Betöltés

Mit keresel?

Sportártalmak Térd

Egyéb térdtáji lágyrész sérülésekről, betegségekről röviden

Megoszt
térdfájdalom

A térd körül tapadó combhajlító-inak sportolóknál gyakran sérülnek (húzódás, túlterhelés), a sérülés súlyosságának megítélése elsősorban a szakorvosi vizsgálaton alapul, a diagnosztikában segítséget jelenthet az ultrahang vizsgálat.

Combhajlító-inak rándulása, szakadása

A térd körül tapadó combhajlító-inak sportolóknál gyakran sérülnek (húzódás, túlterhelés), a sérülés súlyosságának megítélése elsősorban a szakorvosi vizsgálaton alapul, a diagnosztikában segítséget jelenthet az ultrahang vizsgálat. Kezelése szinte mindig konzervatív, az ok kizárása nélkül nem eredményes. A sportolás megkezdésének ideje egyedi megítélés szerint történik, néhány naptól több hónapig is eltarthat a visszatérés.

hirdetés

Futó térd (Runner’s knee, Tractus iliotibialis szindróma)

Futóknál és kerékpárosoknál alakul ki elsősorban. A feszes külső köteg (tractus) térdhajlítás közben irritálja a combcsonti gumót, itt jellegzetes rövid sávon terhelési fájdalom, esetleg a kis nyálkatömlő gyulladása alakulhat ki. Kezelése legtöbb esetben konzervativ, helyi gyulladáscsökkentés, stretching, de az okot is meg kell szüntetni (rossz cipő, túlterhelés, lejtőn futás, ülés-pedál távolság). Ritkán a feszes köteg műtéti bemetszése szükséges.

Baker-ciszta

Térd - Baker-ciszta

A térdhajlatban megjelenő cisztát nevezzük így. A ciszta kialakulásának szinte mindig van egy elsődleges, térdízületen belüli oka, amelynek megszűntetésével a ciszta is megszűnik. A Baker-ciszta tehát legtöbb esetben nem maga a sérülés vagy betegség, hanem annak a következménye. Mivel ultrahang vizsgálattal jól kimutatható, a kis lényegtelen ciszta is alapdiagnózissá válik, és gyakran tévútra viszi a kivizsgálást, majd a kezelést. Önmagában az eltávolítás legtöbbször nem indokolt és nem is elég, a ciszta kiújul, ezért a valódi okot érdemes keresni és megszűntetni. Sportolóknál a ciszta punkciója (folyadék leszívása) átmeneti segítséget jelenthet.

Mélyvénás trombózis, felszínes vénák gyulladása

Nem a térdízületet érinti, de a fájdalom a térd táján jelenhet meg, a belső oldalon és a térdhajlatban. Fontos, hogy az egyéb térdízületi eltérésektől elkülönítsük. Térdműtéteket követően megfelelő megelőzés hiányában nem ritka. A lábszár felszínes vagy mély visszereinek elzáródását jelenti a betegség.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.