Betöltés

Mit keresel?

Láb és lábszár Praktikák

A talp és a sarok fájdalma

Megoszt
talp

A talp és a sarok fájdalma

A talpon található lágyrészeket egy inas, erős réteg fedi (aponeurosis plantaris), mely a sarokcsonton, alul ered és kihúzódik egészen a lábujjakig. A rendszeres gyaloglás, futás során történő megerőltetés e kötőszövetes lemez gyulladását válthatja ki (plantaris fascitis), aminek fő tünete az erős, főként a sarokcsontra lokalizálódó fájdalom és nyomásérzékenység.

A fájdalom kezdetben csak helyileg érezhető, a talpon, főként a sarokcsont alatti rögzülés helyén, majd idővel felsugárzik az egész boltozatba. Enyhébb esetekben csak reggel, illetve a futás kezdetekor érezhető a fájdalom és a merevség (utána „bemelegszik” a talp), súlyosabb esetekben a járást is megnehezítik a panaszok. A megerőltetés, és a hosszan tartó gyulladásos állapot bizonyos esetekben csontos elváltozást is okozhat: a sarokcsont alsó részén kifejlődő kis csontkinövést sarokcsont sarkantyúnak nevezik.

hirdetés


A talpi fascia gyulladására a túlzásba vitt edzés mellett több tényező is hajlamosít, például a túlsúly, a megfelelő bemelegítés hiánya, a láb ortopédiai problémái (pl. lúdtalp), vagy a nem megfelelő futócipő.

Megoldás

A fájó végtag kíméletén kívül, melyet nem csak az edzések átmeneti szüneteltetésével, de emellett megfelelő talpbetéttel is segíthetünk, számos eszközünk van a tünetek enyhítésére. Helyileg alkalmazott gyulladáscsökkentők mellett hatékony lehet a gyulladt terület hűtése (többször, rövid ideig), illetve a talp és a vádli gondos és megfelelő nyújtása (stretching). A feszülés mérséklésével segíti a gyógyulást és enyhíti a panaszokat az elasztikus ragasztószalag (tape) alkalmazása. A probléma megelőzésében pedig nagyon fontos szerepe van a megfelelő futótechnikának, a jó cipőnek, valamint az esetleges lábdeformitásokat korrigáló talpbetéteknek.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.