Betöltés

Mit keresel?

Sporttáplálkozás

Alma

Megoszt
alma kosárban

Alma, egy olyan gyümölcs, amit bármikor elfogyaszthatunk.

Meglepő, hogy az alma az egészség és vitalitás egyik szimbóluma számos kultúrában, amelynek bizonyítéka az ismert angol mondás: „One apple a day keeps the doctor away.” – „Egy alma naponta az orvost távoltartja.” Miben rejlik az alma gyógyító ereje? Először is a magas quercetin-tartalomban (4mg/100g), és az antioxidáns vitamintartalomban. Finn kutatók (Nissinen et al., 1993) egy 30 éven át tartó longitudinális vizsgálatot végeztek a quercetin hatásait illetően, és arra következtettek, hogy akik átlagosan negyed almát fogyasztottak naponta hosszú időn át, azoknál a szív-érrendszeri betegségek előfordulási gyakorisága 20 %-kal alacsonyabb volt.

hirdetés


Az alma héjában nagy mennyiségű vízben oldhatatlan rost található, amelynek jótékony hatása a vastagbél daganat (colon carcinoma), székrekedés (obstipatio) megelőzésében lakozik. Másrészt a rost telítettség-érzést hoz létre, ezért a fogyókúra lényeges komponense lehet. (Akiknél viszont magasabb a gyomorsav-termelődés mértéke, almaevés után kínzó éhség jelentkezhet – talán a golden almánál kisebb mértékben – ezért náluk az almadiéta nem ajánlott.)

Az almában lévő másik fontos rosttípus a vízoldékony pektin, amely egyrészt megköti a táplálkozás alatt bejuttatott zsiradék egy részét, ezáltal megakadályozza annak felszívódását, másrészt a szénhidrátok felszívódását elhúzódóvá teszi. Nem véletlen tehát, hogy nem csupán a cukorbetegek étrendjének fontos alkotórésze, hanem a sportolói táplálkozásnak is nélkülözhetetlen eleme, különösen edzés előtt és hosszantartó verseny közben.

Tagek
Előző cikk
Következő cikk

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.