Betöltés

Mit keresel?

Sportorvos Sportsérülés

Sporttevékenység folytatásának engedélyezése sportbaleset után

Megoszt

Annak eldöntéséhez, hogy sportbaleset után a sérült visszatérhet-e pályára, meg kell állapítani, hogy képes-e biztonságosan, hatékonyan és fájdalommentesen folytatni a sporttevékenységét. Ha kérdéses a biztonság, akkor semmiképp sem szabad engedni a további sporttevékenységet. Ha a játékos tudna biztonságosan játszani, de nem fájdalommentesen, akkor megfontolandó, hogy visszaengedjük-e pályára. Ha a sportoló a sporttevékenység folytatásakor fájdalmat érez, komolyan meg kell fontolni, hogy mégse engedjük versenyezni a sportolót, mert valószínűleg alábecsültük a sérülés mértékét.

hirdetés

A legfontosabb szabály: „Ha kétséged van, várj ki!”

agyrázkódás - futball VP 2018 Matuidi

A sportolót sportbaleset után alaposan meg kell vizsgálni, hogy megfelelő állapotban van-e a sporttevékenység folytatásához. Meg kell kérni a sportolót, hogy mutasson be az adott sportággal kapcsolatos gyakorlatokat, hogy letesztelhessük az egyensúlyérzékét, a fájdalomtűrő képességét, és a sporthoz szükséges hatékonyságát. Az állapotfelmérésre megfelelő gyakorlat a 40 méteres futás, 5 fekvőtámasz, 5 felülés. Ha a sportoló nem képes ezeket a feladatokat hatékonyan elvégezni, nem szabad engedni, hogy versenyezzen, mert akkor nagy az esélye, hogy újabb vagy súlyosabb sérülést szenved.

Tags:

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.