Betöltés

Mit keresel?

Sportszülők Sporttudomány

A hosszas víz alatti úszás életveszélyes lehet

Megoszt
A víz alatti úszás életveszélyes lehet

Sokan úgy hiszik, hogy teljesen biztonságban érezhetik magukat az úszómedencében ha jó erőnléttel rendelkeznek és jól megtanultak úszni. Sajnos az amatőr úszók és a profi sportolók számára alig ismert a sekélyvízi ájulás jelensége (angolul „Shallow Water Blackout”), amely az amatőröket és az élsportolókat egyaránt veszélyezteti és fulladásos halálhoz vezethet. De hogyan fordulhat elő, hogy egy remekül úszó, fiatal és egészséges sportoló megfullad a medencében?

A víz alatti úszás életveszélyes lehet

A hosszas légzésvisszatartással járó víz alatti úszás edzésmódszerét régóta alkalmazzák a vízisportok számos szakágában. Az egy légvétellel történő víz alatti úszás során a sportolók sokszor saját határaikat feszegetve, tűréshatárig tartózkodnak a víz alatt. Egyesek úgy vélik, hogy ezzel a módszerrel javítható a sportoló tüdőkapacitása és teljesítőképessége, valamint megismerteti a sportolóval az alacsony oxigénszint (hipoxia) kiváltotta stressz érzését, ezáltál felkészítve őt a versenyeken várható szituációra. A sportolók magaslati tréningjével szemben azonban ezen hipoxiás módszer előnyeit mostanáig nem sikerült meggyőzően bizonyítani. Sajnos a vízisportokban alkalmazott gyakorlatról kevéssé ismert, hogy életveszélybe sodorhatják mind az amatőröket, mind a profi sportolókat.

hirdetés


A veszélyes hiperventiláció

A víz alatti úszás során jelentkező eszméletvesztés gyakori oka az úszó előzetes „túllélegzése”, hiperventilációja. A víz alatt végzett intenzív fizikai aktivitás során fokozatosan romlik a szervezet oxigénellátása. Fontos tudni azonban, hogy az úszó felszínre történő visszatérését nem a hipoxia, hanem szervezet emelkedő szén-dioxid szintje (hiperkapnia) váltja ki, mivel ennek kritikus szintje fölött a légvétel kényszerűvé válik. Ezen utóbbi okra vezethető vissza, hogy az úszók előzetes hiperventilációja, a szén-dioxid fokozott kilélegzése megnöveli a víz alatt tölthető időt. Rossz esetben azonban – a megelőző hiperventiláció miatt – az úszó szén-dioxid szintje a normálisnál később éri a légvétel elindításához szükséges szintet, de még ezelőtt kimerülnek szervezetének oxigén tartalékai, agyi hipoxia következtében eszméletvesztés, illetve segítség hiányában fulladás következik be. A víz alatti ájulást sokszor semmilyen tünet vagy figyelmeztető jel nem előzi meg.

víz alatti úszás
Szervezet oxigén és szén-dioxid szintjének változása NORMÁLIS LÉGZÉS utáni úszáskor
víz alatti úszás
Szervezet oxigén és szén-dioxid szintjének változása HIPERVENTILÁCIÓT KÖVETŐ víz alatti úszáskor Diagrammok forrása: http://www.shallowwaterblackout.org.uk/

Kik a veszélyeztetettek?

A sekélyvízi ájulás bárkivel, de leggyakrabban a tapasztalt, jó fizikai kondícióban lévő úszókkal történik meg, és akár térdig érő vízben is előfordulhat. Típusos helye az úszómedence. Általában teljesen egészséges, sokszor élsportoló fiatalok, legtöbbször férfiak az áldozatok. A fokozott fizikai terhelés, a hiperventiláció, illetve az egymás után többször ismételt víz alatti úszás növelik a kockázatát. A sekélyvízi ájulás hátterében ritkán állhatnak korábban fel nem ismert betegségek (pl. ritmuszavarok, epilepszia). A veszélyzetett sportolók elsősorban az úszás, a vízilabda, a szinkronúszás és a búvárúszás művelői. Az úszó mentését nehezíti, hogy az eszméletvesztést követő másodpercekben az illető még tesz néhány ösztönös mozdulatot és medencén kívül állók számára úgy tűnhet, hogy nincs semmi baja.

Víz alatti úszás – biztonságosan!

A sekélyvízi ájulásból származó balesetek jelentős része elkerülhető bizonyos szabályok betartásával. Lehetőleg mellőzni kell a hosszabb ideig tartó víz alatti úszást. De ha mégis végzik: mély légvétel egy alkalommal, úszás legfeljebb egy hossz távolságig az ajánlott. Az amatőr úszóknál (különösen gyermekeknél) sem ajánlottak olyan „versenyek”, hogy ki tud tovább a víz alatt tartózkodni egy légvétellel. A víz alá merülőket szorosan figyelni kell, még akkor is ha jó úszok. Nem képezheti vita tárgyát, hogy a víz alatti hipoxiás gyakorlatok csak szoros felügyelet mellett végezhetők. Hipoxiás edzéseken mentésben és újraélesztésben járatos személy jelenléte szükséges, illetve esetleg több sérült egyidejű mentését és újraélesztését is meg kell oldani.

A víz alatti úszás nem játék! Az egyszerű szabályok betartása és betartatása életeket menthet. A világ számos országában már tiltják a hosszas víz alatti úszást és a víz alatti hipoxiás tréningek végzését, illetve ezeket az extrém veszélyes tevékenység kategóriába sorolják. Időszerű lenne hazai irányelvek, szabályok kidolgozása a megelőzés érdekében.

szerzők: dr. Vasas Szilvia, dr. Horváth Gábor

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.