Betöltés

Mit keresel?

Egészség Étrend-kiegészítés Parasport Speciális sport Sportártalmak

Miért fontos a probiotikum fogyasztása a sportolóknál?

Megoszt
probiotikum

Miért fontos a probiotikum ? Elhúzódó terhelés hatására az edzést követő 1,5-3 órában a sportoló szervezetében kialakul egy átmeneti csökkent immunrendszeri hatás, amit a szakirodalom Post Exercise Immun Supression-nek nevez. Ebben az időben a sportoló fogékonyabb a fertőzésekre, ami edzéskihagyáshoz, átmeneti csökkent teljesítményhez vezethet.

hirdetés


Szerencsére az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kap a táplálkozás a különböző sportágak tekintetében. Legyen itt szó profi vagy amatőr sportolókról, fontos tudni, hogy megfelelően megválasztott táplálék és táplálkozási szokás nélkül sokkal kevesebb eredményt lehet elérni.

bélbaktériumok - probiotikum

Észrevehető fejlődés indul el azoknál az amatőr, „hétköznapi” sportolóknál is, akik átállnak a rendszeres táplálkozásra, akik kizárják a káros alapanyagokat az ételkészítés során. Fontos odafigyelni erre, nem csak a megfelelő teljesítmény érdekében, hanem, hogy a legfőbb célt- az egészségünk megőrzését is elősegítsük.

Elhúzódó terhelés hatására az edzést követő 1,5-3 órában a sportoló szervezetében kialakul egy átmeneti csökkent immunrendszeri hatás, amit a szakirodalom Post Exercise Immun Supression-nek nevez. Ebben az időben a sportoló fogékonyabb a fertőzésekre, ami edzéskihagyáshoz, átmeneti csökkent teljesítményhez vezethet.

Az immunrendszer védelme érdekében számtalan teória született már. Tény, hogy ez az a védekező vonal a szervezetünkben, amelyre a legnagyobb figyelmet kell fordítani. Általánosságnak hangzik, ám, amikor az ember a hétköznapi rutinba szeretné bevezetni az alap dolgokat: megfelelő vízmennyiség elfogyasztása, edzés előtt megfelelő lassan felszívódó szénhidrát fogyasztása, napi 4-5 x -i étkezés…stb., akkor jövünk rá, nem is olyan egyszerű ez az odafigyelés.

Nézzük, hogyan alakul a sportolás alatt a bélflóránk

Intenzív sporttevékenység alatt a stresszhormonok hatására a véráramlás az izomzatban lényegesen megnő. Ezzel együtt viszont az emésztőrendszerben lecsökken, ami a bélfal szempontjából kifejezett oxigénhiányos állapotot okoz. Versenysportolóknál ez rendszeresen előfordul, ami a bélflóra károsodását okozza. A velünk élő jótékony baktériumoknak fontos szerepe van az egészség megőrzésében, így az emésztésben, a tápanyagok felszívódásában, az immunrendszer működésében. Ha a jótékony baktériumok száma lecsökken, összetétele megváltozik, a bélben un. “leaky gut” állapot alakulhat ki. Ez azt jelenti, hogy a bélből bejuthatnak olyan anyagok is a szevezetbe, amiknek egyébként nem szabadna. Ennek  nagy szerepe van a gyulladások, allergiák kialakulásában.

Holland és német kutatók edzésben lévő sportolókat vizsgáltak. Az egyik csoport 12 héten keresztül probiotikus készítményt kapott, a másik csoport placebot.

probiotikum

A vizsgálat végén egyértelműen igazolódott, hogy a probiotikumot szedő sportolóknál a 12 hét alatt sokkal ritkábban fordult elő felsőlégúti fertőzés. Ezzel a felkészülésben csökkent a megfázás, betegség miatti edzéskihagyások száma.

Egy másik vizsgálatban 14 hét élőflórás készítmény használata után a placebo csoporthoz képest csökkent a szervezetben, a “leaky gut” fennállására utaló fehérjék mennyisége, ami arra utal, hogy a megfelelő élőflórás készítmény használata segíti a sportolók egészségének fenntartását.

Versenysportolóknál az élőflórát tartalmazó készítmények használatát a legújabb nemzetközi sporttáplálkozási ajánlás is javasolja. Minden sporttevékenység mellé érdemes valamilyen probiotikus készítményt fogyasztani, a megfelelő változatos vitaminokban és rostokban dús táplálkozás mellé.

Tagek
Következő cikk

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.