Betöltés

Mit keresel?

Egyéb

A jó teljesítmény fenntartásának praktikái

Megoszt
sprinter

A tartósan jó teljesítmény fenntartásának a megfelelő regeneráció adja zálogát. Mivel a sokszor extrém terhelés nagy terhet ró a szervezetre, ezért nap mint nap törekedni kell az immunvédelem tartós megőrzésére.

Az aktív szabadidő-sportban, de leginkább az élsportban, a világversenyekre, olimpiákra történő felkészülésben a sportoló élete, szervezete pengeélen táncol. Hiszen az intenzív, hosszú tréningeket, a folyamatos megfelelési kényszert, maximális koncentrációt nem csak fizikailag, hanem szellemileg és lelkileg is bírni kell heteken, hónapokon, éveken keresztül. A felkészülés tulajdonképpen tartós stresszhelyzetet teremt, amely egy sor kedvezőtlen változást indít el a sejteken belül.  Ennek talaján csökken az immunvédelem, így a szervezet érzékenyebbé válik a fertőzésekkel szemben.

hirdetés

Az élsportoló mindennapjaiban a betegségek megelőzése, az immunvédelem megerősítése rengeteg odafigyelést, tudatos életvitelt igényel. Nem csak az edzésekre kell fókuszálni, hanem ugyanolyan jelentős szerepet kap a tréning utáni regeneráció, testi, lelki, szellemi kikapcsolódás, feltöltődés. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tanácsot a teljesítményhanyatlás megelőzésének érdekében.

 • Hagyj magadnak időt a regenerációra! Hetente egy-két nap teljes pihenőre van szükség, hisz a tartós terhelés fokozza a fertőzés-, ill. sérülésveszélyt.
 • Próbáld elkerülni az extrém hosszú edzéseket! Soha ne tartson a tréning két óránál hosszabb ideig. Sokkal kedvezőbb, ha kétszer edzel naponta egy hosszú helyett.
 • Próbáld elkerülni a monoton terheléseket! Egy magas intenzitást kövessen könnyed edzés és soha ne hagyd ki a pihenést!
 • Ha betegségből, sérülésből lábadozol, mindig fokozatosan építsd fel a tréningprogramot! Hagyj időt a jó teljesítmény kialakulásához!
 • Vezess edzésnaplót: jegyezd le, mennyire érzed magad edzés után fáradtnak, fáj-e valamid, van-e izomlázad, stb.!
 • Ügyelj a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra! A bulizás csak nagyon ritkán fér bele az élsportoló életritmusába.
 • Hosszú (legalább 6-8 órán át tartó) utazás után fordíts több időt a pihenésre!
 • Ügyelj a megfelelő folyadékpótlásra edzés előtt, közben és után!
 • Biztosítsd a szükséges energia bevitelt és fordíts figyelmet a fehérjék, szénhidrátok pótlására! A szénhidrátraktárak kiürülése gyengíti az immunvédelmet.
 • Étkezz változatosan, vegyél magadhoz naponta legalább fél kilogramm zöldséget és gyümölcsöt!
 • Pótold a kiürült vitaminokat! Különösen az antioxidánsokra (C-vitamin, cink, A-vitamin) van nagy szükséged.

Az immunrendszer védelmének, a teljesítmény tartós megőrzésének érdekében a fenti javaslatok mellett érdemes adaptogén növényi hatóanyagokat (pl. ginszenozid) is alkalmazni. A ginzengben található ginszenozid képes a szellemi és fizikai teljesítményt támogatni.

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.