Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Ételek, italok Etika, viselkedés Hit és sport Slider Sportkultúra Sporttáplálkozás Sporttörténelem

A sporttáplálkozás vallási, kulturális és filozófiai szempontjai

Megoszt

Számos vallás foglalkozik az étkezésre vonatkozó irányelvekkel; egyes vallásokban ezek előíró jellegűek, míg másokban ajánlások. Azt, hogy az egyének mennyire szorosan ragaszkodnak az irányelvekhez, a vallásuk iránti elkötelezettségük, valamint a kulturális és családi hatások határozzák meg. Mivel a kultúra erősen befolyásolja az általunk fogyasztott élelmiszereket, fontos, hogy tisztában legyünk a sportoló kulturális hátterével és személyes filozófiájával, mielőtt a sportágspecifikus táplálkozási irányelveket adaptálnánk a teljesítményfokozó élelmiszer-alapú étrendi tanácsokba. Itt részletesebben megvizsgáljuk az előírt vagy ajánlott étrendi korlátozásokkal vagy böjtöléssel járó vallások táplálkozási gyakorlatát.

A vegetarianizmus számos vallásban megjelenik, és fontos megérteni, hogy a vegetarianizmusnak számos típusa létezik, és azt, hogy a sportolók számos vallási vagy filozófiai meggyőződés alapján választhatnak vegetáriánus étrendet.

  • A vegánok kerülik minden olyan élelmiszer fogyasztását, amely állatokból származik, beleértve a tejtermékeket, a tojást és az élelmiszeriparban esetleg felhasznált állati zsírokat.
  • A lakto-ovo-vegetáriánusok kerülik minden olyan élelmiszer fogyasztását, amely az állat húsából származik, amihez az állatot le kell vágni. Fogyasztanak tojást és tejtermékeket. A lakto-vegetáriánusok tejtermékeket is fogyasztanak, de a húst és a tojást kerülik. Az ovo-vegetáriánusok tojást fogyasztanak, de kerülik a tejtermékeket és a húst.
  • A pescetáriánusok a halat is beépítik a vegetáriánus étrendbe.
  • A flexitáriánusok általában tojást és tejtermékeket fogyasztanak, és néha halat, de húst általában jóval kevesebbszer fogyasztanak.
sporttáplálkozás hinduizmus

Hinduizmus

A hinduizmusban az étrend a különböző hagyományoknak megfelelően változik. A hinduizmus nem tiltja kifejezetten a húsfogyasztást; inkább határozottan támogatja az ahimsa – az erőszakmentesség minden életformával szemben, beleértve az állatokat is. Mint ilyen, sok hindu a vegetáriánus vagy lakto-vegetáriánus étrendet részesíti előnyben, amely magában foglalja a természet tiszteletteljes figyelembevételéhez igazodó, minden életformával együttérző és tiszteletteljes élelmiszertermelést. Bár a hinduk többsége vegetáriánus, jelentős részük még mindig fogyaszt húst. Tekintettel azonban a hindu hitrendszer részét képező tehén iránti tiszteletre, nem fogyasztanak marhahúst. A húsevő hinduk körében a csirke, a hal, a bárány és a kecske fogyasztása a preferált. Az évnek lehetnek olyan időszakai is, amikor a hinduk böjtölnek, mint például a Navratri fesztivál, amikor a hívők sokféle ételtől tartózkodnak, és naponta csak egy étkezést fogyasztanak.

sporttáplálkozás iszlamizmus

Iszlám

Az iszlám étkezési törvények az egészség és a tisztaság érdekében, valamint az Allah-nak való engedelmességből fakadnak. Megkülönbözteti a jó (halal) és az Allah által tiltott (haram) ételeket. Az étkezési törvény bizonyos körülmények között, például ha nincs más alternatíva, a „szükségszerűség törvénye” alapján megengedi a tiltott élelmiszerek fogyasztását. Ezt szem előtt tartva a következő élelmiszerek haramnak számítanak.

  • „Döglött” hús (egy már elpusztult állat tetemét, amelyet nem megfelelő módon vágtak le);
  • A bálványoknak feláldozott állat húsa;
  • Olyan állat húsa, amely áramütés, fojtogatás vagy tompa erőbehatás következtében pusztult el;
  • Olyan hús, amelyből vadállatok már ettek;
  • Vér;
  • A sertéshús (sertéshús, szalonna és sonka);
  • Bódító italok. A hívő muszlimok számára ez még az olyan szószokat vagy ételkészítő folyadékokat is magában foglalja, amelyek alkoholt tartalmazhatnak, mint például a szójaszósz.

Az iszlám naptáron belül is vannak böjti időszakok. A Ramadán, az iszlám naptár kilencedik hónapja, amely évről évre változik, a legszentebb hónapnak számít. Az iszlám törvények szerint a követők hajnaltól alkonyatig nem esznek és nem isznak (és bizonyos esetekben a saját nyálukat sem nyelik le). Minden felnőtt muszlim köteles böjtölni, kivéve a terhes, szoptató és menstruáló nőket, az elmúlt 40 napban szült nőket, a rövid távú betegségben szenvedőket, a súlyos betegeket és az utazókat. Azonban elvárható, hogy a következő ramadán időszak előtt böjtöljenek, hogy pótolják a kiesett napokat.

sporttáplálkozás buddhizmus

Buddhizmus

A buddhizmus táplálkozásra vonatkozó törvényei a hinduizmushoz hasonlóan az ahimszán alapulnak – az élőlények károsításának elkerülése -, és sok buddhista vegetáriánus. A buddhista szerzetesekre és apácákra szigorúbban vonatkoznak az étrendi törvények, és még a kolostorokban élők is az élelem elérhetősége és személyes szükségleteik alapján alakítják étrendjüket. A kelet-ázsiai buddhista konyha ráadásul abban különbözik a vegetarianizmustól, hogy kerüli a növényi életek megölését. Ezért tilosak a gyökérzöldségek (burgonya, sárgarépa, hagyma és fokhagyma), amelyekhez ki kell húzni a növényt. A buddhista gyakorlat végső célja a szenvedés megszüntetése az evilági javakhoz való ragaszkodás korlátozásával, ami ahhoz vezet, hogy a konyha ízében is meglehetősen egyszerűvé válik. Az ételek viszonylag egyszerűek, és olyan összetevőkre épülnek, mint a tofu, a hüvelyesek, a rizs és a zöldségek (kivéve a gyökérzöldségeket). Egyre népszerűbbek a Buddha-tálak, amelyek gabonaféléket, zöldséget, egyéb zöldségeket, hüvelyeseket tartalmaznak, és diófélékkel, magvakkal és öntetekkel körítik őket.

sporttáplálkozás judaizmus

Judaizmus

A kásrut a zsidó törvények azon része, amely a fogyasztható és nem fogyasztható ételeket veszi figyelembe. Azokat az élelmiszereket, amelyek megfelelnek a kásrutban meghatározott előírásoknak és fogyaszthatók, kóser néven emlegetik. Röviden a kásrut általános szabályai a következők.

  • Bizonyos állatokat (nyúl, teve, sertés rák és kagyló) egyáltalán nem szabad fogyasztani – ez magában foglalja e tiltott állatok húsát (húsát), szerveit, tojását és tejét;
  • A fogyasztható állatok közül a madarakat és az emlősöket a zsidó törvények szerint kell leölni. Az állat leölésének módjára vonatkozóan szigorú irányelvek vannak, és azt egy jámbor (áhítatos vallású) zsidónak kell elvégeznie;
  • A húsból és a baromfiból minden vért le kell ereszteni, vagy ki kell belőle sütni, mielőtt megeszik;
  • Bizonyos részeket még a megengedett állatokból sem szabad megenni (ülőidegek és a környező erek; zsigerek, ami a létfontosságú szerveket és a májat körülvevő zsír);
  • A gyümölcsök és zöldségek engedélyezettek, de meg kell vizsgálni őket rovarok után (amelyeket nem lehet megenni);
  • Hús (madarak és emlősök húsa) nem fogyasztható tejtermékekkel együtt. Tojás, gyümölcs, zöldség és gabona fogyasztható hús vagy tejtermék mellett. Egyes nézetek szerint halat nem szabad hússal együtt enni;
  • A hússal érintkező edényeket, lábasokat és egyéb főzőfelületeket nem szabad tejtermékekkel együtt használni, és fordítva. A nem kóser ételekkel érintkező edények nem használhatók kóser ételekkel. Ez csak akkor érvényes, ha az érintkezés akkor történt, amikor az étel forró volt;
  • A nem zsidók által készített szőlőtermékek, beleértve a bort is, nem fogyaszthatók.
sporttáplálkozás mormonizmus

Mormonizmus

A mormonizmusban az étrendi korlátozások azon a meggyőződésen alapulnak, hogy az embereknek gondoskodniuk kell a testükről. A mormon egyház az étrendi korlátozások mellett testmozgást, alvást, tisztaságot és foghigiéniát is előír. Az étrendi korlátozások közé tartozik a kávé, a tea, a forró italok, a koffeintartalmú energia- és szénsavas italok, az alkohol és a dohányzás mellőzése. A mormonoknak megengedett az állati eredetű termékek fogyasztása, de azt tanácsolják, hogy kisebb mennyiségben válasszák azokat. Havonta egy nap böjtölést várnak el, és azt a pénzt, amelyet élelmiszerre költöttek volna, a szegényeknek adományozzák.

sporttáplálkozás adventizmus

Adventizmus

A hetedik napi adventisták számára előírt étrendi irányelvek azon a meggyőződésen alapulnak, hogy Isten arra hívja őket, hogy tiszteljék és vigyázzanak a testükre. A vegetáriánus étrendet támogatják a testmozgással és az olyan káros anyagok, mint a dohány és az alkohol kerülésével együtt. Hús és hal nem megengedett; azonban a tojás és a tejtermékek mértékkel elfogadhatóak.

sporttáplálkozás rasztafarizmus

Rasztafarianizmus (vagy rasztafari)

A Jamaikában az 1930-as években kialakult rasztafarianizmus a természetes ételek fogyasztását hirdeti. Ez gyakran arra vonatkozik, hogy az élelmiszereket organikusan és helyben termesztik. A judaizmuson alapulva kerülik a sertéshús és a rákfélék fogyasztását, sok rasztafari pedig vegetáriánus marad, és kerüli az adalékanyagok, a cukor és a só hozzáadását az ételekhez. Kerülik az alkoholt is. A Rasták jellemzően kerülik az olyan ételek fogyasztását, amelyeket nem Rasták vagy más, ismeretlen forrásból származnak.

Keresztény-katolikus, keleti ortodox

Sokféle keresztény felekezet létezik, de csak kettőnek vannak étrendi irányelvei és böjtkorlátozásai; ezek a keleti ortodox egyház és a római katolikus egyház.

keleti ortodox

Keleti Ortodox Egyház

Bár általában görög ortodoxnak nevezik (a görög nyelv használata miatt minden teológiai írásában, valamint a Bizánci Birodalomtól való öröksége miatt), a keleti ortodox keresztények orosz, kelet-európai, kaukázusi, afrikai és közel-keleti háttérrel is rendelkeznek.

A keleti ortodox egyházban meghatározott böjti időszakok a nagyböjt (húsvét előtt nyolc héttel), a Szunyadás (augusztus 1-15.), a Szent Apostolok (július 29. előtt változó számú nap) és a Nagyboldogasszony böjtje (hat héttel a Születés ünnepe előtt), a Teofánia előestéje, Keresztelő Szent János lefejezése és a Szent Kereszt felmagasztalása. A keleti ortodox keresztények szintén minden szerdán és pénteken böjtölnek, kivéve a húsvét vasárnap utáni hetet, valamint a karácsony és teofánia előestéje közötti időszakot. Ennek eredményeként a hívők évente akár 180 napig is böjtölhetnek. Az irányelvek szerint a böjt alatt nem fogyasztható alkohol, olívaolaj, állati eredetű termékek (beleértve a tojást és a tejtermékeket) és gerinces hal, bár a kagylók és a halikra engedélyezett. Gyermekek, terhes és szoptató nők, idősek és (fizikailag vagy mentálisan) betegek nem böjtölhetnek.

római katolikus

Római katolikus egyház

A római katolikus egyházban korábban volt egy olyan diétás korlátozás, amely pénteken tiltotta a húsfogyasztást, de ezt 1966-ban VI. Pál pápa apostoli konstitúciója eltörölte. A viszonylagos újkor miatt egyes hívő római katolikusok még mindig nem esznek húst pénteken, és a húst halra cserélik – innen a „pénteki halsütés”. Ezért van az, hogy a nyugati országok egyes vendéglátóhelyein (kórházakban, bentlakásos iskolákban és kocsmákban) pénteken rendszeresen hal szerepel az étlapon. A római katolikusok azonban még mindig kötelesek tartózkodni a hústól (a hal kivételével) hamvazószerdán és nagypénteken.

A vallás és az etikai hitrendszerek nagy szerepet játszhatnak abban, hogy a sportolók milyen ételeket fogyasztanak. Sportolók étkezésére talán még nagyobb hatással van az ember kulturális identitása, amelyet a születési országa, illetve a szülei vagy nagyszülei országa határoz meg.

hirdetés

A cikk Regina Belski, Adrienne Forsyth és Evangeline Mantzioris összeállítása alapján készült.

Tagek

Talán ez is érdekel