Alma

Share

Alma, egy olyan gyümölcs, amit bármikor elfogyaszthatunk.

Meglepő, hogy az alma az egészség és vitalitás egyik szimbóluma számos kultúrában, amelynek bizonyítéka az ismert angol mondás: „One apple a day keeps the doctor away.” – „Egy alma naponta az orvost távoltartja.” Miben rejlik az alma gyógyító ereje? Először is a magas quercetin-tartalomban (4mg/100g), és az antioxidáns vitamintartalomban. Finn kutatók (Nissinen et al., 1993) egy 30 éven át tartó longitudinális vizsgálatot végeztek a quercetin hatásait illetően, és arra következtettek, hogy akik átlagosan negyed almát fogyasztottak naponta hosszú időn át, azoknál a szív-érrendszeri betegségek előfordulási gyakorisága 20 %-kal alacsonyabb volt.

hirdetés


Az alma héjában nagy mennyiségű vízben oldhatatlan rost található, amelynek jótékony hatása a vastagbél daganat (colon carcinoma), székrekedés (obstipatio) megelőzésében lakozik. Másrészt a rost telítettség-érzést hoz létre, ezért a fogyókúra lényeges komponense lehet. (Akiknél viszont magasabb a gyomorsav-termelődés mértéke, almaevés után kínzó éhség jelentkezhet – talán a golden almánál kisebb mértékben – ezért náluk az almadiéta nem ajánlott.)

Az almában lévő másik fontos rosttípus a vízoldékony pektin, amely egyrészt megköti a táplálkozás alatt bejuttatott zsiradék egy részét, ezáltal megakadályozza annak felszívódását, másrészt a szénhidrátok felszívódását elhúzódóvá teszi. Nem véletlen tehát, hogy nem csupán a cukorbetegek étrendjének fontos alkotórésze, hanem a sportolói táplálkozásnak is nélkülözhetetlen eleme, különösen edzés előtt és hosszantartó verseny közben.