Betöltés

Mit keresel?

Párkapcsolat Sport és szexualitás

Hetero vagy homo? Egy szexuálterapeuta gondolatai

Megoszt

Amikor egy témának csak a felszínét kapargatjuk, rendszeresen közhelyekbe, sémákba és méltatlan vitákba keveredünk. Így jelen esetben ennél mélyebbre hatolunk a témába. Értem ez alatt azt, hogy nem pusztán a tényt értelmezném, hanem magát a szexust, nemiséget, szexuális identitást … kinek mi tetszik jobban, a szerint választhat.

Olyan jelenség előtt állunk, amely a lefedett kuktából egyszer csak kitört és most mint a gejzír fut végig a társadalmakon. Egy elnyomott szubkultúra tört a felszínre és ennek a „felszabadulásnak” az összes negatív vetületét is hozza magával.

Miért? Mert ez egy természetes folyamat. Ha sokáig titkolnak, bujkálnom kell, megtagadnak és csak csendben, a pincében létezhetek, akkor bizony ki akarok törni a levegőre, a fényre, az elfogadásba, ahol a többi ember is él. Az elfogadásról ugyan értekezhetnénk, hogy kit és hogyan, de leginkább miért fogadnak el és hol? De ez most nem ennek a cikknek a témája.

Az utódnemzés, minden esetben egy férfi és egy nő szexuális aktusa révén volt lehetséges. Persze manapság a tudomány már ezt is túlszárnyalta, de az alapok, mégis innen indultak. Az utód felneveléséhez, a vagyon, a dinasztia életben maradásához az ideális állapot a frigy szentesítése volt, azaz házasságot kötöttek a felek. Ennek anno – és csak halkan jegyzem meg, sok helyen még ma is – pusztán vagyoni érdekközösség nevet is adhattak volna, de e helyett, elnevezték házasságnak. Mily fura … még a neve is a házat jelképezi, nem az érzelmeket.

Így lett a család alapja ez az intézményrendszer.

A szenvedélyt, a szerelmet, a vad őrületet és a bódult egymásba gabalyodást – leginkább a férfiak – a házasságon kívül élték meg, erre rendeltetett bordélyokban vagy titkos kapcsolatokban, de volt amikor máshol talált rá a szerelem az egyénekre. A világirodalom ezek érzékeltetésére nem kevés remekművel büszkélkedhet. Még ma is sok férfi gondolja úgy, hogy „olyat” és érti ez alatt az orális szexet, nem illene a feleségétől kérnie és egy céda lenne a neje, ha hagyná vagy csinálná. 2019-ben is!!! Ugye picit érezhető, hogy a vágyak megélése területén van még mit bepótolni?

Most, hogy elérkeztünk a vágyak és a szenvedély talajára, fontos megjegyezni, hogy a szexuális identitás bizony tanult, szocializációs minta.

Igen, tudom, hogy felfedezték a homoszexualitásért felelős gént, de az epigenetika ma már azt is tudja, hogy a genetikai hajlam kizárólag érzelmi és szocializációs sokk, blokk vagy minta alapján kezdi meg a működését. Bizony, bizony!

Bebizonyították a tudósok, hogy a DNS szerkezete az érzelmek hatására megváltozik.(!) Dr. Glenn Rein, Rollin McCarty, Ph.D. Mike Atkinson és még sok kutató bebizonyította mindezt. Manapság a kvantumbiológia és a kvantumfizika egyre gyorsabban fejlődik és napról napra tesznek újabbnál újabb felfedezéseket ebben a témakörben is.

hirdetés

Tehát! Ez azért fontos, mert így már érthetőbb, hogy miért van még nagyobb felelőssége a médiának, az ismert embereknek, az oktatásnak, a kultúrának és a közösségnek, amelyben felnövünk. A tudatalatti programok úgy futnak, hogy észre sem vesszük, csak nem értjük, hogy mi ez az automatizmus. Miért mindig olyan munkahelyen kötök ki? Miért ilyen párkapcsolatba bonyolódom általában? Miért nem tudok sikeres lenni? Miért nincs elég pénzem? …

Hogy mindezt fokozzuk – ha ennyi nem lenne elég – mindehhez még hozzá jöhet a „hozott” transzgenerációs minta. Ez az ősök, a család előző generációi révén megélt események és az arra adott érzelmi reakciók, meggyőződések, hitbéli nézetek összességéből áll.

Nem kis „csomag” és ítélkezni mindig sokkal könnyebb, pálcát törni a legegyszerűbb. Megértem azt is, aki elutasítja a homoszexualitást, de azért mert elutasítást kap, még nem fog megszűnni. Tudom – mint minden problémára –, hogy könnyebb úgy tekinteni, hogy „majd klasszul a szőnyeg alá söpörjük” és akkor nem is látszik. De a hegy egyre nagyobb lesz! Tehát lehet deklaráltan kitiltani, elutasítani, mint a Coca-Cola reklámot, mert lehet vele nem egyet érteni, ettől még létezik az azonos neműek között megélt szerelem és szexualitás.

Persze, ez nem jelenti azt, hogy ezt példaként vagy követendő mintaként kellene hirdetni!

Létezik a transzneműség is, ahogyan a BDSM is egyre nagyobb teret hódít a szexuális életben.

Persze nem kell ennek a természetesnek lennie, mint az Ókori Rómában, de üldözni sem kellene. Ergo, azt azért ne higyje senki, hogy ez egy újkeletű dolog. Ahogy az állatvilágban is, úgy az emberek között is eredendően benne van a kódolt szervezetben, ösztönben, szexualitásban.

  • A lényeg, hogy meg akarja-e élni vagy nem az egyén?
  • Rávezetik, hogy megélhető ez is vagy nem?
  • Kap-e egy olyan impulzust, hogy ezt is ki kell vagy ki lehet próbálni vagy nem?
  • Mikor, melyik életkorban vagy életszakaszban kapja ezt az impulzust? Amikor talán a legjobban sebezhetőbb?
  • Kamaszkorban?
  • Vagy kisgyermek korban, amikor teljesen természetesnek veszi és normálisnak azt, amit lát a közvetlen környezetében?

És még sorolhatnám a fontosabbnál fontosabb kérdéseket.

Mindenkinek a magánszféráján belül kellene maradjon, hogy milyen a szexuális irányultsága.

Éppen ezért nem tartom jónak a felvonulásokat és a direkt a fiatalok orra alá tolt, a heteroszexualitástól eltérő aktusokat. Hiszen pont abban a korban találják el ezeket a gyerekeket, amikor a legfogékonyabbak a lázadásra! A szexuális lázadás meg ne legyen „brahi”. Nem gondolom, hogy azért, mert ez a „trendi” meleg közösségeket kell létrehozni az iskolákban, mert kamaszkorban igen hamar vesz új irányt a pszichoszexuális fejlődés. Amikor a közösséghez tartozás része, ha „te se legyél nyuszi, próbáld ki” jelmondat, akkor képes azért megváltozni a tinédzser, hogy oda tartozhasson a bandába.

Volt olyan középiskola, ahova azért hívott le az igazgató, mert az osztályfőnökkel nem tudtak mit kezdeni azzal a „trenddel” hogy aki hetero kapcsolatban volt az osztályban, azt kiközösítették, csúfolták, cikizték és volt amikor csúnyán el is verték.

A másik oldalt sem tartom normálisnak, amikor tanároknak mondanak fel azért, mert kiderült, hogy homoszexuális kapcsolatban éli a mindennapjait.

Bizony, a sportolók között is találhatunk ilyet is, olyat is. És? Ez elvesz a teljesítményéből? Nem érdemli meg az aranyérmet? Esetleg nem járhat edzésre? Sportcoach-ként bizony volt olyan csapatom, ahol az egyik legjobb játékost közösítették ki, amikor kitudódott a melegsége vagy a leszbikus hajlama. Nem vezet ez jó irányba. Mindkét oldalnak be kellene látnia, hogy az ellenségeskedés nem vezet sehova, sőt …

Szerző: Szigeti Krisztina (www.szexualcoach.hu)

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.