Betöltés

Mit keresel?

Sportpszichológia Sporttudomány

A sportoló és az önismeret, avagy „Neymar” miért nem áll meg a saját lábán?

Megoszt
mediacoaching - önismeret

Egy sportolónak fontos az önismeret – tökéletesen ismernie kell a saját testét. Tudnia kell, hogy mit és mennyit bír el, hogy meddig feszegetheti a saját fizikai határait. Ismernie kell a fájdalmakat, hogy pontosan tudja, mi az, amit még el tud viselni és mi az, ami már a leállásra figyelmezteti. A sérülések fajtáival is tisztában kell lennie, hogy felismerje, ha nagy a baj és orvost kell hívni – nem a fetrengő focistákra gondolok-, vagy elég csak pihennie a komolyabb problémák elkerülése érdekében.

hirdetés


Egy sportolónak célokra is szüksége van, hiszen ez a mozgatórugója egész pályafutásának. Hajtania, tanulnia, fejlődnie, olykor szenvednie kell a kitűzött célokért: a sikerért, a győzelemért, a csúcsokért, a megbecsülésért, az edzők, a szülők, barátok, vagy szakvezetők elismeréséért. Mindezekhez akaratra és kitartásra is szüksége van, hiszen a nehéz helyzeteken csak ezek segíthetik tovább. Nélkülözhetetlen számára az önbizalom, ami a sportoló lelkét támogatja a kritikus pillanatokban.

Egy sportoló – ideális esetben – tökéletesen ismeri önmagát. Tudja, hogy mit ér, hogy mit tud és mennyit dolgozott. Azt is, hogy azzal, amit tesz, milyen hatással van másokra, milyen reakciókat vált ki a csapattársaiból, vagy az ellenfeleiből. Azt is tudja, hogy őt magát hogyan érintik a külvilágból érkező ingerek és tudja kontrollálni az ezekre adott válaszát.

mediacoaching - önismeret

Sajnos a mai sportolók zöme messze áll ettől az ideális állapottól és ezért könnyen kiszámíthatóak. Ha bosszantják őket, kiborulnak, ha sérültek elveszítik az önbizalmukat, ha valamit elrontanak hullámvölgybe kerülnek és még sorolhatnánk, pedig tényleg mindent megtettek a vágyott sikerért. Ami hiányzik belőlük az a tudatosság és az önismeret, ami jóval többet ér a kiváló képességeknél és készségeknél, hiszen minden fejben dől el.

De mit tehet egy sportoló, aki nem rendelkezik kellő tudatossággal és önbizalommal?

Nos, számára egy hozzáértő sport coach komoly támogatás lehet, hiszen a közös munka során a sportoló egyre tágabb ismereteket szerezhet saját magáról, és ez a tudat már képes kellő önbizalmat adni számára. Jöjjön egy példa, ami tökéletesen szemlélteti, hogy miben tud segíteni egy sport coach a páciense számára.

Egy sportoló azzal keresett fel, hogy a meccseken nem tudja kihozni magából a maximumot. A közös munka során azokat az erősségeit igyekeztünk összegyűjteni, amelyek segíthették őt a 100 % elérésében. A “Mi az, amiben jó vagy?” kérdésre azonban nem tudott válaszolni. Nagy nehézségek árán ezek kerültek fel a listára: rendkívül gyors, labdával különösen, jó helyzetfelismerő, kreatív, pontos, robbanékony, szorgalmas, kitartó. A meglepő az volt, sportoló létére vonakodva írta le a fenti a szavakat, nem érezte, hogy leírtak az Ő erősségei lehetnek, mert úgy gondolta, hogy ezek magától értetődőek. A további munka folyamán azonban felismerte, hogy gyorsasága előnyt jelent a többiekkel szemben, hogy az ereje lehetőséget ad arra, hogy győztesen kerüljön ki a test-test elleni küzdelmekből, hogy a robbanékonysága lépés előnyhöz juttatja és fizikai fölényét a szorgalmának köszönheti. A lista villámgyorsan egyre hosszabb lett és már egy alkalom után jóval magabiztosabban távozott. Szárnyalni kezdett a pályán. Nem történ a találkozás során semmi különös, nem kapott tanácsot, nem edzett, nem tanult új technikát, egyszerűen csak tudatosította magában azt, amiben már eddig is jó volt. Ez a példa is mutatja, hogy egy sportoló életében szükség van sport coach-ra!

A cikk szerzője: Zelinka Ildikó
(+ 36 30 933 1419; zelinka.ildiko@mediacoaching.hu)

SPORT COACH KÉPZÉS MÁR VÉGZETT COACHOK SZÁMÁRA!

Tagek
Előző cikk

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.