Miért fontos a probiotikum fogyasztása a sportolóknál?

Share

Miért fontos a probiotikum ? Elhúzódó terhelés hatására az edzést követő 1,5-3 órában a sportoló szervezetében kialakul egy átmeneti csökkent immunrendszeri hatás, amit a szakirodalom Post Exercise Immun Supression-nek nevez. Ebben az időben a sportoló fogékonyabb a fertőzésekre, ami edzéskihagyáshoz, átmeneti csökkent teljesítményhez vezethet.

hirdetés


Szerencsére az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kap a táplálkozás a különböző sportágak tekintetében. Legyen itt szó profi vagy amatőr sportolókról, fontos tudni, hogy megfelelően megválasztott táplálék és táplálkozási szokás nélkül sokkal kevesebb eredményt lehet elérni.

Észrevehető fejlődés indul el azoknál az amatőr, „hétköznapi” sportolóknál is, akik átállnak a rendszeres táplálkozásra, akik kizárják a káros alapanyagokat az ételkészítés során. Fontos odafigyelni erre, nem csak a megfelelő teljesítmény érdekében, hanem, hogy a legfőbb célt- az egészségünk megőrzését is elősegítsük.

Elhúzódó terhelés hatására az edzést követő 1,5-3 órában a sportoló szervezetében kialakul egy átmeneti csökkent immunrendszeri hatás, amit a szakirodalom Post Exercise Immun Supression-nek nevez. Ebben az időben a sportoló fogékonyabb a fertőzésekre, ami edzéskihagyáshoz, átmeneti csökkent teljesítményhez vezethet.

Az immunrendszer védelme érdekében számtalan teória született már. Tény, hogy ez az a védekező vonal a szervezetünkben, amelyre a legnagyobb figyelmet kell fordítani. Általánosságnak hangzik, ám, amikor az ember a hétköznapi rutinba szeretné bevezetni az alap dolgokat: megfelelő vízmennyiség elfogyasztása, edzés előtt megfelelő lassan felszívódó szénhidrát fogyasztása, napi 4-5 x -i étkezés…stb., akkor jövünk rá, nem is olyan egyszerű ez az odafigyelés.

Nézzük, hogyan alakul a sportolás alatt a bélflóránk

Intenzív sporttevékenység alatt a stresszhormonok hatására a véráramlás az izomzatban lényegesen megnő. Ezzel együtt viszont az emésztőrendszerben lecsökken, ami a bélfal szempontjából kifejezett oxigénhiányos állapotot okoz. Versenysportolóknál ez rendszeresen előfordul, ami a bélflóra károsodását okozza. A velünk élő jótékony baktériumoknak fontos szerepe van az egészség megőrzésében, így az emésztésben, a tápanyagok felszívódásában, az immunrendszer működésében. Ha a jótékony baktériumok száma lecsökken, összetétele megváltozik, a bélben un. „leaky gut” állapot alakulhat ki. Ez azt jelenti, hogy a bélből bejuthatnak olyan anyagok is a szevezetbe, amiknek egyébként nem szabadna. Ennek  nagy szerepe van a gyulladások, allergiák kialakulásában.

Holland és német kutatók edzésben lévő sportolókat vizsgáltak. Az egyik csoport 12 héten keresztül probiotikus készítményt kapott, a másik csoport placebot.

A vizsgálat végén egyértelműen igazolódott, hogy a probiotikumot szedő sportolóknál a 12 hét alatt sokkal ritkábban fordult elő felsőlégúti fertőzés. Ezzel a felkészülésben csökkent a megfázás, betegség miatti edzéskihagyások száma.

Egy másik vizsgálatban 14 hét élőflórás készítmény használata után a placebo csoporthoz képest csökkent a szervezetben, a „leaky gut” fennállására utaló fehérjék mennyisége, ami arra utal, hogy a megfelelő élőflórás készítmény használata segíti a sportolók egészségének fenntartását.

Versenysportolóknál az élőflórát tartalmazó készítmények használatát a legújabb nemzetközi sporttáplálkozási ajánlás is javasolja. Minden sporttevékenység mellé érdemes valamilyen probiotikus készítményt fogyasztani, a megfelelő változatos vitaminokban és rostokban dús táplálkozás mellé.