Kérdések és tévhitek a kreatin pótlásáról: mit mutatnak a tudományos bizonyítékok? (9. rész)

Share

A kreatin étrend-kiegészítés nagyon népszerű a sportolók körében az izomtömeg növelése, a teljesítmény fokozása és a regenerálódás javítása érdekében. A mérvadó kutatások is arra utalnak, hogy a kreatin étrend-kiegészítés számos jótékony hatást fejt ki idősebb és beteg populációkban. Továbbá a bizonyítékokon alapuló kutatások azt mutatják, hogy a kreatin-kiegészítés viszonylag jól tolerálható, különösen az ajánlott dózisokban (azaz 3-5 g/nap vagy 0,1 g/ttkg/nap). Bár több mint 500, a kreatin használatával kapcsolatos, referált publikáció létezik, némileg meglepő, hogy a kreatin hatékonyságával és biztonságosságával kapcsolatos kérdések még mindig felvetődnek.

Mik is ezek a folyamatosan keringő kérdéskörök?

  1. A kreatin szedése vízvisszatartáshoz vezet?
  2. A kreatin anabolikus szteroid?
  3. Okoz-e a kreatin vesekárosodást/veseelégtelenséget?
  4. A kreatin hajhullást/kopaszodást okoz?
  5. A kreatin használata kiszáradáshoz és izomgörcsökhöz vezet?
  6. Káros-e a kreatin a gyermekek és serdülők számára?
  7. Növeli a kreatin a zsírtömeget?
  8. Szükség van-e kreatin „feltöltési fázisra”?
  9. Jótékony-e a kreatin az idősebb felnőttek számára?
  10. A kreatin csak a rezisztencia / erő típusú tevékenységeknél hasznos?
  11. A kreatin csak férfiak számára hatékony?
  12. A kreatin más formái hasonlóak vagy jobbak a monohidrátnál, és a kreatin stabil az oldatokban/italokban?

E kérdések megválaszolására egy nemzetközileg elismert kutatási szakértői csoportot hozott létre a Nemzetközi Sporttáplálkozási Társaság (ISSN), hogy elvégezzék a kreatin étrend-kiegészítéssel kapcsolatos szakirodalom bizonyítékokon alapuló tudományos értékelését. A kézirat végleges változatát valamennyi szerző felülvizsgálta és jóváhagyta, így az a tudományos csoport véleményét tükrözi.

Jótékony-e a kreatin az idősebb felnőttek számára?

Egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a kreatin pótlása terápiás szerepet játszik számos klinikai állapotban (lásd Gualano és munkatársai [106] átfogó áttekintését ebben a témában).

Talán az egyik legígéretesebb állapot, amely a kreatin-pótlásból hasznot húzhat, az életkorral összefüggő szarkopénia. A szarkopéniát progresszív és általános vázizomzat állapotaként határozzák meg (azaz az izomtömeg, az erő és a funkcionalitás csökkenése az életkor előrehaladtával), amely a kedvezőtlen kimenetelű kórképek, köztük az esések, a törések, a fizikai fogyatékosság és a halálozás megnövekedett valószínűségével jár együtt [107]. Míg a rezisztencia edzés a szarkopénia kezelésének sarokkövének tekinthető [108], egyre több bizonyíték utal arra, hogy a kreatin-kiegészítés fokozhatja a rezisztencia edzés által létrehozott anabolikus környezetet, és ezt követően enyhítheti a szarkopénia mutatóit [9, 10, 19, 27].

A kreatin-kiegészítés növelheti a funkcionalitást (pl. erő, mindennapi élettevékenységek, fáradtság késleltetése) és az izomtömeget idősebb felnőtteknél [9, 10, 19, 87, 95, 109, 110]. A szakirodalom azonban azt jelzi, hogy a kreatin önmagában (azaz egyidejű rezisztencia edzésprogram nélkül) nem valószínű, hogy az izomerő és a funkcionális teljesítmény jelentős növekedését eredményezi [95, 111-113], bár javítja az izomfáradtság egyes paramétereit [114-116]. Hasonlóképpen, a legtöbb vizsgálat nem mutatott ki kedvező hatást a krónikus kreatin-kiegészítésnek önmagában (≥30 nap) a sovány tömegre [98, 99, 113, 114]. Nemrégiben például kimutattuk, hogy a kreatin-kiegészítés nem volt képes növelni a sovány tömeget azoknál a posztmenopauzában lévő nőknél, akik 2 éven keresztül kreatint (3 g/nap) szupplementáltak, ami arra utal, hogy a szarkopénia megelőzésére a kreatin-kiegészítés mozgás nélkül hatástalan lehet [99]. Valószínű, hogy a rövid távú vizsgálatokban (pl. 7 nap) a kreatin-kiegészítésnek alkalmanként tulajdonított sovány tömegnövekedés a testvíz megnövekedésével magyarázható, mivel a kreatin ozmotikusan aktív, és néha vízvisszatartást idézhet elő.

Ezzel szemben jelentős bizonyítékok utalnak arra, hogy a kreatin-kiegészítés fiatal felnőtteknél képes fokozni a rezisztenciaedzésre adott hipertrófiás választ [117], ami idősebb felnőttekre is kiterjed, amint azt három szisztematikus áttekintés és metaanalízis is megerősítette [19, 118, 119]. Az a tény, hogy a kreatin hatékonyabb, ha edzésstimulussal kombinálják, arra utal, hogy a kreatin fő mechanikai hatása az, hogy képes növelni az edzés mennyiségét és/vagy intenzitását, ami befolyásolhatja az izomfehérje kinetikáját, a növekedési faktorokat, a szatellit sejteket, a gyulladást és/vagy az oxidatív stresszt [9, 10, 19], ami végül nagyobb vázizom-adaptációt eredményez.

Ami az öregedő csontokat illeti, az elmúlt évtizedben feltörekvő kutatások kimutatták a kreatin-kiegészítés bizonyos előnyeit. Például egészséges idősebb férfiak (>50 évesek), akik kreatinnal kiegészítve 10-12 héten keresztül teljes testre kiterjedő rezisztencia edzést végeztek, a felső végtagok csont ásványianyag-tartalmának növekedését tapasztalták [120] és a csontrezorpció csökkenését a placebóhoz képest [121]. Nemrégiben Chilibeck és munkatársai [122] kimutatták, hogy 52 hetes kreatin-kiegészítés és felügyelt egésztest-rezisztencia edzés mérsékelte a csípő régió csont ásványianyag-vesztésének mértékét a placebóhoz képest posztmenopauzában lévő nőknél. Azonban egy 2 éves kreatin-kiegészítési protokoll eredménytelen volt a csonttömeg vagy a csontgeometria javítására a menopauza utáni nőknél, ami ismét azt sugallja, hogy a kreatint rezisztencia típusú edzéssel kell kombinálni a kedvező csontadaptációhoz [99].

Klinikai és az egészséges öregedés szempontjából ajánlott a kreatin-kiegészítést ellenállásos edzéssel kombinálni, hogy a legnagyobb adaptációkat lehessen elérni az idősebb felnőtteknél. A jövőben törékeny populációkat érintő, hosszú távú nyomon követés(ek)et és nagyobb mintákat tartalmazó klinikai vizsgálatokra van szükség. A kreatin-kiegészítés terápiás potenciálja a kachexia, a myopathiák, a műtét utáni rehabilitáció, az ágynyugalom, más izom/csontpazarló állapotok/betegségek és az agy egészsége tekintetében további vizsgálatokat igényel.

Összefoglalva, egyre több bizonyíték van arra, hogy a kreatin-kiegészítés, különösen ha edzéssel kombinálják, izom- és csontrendszeri és teljesítménybeli előnyöket biztosít idősebb felnőtteknél.

A szakértői csoport következtetései a teljes sorozathoz

A szakirodalom bizonyítékokon alapuló tudományos értékelése alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy:

  1. A kreatin-kiegészítés nem mindig vezet vízvisszatartáshoz.
  2. A kreatin nem anabolikus szteroid.
  3. A kreatin-kiegészítés, ha az ajánlott adagokban fogyasztják, egészséges egyéneknél nem okoz vesekárosodást és/vagy veseműködési zavarokat.
  4. A rendelkezésre álló bizonyítékok többsége nem támasztja alá a kreatin-kiegészítés és a hajhullás/kopaszodás közötti kapcsolatot.
  5. A kreatin kiegészítés nem okoz kiszáradást vagy izomgörcsöket.
  6. A kreatin-kiegészítés általában biztonságosnak és potenciálisan előnyösnek tűnik gyermekek és serdülők számára.
  7. A kreatin-kiegészítés nem növeli a zsírtömeget.
  8. A kreatin-kiegészítés kisebb, napi adagjai (3-5 g vagy 0,1 g/ttkg) hatékonyak. Ezért nincs szükség kreatin „feltöltési” fázisra.
  9. A kreatin-kiegészítés és a rezisztencia edzés az idősebb felnőtteknél a mozgásszervi és teljesítménybeli előnyök túlnyomó többségét eredményezi. A kreatin-kiegészítés önmagában is bizonyos izom- és teljesítménybeli előnyöket biztosíthat az idősebb felnőttek számára.
  10. A kreatin-kiegészítés számos sporttevékenység esetében előnyös lehet.
  11. A kreatin-kiegészítés számos előnyt nyújt a nők számára az egész élettartamuk során.
  12. A kreatin egyéb formái nem jobbak a kreatin-monohidrátnál.
hirdetés

Az eredeti közlemény a Journal of the International Society of Sports Nutrition-ban jelent meg 2021-ben, az általunk közölt cikksorozat ennek szerkesztett változata.

https://jissn.biomedcentral.com/