Betöltés

Mit keresel?

Sportsérülés Térd

A térdízület szalagsérülései

Megoszt
térd anatómia

Térdsérülés. A térd szalagsérülései súlyos sérülések, mivel az ízület passzív stabilizátorai károsodnak. Legtöbbször a küzdősportokban, valamint labdarúgásban, jégkorongozásban, kézilabdában, kosárlabdában, rögbiben és a sílesiklásban fordulnak elő.

A sérülés kialakulása

A térdízület szalagsérülései főleg az ellenféllel való ütközés következtében, de csavarodó és egyéb mozdulatok hatására is létrejöhetnek, ha azok meghaladják a normál mozgáshatárokat. A térdízület különböző szalagjai együttműködnek a térd stabilitásának fenntartásában, és minél nagyobb erőbehatások érik az ízületet, annál nagyobb a szalagok sérülésének mértéke. Általában kombinált sérülések fordulnak elő az ütközések következtében, és minél komolyabb az ütközés, annál súlyosabb és komplikáltabb a sérülés. Leggyakrabban a következő ráhatások károsítják a szalagokat:

  • A térd külső oldalát vagy az előláb mediális oldalát ért ráhatás;
  • Mediális oldalát vagy az előláb laterális oldalát ért ráhatás;
  • Hiperextenzióját vagy hiperflexióját eredményező ráhatás;
  • Csavarodás okozó ráhatás.
hirdetés


A térdízület külső oldalát ért ráhatásra kialakuló sérülések

A térd külső oldalát ért ütés a térdet befelé (valgus irányba) feszíti. Sokkal gyakrabban fordul elő, mint a térd belső oldalát ért ütés, ami az ízületet kifelé feszíti meg. A sérülés mechanizmusa hasonlít a külső oldalt ért ütésnél kialakuló károsodáshoz abban az esetben, ha az ütés a láb belső oldalát éri, amikor is az kifelé fordul a térdhez viszonyítva. Ez utóbbi szituáció fordulhat elő, amikor egy játékos belerúg a labdába a lábának belső részével. Sportolás közben a térd külső oldala sokkal gyakrabban sérül ütéstől, ha a lába terhelés alatt van, és a térdízület enyhén hajlított helyzetű. A térdízület ilyenkor befelé feszül és a tibia a femurhoz viszonyítva kifelé tekeredik, aminek következménye lehet a „medialis meniscus” és a „medialis collateralis szalag” sérülése. Néha ez a két sérülés kombinálódik, valószínűleg azért, mert ez a két képlet egymáshoz kapcsolódik. A „medialis collateralis szalag” mély rétege, a meniscushoz kapcsolódik, rövid és feszes, ezért a terhelés előbb éri, mint a felületes réteget, és először ez szakad el. Súlyosabb ütközés során az elülső keresztszalag is megterhelődik és elszakad. Az eredmény olyan kombinált sérülés lehet, melyben a „medialis collateralis szalag”, az elülső keresztszalag és a „medialis meniscus” is sérülhet, és az ízületben folyadék szaporodik fel. Extrém, súlyos sérülés esetén, ha az erő a térd külső oldalát éri, végső esetben a hátsó keresztszalag is elszakad, aminek következtében olyan kombinált sérülés jön létre, mely érinti a „medialis collateralis szalagot”, az elülső és hátsó keresztszalagokat, valamint a „medialis meniscust“. A sérülés eredménye a szinte teljes instabilitás a tibia és a femur között.

 A térdízület belső oldalát ért ráhatásra kialakuló sérülések

A sportban a térd belső oldala gyakran sérül ütés által, ha az ízület enyhén hajlított és a láb terhelés alatt van. A térdízület ilyenkor kifelé megfeszül és a tibia befelé csavarodik a femurhoz viszonyítva. Amikor ilyen erő hat a „lateralis collateralis szalag”-ra, akkor az elszakad. Ebben az esetben a meniscus sérülés valószínűsége kisebb, mint amikor a térd külső oldalát éri a trauma, mivel a „lateralis collateralis szalag” nem kapcsolódik össze a külső meniscussal. Ha az erőbehatás nagyobb, az elülső keresztszalag megfeszül és elszakad. Az eredmény kombinált sérülés lesz, ami érinti a „lateralis collateralis szalag”-ot és az elülső keresztszalagot. Ilyen természetű kombinált sérülésre kell gondolni, ha egyidejűleg duzzanat alakul ki a térdben, ami a térdízület bevérzésének eredménye. Amikor extrém erőbehatás éri a térd belső oldalát, a hátsó keresztszalag is megfeszül és elszakad, ilyenkor a „lateralis collateralis szalag”, valamint mindkét keresztszalag kombinált sérülése fordul elő. A végeredmény külső vagy elülső-hátsó instabilitás.

 Hiperextenziót vagy hiperflexiót okozó erőbehatás

A térdízületet elölről érő erőbehatás hiperextenziót okozhat. Erőltetett hiperextenzió testi kontaktus nélkül is előfordulhat. Hajlított térdre való eséskor hiperflexió jöhet létre. Olyan izolált sérülések alakulhatnak ki, melyek csak az elülső vagy a hátsó keresztszalagot károsítják, azonban ritkák. A collateralis és a keresztszalagokat érintő sérülések gyakran a hátsó ízületi tok károsodásával társulnak.

 Csavarodást okozó ráhatás

Csavarodó erőbehatás, csavarodó mozdulat eredménye, amikor a láb rögzített. Ez a típusú erőbehatás meniscus és szalagsérüléseket okozhat. Elülső keresztszalagsérülés fordulhat elő a tibia femurhoz viszonyított, erőltetett berotációjára.

Tünetek és diagnózis

  • Az akut térdízületi szalagsérülés jellemző tünete a fájdalom, ami az erőbehatás pillanatában extrém mértékű, majd fokozatosan csökken. Ismételten fellép, ha az ízületet mozgatjuk, vagy terheljük;
  • A sérült oldalszalag felett gyakran helyi nyomásérzékenység észlelhető;
  • Ha folyadék van a térdben, az ízület duzzadt. Nagyon fontos elkülöníteni-főleg belső ízületi sérülés esetén-, hogy a folyadékot vérzés okozta-e, amit az ízület steril körülmények között elvégzett punkciójával lehet eldönteni. Ilyen esetekben a térdízületi duzzanat a sérülés után nagyon gyorsan kialakul;
  • Az instabilitás nagyon fontos tünet, amit a sérült sportoló ritkán észlel az akut stádiumban, később azonban gyakran nyilvánvalóvá válik, különösen az ízület terhelésére és mozgatására.
Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.