előfordulhat. Hajlított térdre való eséskor hiperflexió jöhet létre. Olyan izolált sérülések alakulhatnak ki, melyek csak az elülső vagy a hátsó keresztszalagot károsítják, azonban ritkák. A collateralis és a keresztszalagokat érintő sérülések gyakran a hátsó ízületi tok károsodásával társulnak.

 Csavarodást okozó ráhatás

Csavarodó erőbehatás, csavarodó mozdulat eredménye, amikor a láb rögzített. Ez a típusú erőbehatás meniscus és szalagsérüléseket okozhat. Elülső keresztszalagsérülés fordulhat elő a tibia femurhoz viszonyított, erőltetett berotációjára.

Tünetek és diagnózis

  • Az akut térdízületi szalagsérülés jellemző tünete a fájdalom, ami az erőbehatás pillanatában extrém mértékű, majd fokozatosan csökken. Ismételten fellép, ha az ízületet mozgatjuk, vagy terheljük;
  • A sérült oldalszalag felett gyakran helyi nyomásérzékenység észlelhető;
  • Ha folyadék van a térdben, az ízület duzzadt. Nagyon fontos elkülöníteni-főleg belső ízületi sérülés esetén-, hogy a folyadékot vérzés okozta-e, amit az ízület steril körülmények között elvégzett punkciójával lehet eldönteni. Ilyen esetekben a térdízületi duzzanat a sérülés után nagyon gyorsan kialakul;
  • Az instabilitás nagyon fontos tünet, amit a sérült sportoló ritkán észlel az akut stádiumban, később azonban gyakran nyilvánvalóvá válik, különösen az ízület terhelésére és mozgatására.