Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Betegség és sport Medence és comb Sportártalmak Sportsérülés

Csípőfájdalom fiatal felnőttkorban  – avagy a csípőízület ütközéses szindrómája

Megoszt

A fiatalok körében sem számít ritkaságnak a csípőízület körül jelentkező fájdalom (csípőfájdalom), mely nem keverendő össze a derék fájdalmával.

Ez változatos helyzetekben léphet fel, ülő munkánál, futásnál, sporttevékenységeknél, mint foci, vízilabda, jéghoki, labdasportok általában.

Ezek a fájdalmak csípőízületre specifikus gyógytornára javulhatnak, el is múlhatnak. A makacs fájdalmakat azonban 2-3 hónap eredménytelen gyógytorna után érdemes részletesen kivizsgáltatni, mégha izom eredetű fájdalomnak tűnnek is.

Ennek az az oka, hogy a csípőízület okozta fájdalmak hátterében gyakran olyan fejlődési rendellenesség áll, mely a porc idő előtti károsodásához vezet, mely az artrózis előszobája.

Megtévesztő, hogy a fájdalom gyakran izom eredetűnek tűnik, az ok viszont a csípőízületben keresendő.

Csípőfájdalom fiatal felnőttkorban

Érdemes a deréktáji panaszokat a csípőízület okozta fájdalmaktól elkülöníteni: előbbiek hátul az ágyéki gerinc területén jelentkeznek. Ezeknek oka rendszerint a gerinc elváltozása.

Ilyen tünetet azonban csípőízületi betegség is okozhat, de ilyenkor jelen vannak ágyéki, combba sugárzó vagy oldalsó csípőtáji fájdalmak is, melyek a csípőízületből származnak.

A csípőízületi betegségek tipikus lokalizációja az ágyék és a comb felső harmada, mely gondos vizsgálattal a sérvtől könnyen elkülöníthető.  

Csípőízületi fájdalmak

A csípőízületi fájdalmak leggyakoribb oka fiataloknál és középkorúaknál a csípő ütközéses szindrómája, vagy becsípődése (impingement). A lakosság körében ennek gyakorisága 3 %. (Kopec et al. 2020 J Rheum). Jellemzően 25 és 45 éves kör között jelentkezik tünetekkel.

A fájdalom másik gyakoribb oka lehet a csípő diszpláziája, mely hasonló károsodást okoz a csípőízületben, mint az ütközéses szindróma. Perthes betegség vagy a combfejelhalás (combfejnekrózis) is okozhatnak csípőtáji fájdalmat, szerencsére azonban lényegesen ritkábban. A lakosság körében 4-ből 1 embernek alakul ki tünetekkel járó csípőízületi kopása az élete folyamán (Murphy L.B. et al. 2010 Osteoarthristis and Cartilage).

A csípő ütközéses vagy becsípődéses szindrómájáról

ez a betegség az orvosok körében is kevéssé ismert, ezért ritkán gondolnak rá ágyéki, csípőtáji fájdalmak esetén. Különösen akkor, ha a beteg fiatalabb. Pedig pont ilyenkor előzhető meg a baj.

A csípő kopása más néven artrózisa vagy az izmok húzódása, nyáktömlő gyulladása (bursitis) közismert, ezért gyakran ez a helytelen diagnózis születik.

A fájdalom oka azonban más.

A fájdalom a csípő hajlításakor, rotációjakor (forgatásakor), illetve autóból ki-, beszálláskor, mélyre üléskor, felálláskor vagy guggoláskor jelentkezik.

Sportolás, futás, tenisz provokálhatja azt azonnal vagy másnap.

Csípőfájdalom fiatal felnőttkorban

A csípő ütközéses szindrómájával nem csak az a probléma, hogy fájdalmat okoz, hanem hogy a csípőízület porcának kopását okozza, amiből kialakul az artrózis.

A csípő ütközéses szindrómája a csípőízületi kopás (artrózis) leggyakoribb oka. A csípőprotézis műtétre kerülő betegek minimum 50%-ában ez váltotta ki a kopást. A már kialakult kopás terápiája az ízület művi pótlása, vagyis a csípőprotézis beültetés. A protézis műtétet javasolt ma már minimal invazív technikával, első (anterior) feltárással végzni a gyors rehabilitáció és kevesebb komplikáció érdekében.

A betegség lényege a combnyak felütközése az ízvápa peremére, mely a fájdalmat kiváltja. Ez a felütközés a porcot fokozatosan tönkre teszi, mely egy ideig műtéttel még korrigálható, de jobb megelőzni.

A gyógytorna átmenetileg szintén javíthatja a panaszokat, azonban kifejezett deformitás esetén tartós eredményt nem hoz, mivel a csont elváltozása megmarad.

A mellúszás lábtempója tipikusan provokálja a tüneteket. Életmódváltás, sport szüneteltetése, váltása csökkentheti a fájdalmat.

Mi a megoldás?

  • A gyógytornát minden esetben javasolt. A műtétre eredménytelen gluteus izomerősítés, gyógytorna után kerül sor.
  • A fájdalmat a combcsont és az ízvápa perem ütközésének megszüntetésével lehet elérni. Ezzel egyben a porckopás is megelőzhető.
  • Artroszkópos (kulcslyuk) technikával a beteg kis megterhelés mellett kitűnően kezelhető.

A gyógyulás esélyei annál jobbak, minél előbb kerül a beteg specialistához.

Egy éjszaka kórházi tartózkodás után a  beteg egy hétig könyökmankóval tehermentesít, majd teljes terhelés mellett intenzív gyógytornát kezd gyógytornász specialista segítségével.

A műtét minimal invazív, így a betegek megterhelése és fájdalomszintje is alacsony.

A fájdalmak kezdete előtti szinten végzett versenysporthoz való visszatérés aránya  a szakirodalmi adatok szerint változó  57 és 93% között van. A hobbi sporthoz való visszatérés aránya magasabb.

Dr. med. Forster-Horváth Csaba ortopéd sebész, csípő specialista

Tagek