Betöltés

Mit keresel?

Alkar, csukló, kéz Parasport Speciális sport Sportártalmak

Carpalis alagút szindróma

Megoszt
teniszező csukló fájdalma

A csukló tájon egy szűk csatornán, a carpalis (kéztőcsonti) alagútban halad át a felületes ujjakat hajlító izom ina, és a hosszú hüvelykujjhajlító izom ina között. Különböző gyulladások, ínhüvelygyulladás, csuklótáji törések szűkületet okozhatnak a carpalis alagút területén. A szűkület miatt az ideg nyomás alá kerül, ez okozza a tüneteket.

Tünetek

Tompa fájdalom az alkarban, a csuklótájon, az ujjakba sugározva. Égő csuklófájdalom érzéskieséssel, vagy zsibbadással a hüvelykujj, a mutatóujj és a középső ujj területén (a medianus ideg ellátási területe). Éjjel súlyosabb fájdalom. Pozitív Tinel-jel, azaz villámló érzés a csukló belső-tenyéri felszínének érintésekor. Gyengeség a kéz kisizmaiban.

hirdetés


Orvosi tevékenység

Pontos diagnózis

Fizikális vizsgálat mellett EMG vizsgálat szükséges.

Kezelés

teniszező fájó csuklóval

Elsősorban kézsebészeti feladat. Konzervatív módszerek alkalmazhatóak, azaz pihenés, csuklórögzítő, gyulladáscsökkentő gyógyszerek és helyi fizikoterápiás kezelés. Amennyiben a panaszok nem szűnnek, műtét indokolt (az ideg felszabadítása).

Rehabilitáció

Gyógytorna és fizikoterápia szükséges.

Sportba való visszatérés

A funkció és izomerő helyreállása néhány hetet vesz igénybe.

Megelőzés

Túlterhelés kerülése, megfelelő sportági technika, csuklóvédő.

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.