Betöltés

Mit keresel?

Sportsérülés Térd

Térd elülső keresztszalag-szakadás – sportsérülésekről röviden

Megoszt
Elülső keresztszalag-sérülés -kosarlabda

Az elülső keresztszalag-szakadás lényege

Az elülső keresztszalag-szakadás (LCA) a térd négy fő szalagja közül az egyiknek a sérülése. Az LCA egy kötélszerű szerkezet, amely segít fenntartani a combcsont (femur) és a sípcsont (tibia) normális kapcsolatát. Ez a szalag a legfontosabb az olyan sportágakban, amelyek csavarodást, hirtelen irányváltoztatást, felugrást és leérkezést igényelnek. Ha elszakad, ez a szalag nem képes összeforrni. Az LCA-szakadást szenvedők körülbelül felénél a meniszkuszporc is elszakad.

Jellemző jelei, tünetei

 • A pattanás vagy szakadás általában a sérüléskor hallható vagy érezhető, és a sérülést követően a sporttevékenység folytatására való képtelenséggel jár. A térd jelentős duzzanata a sérülést követő 6-8 órán belül, de gyakran már 3 órán belül is észlelhető.
 • A térdet nem lehet kiegyenesíteni.
 • A térd laza vagy bebicsaklik, különösen akkor, amikor megpróbál elfordulni, megállni vagy ugrani.
 • Ha a meniszkusz porc is megsérül, a térd „befagyhat”, azaz egy pózban megmerevedik.
keresztszalag-szakadás

Kiváltó okai

Az LCA-szakadást a szalag teherbírását meghaladó erő létrejötte okozhatja. Ez a sérülés származhat érintés nélküli helyzetek során (ügyetlen landolás vagy hirtelen megállás, miközben a láb a talajhoz tapad) vagy ütközésből, például labdarúgásnál térdnél történő szerelésből.

Elülső keresztszalag-szakadás kockázatát növelő sportbeli tényezők

 • Csavarodást, ugrást vagy hirtelen irányváltást igénylő sportok – mint például a kosárlabda, a labdarúgás, a röplabda – vagy kontakt labda sportok, mint például a rögbi.
 • Rossz fizikai kondíció (csökkent erő, rugalmasság)
 • Női nem
 • Nem megfelelő sportfelszerelés

Megelőzésének lehetőségei

 • Bemelegítés és nyújtás az edzés vagy verseny megkezdése előtt.
 • A megfelelő kondicionálás, ami magában foglalja a comb, a láb és a térd rugalmasságát, az izomerő és állóképesség, valamint a szív- és érrendszeri fittséget.
 • A megfelelő sporttechnika.
 • Fontos a megfelelő felszerelés, pl. a sportcipő talpának meg kell felelnie a játékfelületnek.

Gyógyulási esélyek

Az LCA nem gyógyul meg magától, de a legtöbb ember a sérülés utáni megfelelő rehabilitációs program után képes a szokásos napi tevékenységeket végezni. Azok számára, akik vissza akarnak térni a sérülés előtti sporttevékenységhez, amelyek mozdulatsorai irányváltást, hirtelen megállást, ugrást és leérkezést igényelnek, általában műtétre van szükség.

sportsérülés - artroszkópos térdműtét

Lehetséges szövődményei

 • A tünetek gyakori visszatérése, mint például a térd lazasága, instabilitás és duzzanat.
 • A meniszkuszporc sérülése, ami a térd merevedését és duzzanatát eredményezi.
 • A térd egyéb struktúráinak sérülése, beleértve az ízületi porcot is, ami a térd ízületi gyulladásához vezet.
 • A térd egyéb szalagjainak sérülése.
 • A térd merevsége (a térd mozgásának elvesztése).

Az elülső keresztszalag-szakadás kezelésének alapelvei

A primer kezelés gyógyszerekből és hűtésből áll a fájdalom enyhítésére és a térd duzzanatának csökkentésére. Gyakran ajánlott a mankóval való járás, addig, míg sántítás nélkül tud már járni (a sérült lábra teljes súlyt helyezhet). A mozgástartományt, a nyújtást és az erősítő gyakorlatokat otthon is el lehet végezni, bár általában ajánlott gyógytornászhoz fordulni. Esetenként orvosa térdmerevítőt javasolhat, különösen, ha a térdkalács mellett más szalagok is megsérültek. Azoknál a betegeknél, akik nem folytatnak olyan sporttevékenységet, amelyek gyakori irányváltást, hirtelen megállást, ugrást és landolást igényelnek, általában nincs szükség műtétre, és konzervatív terápia és rehabilitáció javasolt. Azoknak az egyéneknek, akik általában csak kocognak, kerékpároznak vagy úsznak, általában nincs szükségük LCA-műtétre. Az LCA-szakadás rehabilitációja általában a térd duzzanatának csökkentésére, a térd mozgásterjedelmének visszanyerésére, az izomkontroll (propriocepció) és az erő visszanyerésére, funkcionális tréningre, (esetenként) merevítésre, oktatásra és a rizikós sportok elkerülésére összpontosít. Azok számára, akik olyan sportokat űznek, amelyek gyakori csavarodást, megállást, ugrást és landolást igényelnek, általában műtétet javasolnak, hogy lehetővé tegyék a visszatérést ezekhez a sportokhoz.

térd ( elülső-keresztszalag ) hűtése

Elülső keresztszalag-szakadás kezelése

 • Nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint pl. az aszpirin és az ibuprofen ( ne szedje, ha a műtétet 7 napon belül tervezik), vagy más egyszerűbb fájdalomcsillapítók, mint a paracetamol, gyakran javasoltak. Ezeket az orvos utasításai szerint szedje. Azonnal forduljon orvosához, ha vérzés, gyomorpanaszok vagy allergiás reakció lép fel.
 • Erősebb fájdalomcsillapítókat írhat fel orvosa. Ezeket csak az utasításnak megfelelően használja.

Jegelés és melegítés

 • A hideget a fájdalom enyhítésére és a gyulladás csökkentésére használják akut és krónikus esetekben. A jegelést 2-3 óránként 20 percig kell alkalmazni gyulladás és fájdalom esetén, valamint közvetlenül minden olyan tevékenység után, amely súlyosbítja a tüneteket. Használjon jégpakolást vagy jégmasszázst. A hideg kompresszió is hasznos lehet.
 • A nyújtási és erősítő tevékenységek elvégzése előtt hő alkalmazható. Használjon hőpakolást vagy melegvízbeli áztatást.

Mikor forduljon feltétlenül orvoshoz?

 • A tünetek a kezelés ellenére 6 héten belül rosszabbodnak vagy nem javulnak.
 • Új, megmagyarázhatatlan tünetek jelentkeznek. A kezelés során alkalmazott gyógyszerek mellékhatásokat okozhatnak.
hirdetés

A cikk tájékoztató jellegű, kizárólag tájékoztatási célokat szolgál. Nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és kezelést, nem alkalmas diagnózis és kezelési terv illetve prognózis felállítására.

Tagek

Talán ez is érdekel