Betöltés

Mit keresel?

Egyéb

A tavaszi fáradtság legyőzésének titkai

Megoszt
alvó férfi fitneszteremben

A tavasz érkezése nem csupán az átlag lakosság körében okozhat fáradtságot, levertséget, hanem az élsportolók körében is. Nem véletlenül, hiszen az első simogató napsugarak, a hirtelen jött meleg légáramlatok és a gyors lehűlés váltakozása alkalmazkodásra készteti a szervezetet. Az áprilisi időszak sok sportág esetében az edzésmódszerekben is váltásokat hoz, ezért sokkal jobban kell figyelni a regenerációra.

Feltehetjük a kérdést, hogy vajon miben keresendő a tavaszi fáradtság oka? Nos, elsősorban a hirtelen megváltozott környezeti hőmérséklet, időjárás-jellemzők váltják ki elsődlegesen. Gondoljunk arra, hogy sokszor napokban telik alkalmazkodni akár egy néhányszáz kilométerrel délebbre eső tengerparti klímához is. Tulajdonképpen a szervezetünknek át kell váltania a tavaszi-nyári „működésre”, a gyors felmelegedésre, lehűlésre és ez egy sor alkalmazkodási folyamatot indít el.

hirdetés

Télen a zord időjárás és az alapozó mennyiségi munka jóval több zsírból származó energiát igényel. Emellett a zöldségfélék, gyümölcsök bevitele is lényegesen kevesebb. Tavasszal megjelenik a friss retek, zöldhagyma, később a paradicsom, uborka, saláta, stb. amelyek közül nem győzünk válogatni.

Szervezetünk tavasszal nagyon igényli a vitaminban, ásványi anyagokban gazdag étkezést. Az élsport mindezt tetézi, hiszen az alapozás mennyiségi tréningjeit felváltja a rövidebb, magasabb intenzitású edzésprogram, az izomerő növelés, gyorserő fejlesztés.

Különösen az áprilisi időszakban több sportoló panaszkodhat szájzug berepedésre, vérző fogínyre, látásélesség csökkenésre, kötőhártya gyulladásra, sápadtságra, köröm behorpadásra, bőrszárazságra, ízérzés csökkenésre, hasmenésre, izomgörcsre, izomfájdalomra, izom nyomásérzékenységre, ödémára. Mindezek a panaszok az esetek nagy százalékában vitamin-, ill. ásványi anyag hiányra vezethetők vissza.

Mi ekkor a teendő? Nos, természetesen fontos, hogy hagyjunk időt szervezetünknek a megváltozott hőmérséklethez, időjárási körülményekhez történő alkalmazkodásra. Ha nem muszáj, akkor ne változtassunk hirtelen edzési szokásainkon. Próbáljuk követni az előrejelzéseket és a hőmérséklethez, csapadékhoz mérten válasszuk ki edzőruhát.

A mikrotápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) fontos szerepet játszanak az energiatermelésben, hemoglobin szintézisben, csontegészség megőrzésében, az immunrendszer megfelelő működésében, a károsító szabadgyökök közömbösítésében, az edzés utáni regenerációban. A megváltozott edzések és környezeti hatások fokozzák a szervezet mikrotápanyag szükségletét (Driskell, 2006).

Az olimpikon étrendjéből nem hiányozhatnak a kalciumban, E-, D-, C- és B-vitaminokban, vasban, cinkben, szelénben, béta-karotinban gazdag ételek. Éppen ezért törekedni kell a változatos étkezésre, a zöldségfélék, gyümölcsök, gabonák, halfélék, sovány húsok, tojás megfelelő bevitelére.

A külföldi szakirodalom hangsúlyozza a multivitamin készítmények bevitelének szerepét is, különösen a testtömeg csökkentő diéták mellett. Az ajánlások szerint azonban nincs szükség nagy dózisok alkalmazására, hanem az RDA-nak vagyis a javasolt napi bevitelnek megfelelő pótlás teljesen elegendő, hiszen az étkezéssel bejuttatott mennyiséggel együtt elérhető az optimális mikrotápanyag bevitel.

Vitaminpótlásként tehát célszerű olyan gyógyszergyári minőségű, komplex vitamin és ásványi anyag tartalmú készítményt fogyasztani, amely hordozza az RDA-nak megfelelő mennyiséget. A mikrotápanyagok ginzenggel kiegészített változata kiváló segítség a tavaszi fáradtság kialakulásának csökkentésében, különösen élsportolók körében.

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.