Betöltés

Mit keresel?

Krónikus betegségek

A krónikus betegségekkel szembeni megküzdés

Megoszt
Krónikus betegség

Krónikus betegség esetén is a legtöbb egészségügyi problémán tud segíteni a rendszeres fizikai aktivitás. Azonban minden esetben ki kell kérni a szakorvos véleményét.

Szív-érrendszeri betegségek

A minden nap végzett, alacsony- ill. közepes intenzitású aerob aktivitás (pl. úszás, gyaloglás, kerékpározás stb.) jótékonyan járul hozzá a betegség kezeléséhez, azonban az erőfejlesztő aktivitások csak szakmai kontroll mellett végezhetőek.

Daganatos betegségek

A daganatos betegségek stádiuma határozza meg a fizikai aktivitás mennyiségét, intenzitását. Minden esetben kötelező konzultálni a kezelőorvossal, még a rendszeres testmozgás megkezdése előtt.

hirdetés


Krónikus ízületi gyulladás

A hidroterápia, termálfürdő, iszap-pakolás rendkívül sokat javít a gyulladásos ízületi panaszokon. Éppen ezért talán a legkedvezőbb mozgásforma a termálvízben történő úszás.

Csontritkulás

A csavaró-, húzó-, nyíróerőt kívánó sportmozgások (pl. fitnesztermi súlyzós edzés, kocogás, teniszezés, stb.) hatására megelőzhető a csontritkulás. Azonban ha már kialakult, akkor az egyensúly-javító mozdulatoknak, úszásnak van nagy szerepe a csonttörések megelőzése érdekében.

Merev hát és térd

A gerinc, ill. térdízület degeneratív betegségei esetén a rendszeres gyógytorna nyújt legnagyobb segítséget.

Mentális betegségek

A közepes intenzitású, aerob aktivitás (hetente legalább 3 alkalommal) kedvezően járul hozzá a mentális betegségek kezeléséhez.

Tüdőbetegségek (aszthma)

Az asztmás panaszok csökkentésében nagy szerepet játszik a rendszeres úszás. Emellett az összes közepes intenzitású, aerob aktivitás is jótékony lehet, azonban kerülni kell a szmogos, hideg száraz levegőben végzett gyakorlatokat.

Ügyenjünk a biztonságra

Lassan kezdjünk neki

Minden mozgásprogramot lassú mozdulatokkal kezdjünk el és ügyeljünk a bemelegítésre is. A mennyiséget, ill. intenzitást óvatosan, lassan emeljük a sérülések elkerülése végett.

Kényelmes ruhát viseljünk

Mindig a mozgásformának és időjárásnak megfelelő, kényelmes ruházatot viseljünk. Gyalogláshoz jó minőségű futócipőt hordjunk.

Figyeljünk a bőséges folyadékfogyasztásra

Soha ne várjuk meg az szomjúságérzet kialakulását, mert akkor mér túl késő, nem tudjuk pótolni az elvesztett folyadékot Idős korban a szomjúságérzet sokkal később következik be, ezért különösen fontos edzések után rögtön pótolni a folyadékot.

Ne legyen túl magas az intenzitás

  • Ne ragadtassuk el magunkat az edzésintenzitásban: válasszuk az ú.n. „beszédtempót”, vagyis azt az intenzitást, amely mellett még a levegő kapkodása nélkül is képesek vagyunk beszélgetni társunkkal.
  • A mondás, mely szerint „ha nem fáj, akkor nem is használ” nem állja meg a helyét, sőt: ha fájdalom jelentkezik, azonnal félbe kell szakítani a mozgásprogramot.

Előzzük meg a sportsérüléseket

Mindehhez nem kell mást tenni, csak ügyelni a bemelegítésre, levezetésre és az intenzitás óvatos emelésére, valamint a rendszeres, edzés utáni nyújtásra.

Tagek

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.