Betöltés

Mit keresel?

Fej és nyak Parasport Sportsérülés

A fül sérülései

Megoszt

Küzdősportokban gyakoriak. Megnyomódás vagy meggyűrődés következtében sebek, zúzódások alakulhatnak ki, vagy a fülkagyló részleges szakadása jöhet létre.

Lényege, előfordulása

Külső, közép és belső fülsérülések lehetségesek. A külső fül sportsérüléseit általában direkt traumák okozzák. Küzdősportokban gyakoriak. Megnyomódás vagy meggyűrődés következtében sebek, zúzódások alakulhatnak ki, vagy a fülkagyló részleges szakadása jöhet létre. A bőr alatti vérzés fülkagyló vérömlenyt okoz. A közép vagy belső fül sérülései direkt erőhatás vagy nyomásváltozás (barotrauma) következtében jöhetnek létre. A felső légúti huruttal, allergiával együtt járó orrdugulás hajlamosít barotraumára. A nyomásváltozás hatására a középfülben vérzés, és dobhártyaszakadás alakulhat ki.

hirdetés


Tünetek

ökölvívó fülséerülése

A fül külső sérülései a duzzanat, fájdalom, bevérzés miatt könnyen felismerhetők. A közép és belső fül sérülések hallászavart, füldugulást, szédülést, fájdalmat és fülzúgást okozhatnak. A hallójáratból származó vérzés, vagy tiszta savó (liquor) csorgása koponyacsont-törésre, intracraniális sérülésre utal.

Elsősegély, helyszíni ellátás

A lágyrész-sérülések rövid ideig tartó jegelése javasolt. Azt a sportolót, akinek a fejét oldalról valamilyen ütés érte, majd fülfájdalmakról, fülvérzésről, hallászavarról panaszkodik, mielőbb megfelelő szakellátó helyre kell irányítani.

Orvosi tevékenység

Diagnózis és kezelés: A fül külső sérülései általában konzervatívan kezelhetők. A fülkagyló vérömlenye esetén annak eltávolítása ajánlott (tűvel leszívás, majd nyomókötés). A középfül és a belső fül sérüléseinek kezelése feltétlenül szakellátást igényel. A dobhártyaszakadás általában 8 héten belül spontán gyógyul.

Sportba való visszatérés

Dan Henderson fülei

Fülsérülés után a sportolók akkor térhetnek vissza a sportba, ha minimális az újrasérülés veszélye és zavartalan a hallás. Dobhártyaszakadás után a vízi sportok addig nem engedélyezhetők, amíg a sérülés teljesen meg nem gyógyul.

Megelőzés

A fül további traumái fülvédő használatával előzhetők meg. A nagy zajjal járó sportokban, mint például lövészet, megfelelő fülvédő viselése javasolt. Nagy magasságban vagy víz alatti sporttevékenység közben, a nyomásváltozás kompenzálása céljából, gyakori ásítás, rágás vagy az orr kifújása szükséges, az orrlyukak hüvelyk és mutatóujjal történő egyidejű összecsípésével.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.