Betöltés

Mit keresel?

Könyök Parasport Sportártalmak Térd

Osteochondritis dissecans

Megoszt
női tornász talajgyakorlata

Az Osteochondritis dissecans az ízületi felszín egy csontos-porcos részének elhalása és kilökődése. Oka nem teljesen tisztázott, de családi hajlam ismert és többnyire helyi vérkeringési zavar, valamint trauma szerepe kimutatható. A könyökízületben a felkarcsont fejecsén fordul elő típusosan. A felső végtagot terhelő sportokban fordul elő, a tornasportban gyakori.

Tünetek

Fájdalom az ízület sérült részének megfelelően, duzzanat, ismétlődő elakadások. Később az ízületi mozgás korlátozottá válik és mozgás közben fájdalmas recsegés (crepitatio) jelentkezik. Végül az elhalt darab helyéről kimozdul, és ízületi szabadtestté válik. Helyén az ízfelszín véglegesen károsodott marad.

hirdetés


Helyszíni ellátás, elsősegély

Nem akut sérülésről van szó, de hirtelen könyökízületi elakadásnál a sporttevékenység nem folytatható és az ok tisztázása sürgős.

Orvosi tevékenység

Diagnózis: Röntgen-felvétel alapján igazolható, MR vagy CT vizsgálat tovább pontosít és a kezelési módszer megválasztását segítheti.

Kezelés (stádiumtól függő)

Az I. stádiumban nincs kimozdulás, konzervatív a kezelés, azaz gipszrögzítés, tehermentesítés. A II. stádiumban a fragmentum kimozdul, műtét szükséges (refixáció vagy eltávolítás + osteochondrális graft beültetés). A III. stádiumban ízületi szabadtest alakul ki, műtéti a kezelés (szabadtest eltávolítás + osteochondrális graft beültetés).
A rehabilitáció legfontosabb része a bemozgató, erősítő gyógytorna.

gerelyhajító


Sportba való visszatérés

Teljes funkció és izomerő, fájdalmatlan mozgások és terhelés esetén lehetséges, hónapokat vesz igénybe. Esetenként számolni kell a versenysport abbahagyásával vagy sportágváltással is az ízület további károsodásának megelőzése miatt.

Megelőzés

Túlterhelés kerülése, megfelelő sportági technika oktatása.

Előző cikk
Következő cikk

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.