Betöltés

Mit keresel?

Sportorvos Sportsérülés

Sporttevékenység folytatásának engedélyezése sportbaleset után

Megoszt
Sporttevékenység folytatásának engedélyezése sportbaleset után

Annak eldöntéséhez, hogy sportbaleset után a sérült visszatérhet-e pályára, meg kell állapítani, hogy képes-e biztonságosan, hatékonyan és fájdalommentesen folytatni a sporttevékenységét. Ha kérdéses a biztonság, akkor semmiképp sem szabad engedni a további sporttevékenységet. Ha a játékos tudna biztonságosan játszani, de nem fájdalommentesen, akkor megfontolandó, hogy visszaengedjük-e pályára. Ha a sportoló a sporttevékenység folytatásakor fájdalmat érez, komolyan meg kell fontolni, hogy mégse engedjük versenyezni a sportolót, mert valószínűleg alábecsültük a sérülés mértékét.

hirdetés

A legfontosabb szabály: „Ha kétséged van, várj ki!”

agyrázkódás - futball VP 2018 Matuidi

A sportolót sportbaleset után alaposan meg kell vizsgálni, hogy megfelelő állapotban van-e a sporttevékenység folytatásához. Meg kell kérni a sportolót, hogy mutasson be az adott sportággal kapcsolatos gyakorlatokat, hogy letesztelhessük az egyensúlyérzékét, a fájdalomtűrő képességét, és a sporthoz szükséges hatékonyságát. Az állapotfelmérésre megfelelő gyakorlat a 40 méteres futás, 5 fekvőtámasz, 5 felülés. Ha a sportoló nem képes ezeket a feladatokat hatékonyan elvégezni, nem szabad engedni, hogy versenyezzen, mert akkor nagy az esélye, hogy újabb vagy súlyosabb sérülést szenved.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.