Betöltés

Mit keresel?

Betegség és sport Sportorvosi vizsgálatok

Laborvizsgálatok a sportolók biztonsága érdekében

Megoszt

Nem kérdés, hogy a sport, a rendszeres testmozgás karban tartja a testsúlyt, csökkenti a szívbetegség esélyét, erősíti az izomzatot, a csontokat, és egyben kiváló lelki kikapcsolódás. Ha a testmozgás felírható tabletta volna, ez lenne a valaha feltalált leghatásosabb gyógyszer népességi szinten. Hasonlóan a gyógyszerekhez, a sportnak is lehetnek azonban mellékhatásai, netán ellenjavallatai, ezért biztonságos alkalmazásához rendszeres ellenőrzés, laborvizsgálatok szükségesek!

A sportolók különböző fizikai képességeit jórészt a keringési és légzőrendszer, valamint a vázizomzat teljesítő- és alkalmazkodóképessége határozza meg. Függetlenül attól, hogy a sportot versenyszerűen, vagy csak kedvtelésből, a mozgás öröméért, egészségünk megőrzése érdekében végezzük, elmondható, hogy a rendszeres (évenkénti, vagy szükség esetén gyakoribb) szűrővizsgálatok szerepe kiemelten fontos. Ezek amellett, hogy felhívják a figyelmet az esetleges veszélyekre, kockázati tényezőkre, segítséget nyújthatnak a sportágválasztásban vagy az edzésprogram egyénre szabásában is, s így végső soron hozzájárulhatnak a jobb sportteljesítmény eléréséhez is.

A mai civilizációs betegségek, mint az elhízás, cukorbetegség, szívinfarktus, szélütés, rák megelőzésében igen nagy szerepe van az egészséges életmódnak, így a sportnak is. A rendszeresen sportolók esetében ugyan kisebb ezek kialakulásának veszélye az átlagemberhez képest, de így sem hagyhatók figyelmen kívül. A jobb sportteljesítmény segítését célzó szűrővizsgálatok mellett érdemes tehát szervezetünk állapotát ezen betegségek tekintetében is rendszeresen ellenőriztetni. 

Laborvizsgálatok sportorvos

A vizsgálatok gerincét a laboratóriumi tesztek képezik. A sportolók és az egészségtudatos emberek számára javasolt laboratóriumi tesztek alapvetően a következő témakörökbe csoportosíthatók: a szív és érrendszer állapota, illetve betegségének kockázata; az anyagcsere állapota; a csontok egészsége. Ezek persze részben átfedik egymást.

Szív-érrendszeri szűrés

A szív-érrendszeri szűrés célpontjai között találhatók a jól ismert vérzsírok, így a koleszterin különböző fajtái; a véralvadásban is részt vevő, az érelmeszesedéssel és infarktussal összefüggést mutató fibrinogén nevű fehérje; a szív-érrendszeri kockázatot a koleszterinéhez hasonló hatásossággal előrejelző C-reaktív protein; valamint egy PLAC nevű enzim, amelynek értéke gyulladás, agyérbetegség és szívinfarktusveszély esetén is emelkedik. A szív állapotáról, áttételesen terhelhetőségéről adnak felvilágosítást az olyan újabb vizsgálatok, mint az NT-proBNP és az ST2 vizsgálat. Előbbi a szívelégtelenség kivizsgálásában használható, utóbbi a kardiális stressz, szöveti szerkezetváltozás jelző értéke.

Genetikai laborvizsgálatok

Genetikai módszerrel határozható meg az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) típusa, amely a szív-érrendszer biológiai szabályozására van hatással. Az enzim szintje minden egyénben meghatározott, de egyénenként más és más. Az egyik genetikai típushoz tartozóknál ez magasabb, ami nem csak fokozott kockázatot jelent szív-érrendszeri megbetegedésekre, hanem túlzott fizikai megterhelés esetén szívmegnagyobbodáshoz vezet. A másik genetikai változat gyakoribb a kitartó fizikai erőfeszítésre képes sportolók körében, náluk edzés hatására jelentősen nagyobb teljesítménynövekedés érhető el. Hasznos lehet tehát ennek a genetikai vizsgálatnak az elvégzése sportág választásnál, illetve a sporttevékenységben elérhető fejlődési lehetőségek megítélésére.

Anyagcsere laborvizsgálatok

A laboratóriumi tesztek másik csoportja az anyagcsere állapotáról, a cukorbetegség, vagy metabolikus X szindróma kockázatáról ad felvilágosítást a vércukor, inzulin, húgysav, vérzsírok és egyéb paraméterek mérésével. Lehetőség van egyes nyomelemek, vitaminok, a hormonok közül az anyagcsere sebességét befolyásoló, pajzsmirigy működésről tájékoztató TSH mérésére is. A csontok egészségéről a D-vitamin, kalcium és foszfor szintjének mérésével, egyes hormonok, valamint a csontépülés és bontás markereinek segítségével tájékozódhatunk. A felsorolt vizsgálatokon kívül még számos egyéb laboratóriumi teszt rendelkezésre áll, mely segít a szervezet egészségi státuszának megítélésében, a betegség megelőzésben.

A „Sport és laborértékek” cikksorozatunkban részletesen ismertetjük egyes laborparaméterek és a sport kapcsolatát!

hirdetés
Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.