Hegyikerékpározás – Felszerelés – Technika – Biztonság

Share

Alapvetően fontos az élvezetes és biztonságos hegyikerékpározáshoz, hogy vásárlás során a megfelelő, személyes igényeinket kielégítő kerékpárt válasszuk ki. A megfelelően képzett eladó a kiválasztást lényegesen megkönnyíti. Megkérdezi, hogy milyen terepen és milyen módon kívánjuk a kerékpárt használni, milyen gyakorisággal és intenzitással szeretnénk használni, illetve egy próbautat is felajánl. Egy személyre szabott kerékpár (másik ülés, megfelelő hosszúságú kormányszár, stb.) megtalálásához az eladó sok hasznos tanácsa szükséges. Az olcsó, „akciós”, nem alaposan személyes igényeinknek megfelelően kiválasztott kerékpárokról gyakran kiderül, hogy biztosságosságuk nem megfelelő, esetleg kényelmetlenek, használhatóságuk korlátozott. Így gyakran az olcsó kerékpárból utólag drága lesz.
A biztonságosság szempontjából figyeljünk a hegyikerékpár és kiegészítői következő technikai szempontjaira.

A sisak tökéletesen illeszkedjen fejünkre, csak így képes megfelelő védelmet biztosítani. A nyaki-tarkótájra érjen le, jól szellőzzön és semmiképpen ne tudjon elmozdulni viselője fejéhez képest. A sisak zára megfelelően és egyszerűen működjön. Figyeljünk, hogy a megfelelő biztonsági vizsgák jele megtalálható legyen.

A sportszemüveg állandó viselése a szem védelme miatt szükséges (lehet dioptriás is).

A kerékpárkesztyű megfelelően kipárnázott tenyéri résszel biztosítja a folyamatos kontaktust a kéz és a kormány között. Nagyon fontos, hogy a kéz izzadása esetén is csúszásmentes fogást tesz lehetővé, valamint kisebb eséseknél megvédi a kezet a sérülésektől.

A fékkar kisebb kéz számára is elérhető legyen a működési tartományon belül.

Megfelelő teljesítményű fékrendszer alapkövetelmény. (V-fék, hidraulikus felni fék, vagy tárcsafék)

Modern lengéscsillapítással ellátott első villák jelentősen megnövelik a menetbiztonságot, és a kényelmet, folyamatos kontaktust biztosít a talajjal.

Széles gumik, bütykös, jól kapaszkodó profillal.

A kerékpáros mez nyaknál zárt, testhez simuló és légáteresztő legyen.

Keskeny, a hát szellőzését engedő hátizsák, has és mellövvel.

A kerékpárnadrág antibakteriális betéttel szintén legyen légáteresztő és testhez simuló.

A nyeregcsőnek olyan hosszúnak kell lennie, hogy a völgymentetek során legalább egy „kézszélességnyivel” csökkenthető legyen a nyeregmagasság, ugyanakkor a gyári jelzésnél se legyen jobban kihúzva a vázból.

Kulacs megfelelően passzentos tartóval,

MTB cipő, merev talppal és a gyaloglást segítő bütykös mintázattal.

Patentpedál: Rögzíti a speciális cipőt a pedálhoz, jó erőátvitelt és kontrollt biztosít, de használatához kell egy kis gyakorlat.

Ne válasszunk olyan MTB-t, amelyet tanácsadás, próbaút és szerviz nélkül ajánlanak!

A Hegyikerékpározás című cikksorozat további részei

hirdetés