Betöltés

Mit keresel?

Egészség Környezetvédelem Sporttudomány

Hogyan szervezzünk fenntartható sporteseményeket (1. rész)

Megoszt

Bevezetés

A rendezvényszervezők legnagyobb kihívása a sportesemények megrendezése során az esemény megfelelő és hatékony előkészítése, valamint a magas szintű sportlehetőségek biztosítása. A sporteseményekhez szükséges modern elvárások listája egyre hosszabb, így e kiadvány egyik nem titkolt célja az, hogy inspirálja a felelős döntéshozókat, hogy fontolják meg a környezet kisebb terhelését. 

A kiadvány szerzői az előkészítő munkálatok során úgy vélték, hogy számtalan sportág aktív űzése igényli az egészséges, tiszta környezetet. Praktikus okokból különböző témákat különböztettünk meg, hogy segítsük az olvasó tájékozódását. Ne feledjük, hogy a sportesemények megrendezése során az iránymutatások részleges bevezetése is jelentősen csökkenti az esemény környezeti terhelését. Amennyiben megfogadja az iránymutatásokat, ne feledje ezekről megfelelően tájékoztatni az esemény résztvevőit és nézőit is. Ha ezt jól látható és világos formában teszi, biztos lehet benne, hogy erőfeszítései meghozzák a várt eredményt.

A The Permaculturist csapatának szenvedélye felfedezni a természeti és az emberi szükségletek találkozását. Célunk a permakultúra segítségével, a Földünkkel közösen olyan harmonikus, fenntartható és bőséges ökoszisztémákat alkotni, melyben belső és külső világunk egyaránt virágzik.

Újrahasznosítás

A valóság az, hogy még a legkisebb sportesemények is hulladékkal és szemeteléssel járnak. Ne feledje, a legjobb hulladék az, ami létre sem jön. Mindazonáltal a résztvevők számára szükséges termékek és anyagok biztosítása során törekedjen olyanokat választani, amelyek könnyen újrahasznosíthatók, hogy elkerülje a legrosszabb eshetőséget – a hulladékfelhalmozódást. A fejezet megfogalmazása során a következő szabályok szerint jártunk el: „Hagyjuk a helyet olyan állapotban, ahogy találtuk”, valamint „Amit magunkkal hoztunk, vigyük is haza”.

Az esemény alatt létrehozott hulladék csökkentéséhez és újrahasznosításához kapcsolódó lehetséges tevékenységek:

 • Az eseményhez szükséges anyagok vásárlása során győződjön meg róla, hogy minden megrendelt árucikk nélkülözhetetlen csomagolása újrahasznosítható legyen. Részesítse előnyben a könnyen és többször újrahasznosítható anyagokat.
 • Igényeljen a rendezvényhelyszín működtetőjétől szelektív hulladékgyűjtést lehetővé tevő szemeteseket, hogy így bátorítsa a résztvevőket a megfontolt szemétválogatásra és csökkentse a szeméttelepre jutó hulladékot.
 • Vonja be a résztvevőket a hulladékcsökkentés folyamatába, támogassa a környezettudatos gondolkozást és tájékoztassa őket az elérhető újrahasznosítási programokról.
 • Győződjön meg róla, hogy a létrejött hulladék már a kezdetektől fogva szelektíven kerül begyűjtésre a jövőbeli újrahasznosításhoz. Biztosítson jól látható helyeken szemeteseket. Győződjön meg róla, hogy a hulladékot végig szelektíven gyűjtik.
 • Használjon megfelelő szelektív hulladékgyűjtőket minden helyszínen, központi helyen elhelyezve, jól láthatóan megjelölve és elérhetően.
 • Részesítse előnyben az újrahasznosítható és újrahasznosított termékeket. A csomagolás súlya is fontos szempont.
 • Minimalizálja a papírhasználatot és maximalizálja a kiosztott tájékoztató dokumentumok használatát.
 • Gondolja át a résztvevők várható száma alapján a kinyomtatandó dokumentumok másolatainak számát, hogy elkerülje a felesleges többletet.
 • Figyeljen oda a mosdók kiürítésére és a megmaradt kéztörlők megtartására. Gyakorlati példa: A SforAE projekt valódi végrehajtása érdekében a projekt partnerei dobozos ásványvizet biztosítanak a sportesemények szervezőinek. Az italok ingyenesek azok számára, akik felhasználják a szelektív hulladékgyűjtéshez biztosított zsákokat és konténereket, hogy az üres alumínium dobozok megfelelően kerülhessenek begyűjtésre és újrahasznosításra. További promóciós reklámfelületeket biztosítunk az újrahasznosítás előnyeiről. A támogatott események során összegyűjtött alumínium dobozok különösen könnyen újrahasznosíthatók, a begyűjtött dobozokat a megfelelő újrahasznosítóba kell szállítani, ahol végtelen számban, minőségvesztés nélkül újrahasznosíthatók. Ezt hívják állandó anyagnak.

Élelmiszer-hulladék

Az előző szekcióban megvizsgált hulladéktermelés témája magában hordoz egy különös problémát, amellyel úgy gondoltuk, külön érdemes foglalkozni, hiszen óriási hatással van a környezetre. Az élelmiszer-hulladékok problémája nagy kihívást jelent a sportesemények rendezőinek. Ne feledjük, hogy a csomagolás mindössze kis részét teszi ki a teljes termék „környezeti lábnyomának”. A legnagyobb környezeti befolyással a csomagolásban lévő tényleges tartalom rendelkezik, amely az élelmiszerek esetében nem csupán hatalmas helyigénnyel, hanem ugyanilyen magas energiaköltséggel jár együtt a termesztés, beszerzés, előkészítés és természetesen a szállítás során.  Az élelmiszer-hulladék megszüntetésének ajánlott módszerei:

 • Rendeljen ökobarát, helyi előállítású termékeket. Válasszon helyi, szezonális, organikus termékeket, amennyiben lehetséges. Győződjön meg róla, hogy a termékek fenntartható gazdaságokból származnak.
 • Minimalizálja az élelmiszer-hulladékot a szükséges mennyiség megfőzésével vagy megrendelésével, illetve a különböző komposztáló és élelmiszerbank rendszerek használatával. Biztosítson komposztáló és szelektív hulladékgyűjtőket jól megközelíthető helyeken.
 • Szerezzen be minimális és/vagy újrahasznosítható csomagolásba csomagolt élelmiszereket.
 • Győződjön meg róla, hogy legyenek szemetesek a büfékocsik közelében.
 • Fontolja meg, milyen étkeztetési szolgáltatás termelné a legkevesebb élelmiszer-hulladékot – a büfékocsis, asztalos-leülős, vagy az étlapos.
 • A résztvevők tulajdonságaihoz igazítsa az élelmiszer- és folyadékmennyiségeket – ezek eltérőek a felnőttek és a gyerekek, illetve a meleg és hideg évszakokban, illetve a különböző fizikai tevékenységek esetén.

Gyakorlati példa: A sportesemények rendezése során ellenőrizze, hogy lehetséges-e a rövid lejárati idejű ételeket és italokat a környéken élő rászorulóknak eljuttatni, például egy élelmiszerbankon keresztül. Érdemes előre utánajárni ennek a lehetőségnek, hogy kellő idő álljon rendelkezésre a megvalósításra. Az élelmiszerek komposztálása végleges veszteség, így kezelje ezt a lehetőséget az utolsó lehetőségnek.

Szállítás

Még kisebb sporteseményeket is nehéz lenne elképzelni a résztvevők szállítása nélkül. Számos rendezvény követeli meg a rövidebb vagy hosszabb távú utazást. A sportesemények előkészítése és megrendezése is gyors és hatékony szállítást igényel, ezért is biztosítottuk a legtöbb példát ebben a szekcióban. A szállításhoz és közlekedéshez kapcsolódó lehetséges tevékenységek:

 • Használjon alacsony kibocsájtású technológiákat az esemény megszervezése során.
 • Válasszon olyan helyszínt, amely tömegközlekedéssel is megközelíthető.
 • Bátorítsa a résztvevőket, hogy gyalogoljanak, vagy használjanak alternatív közlekedési lehetőségeket a szén-dioxid  kibocsátás és légszennyezés csökkentése érdekében.
 • Az elkerülhetetlenül szükséges járműves utazáshoz ajánlja a telekocsis szolgáltatásokat.
 • Tájékoztassa a résztvevőket a könnyen hozzáférhető tömegközlekedési lehetőségekről.
 • Használjon alacsony kibocsátású járműveket, kerékpárokat, hibrid autókat stb.
 • Válasszon fenntartható, társadalmi felelősségvállalás szempontjából megfelelő szálláslehetőségeket a sportesemények közelében.
 • A légi utazás rendelkezik a legnagyobb ökológiai lábnyommal, ezért lehetőség szerint fontolja meg az alternatívákat.
 • A vonatos és buszos utazási lehetőségek kisebb terhelésűek, illetve a terminálok általában központi elhelyezkedésűek, így még kevésbé van szükség taxis szolgáltatásokra.
 • Biztosítson információkat a látogatóknak a különböző térképek, busz és metró útvonalak megjelenítésével, hogy miként juthatnak el tömegközlekedéssel a helyszínekre. Biztosítson egyenrangú közlekedési lehetőségeket a mozgáskorlátozottak számára is.
 • Támogassa a helyi résztvevők közös autós utazását.
 • Törekedjen arra, hogy a parkolóhelyek a lehető legkevésbé avatkozzanak bele a környezetbe: ne telepítsen parkolóhelyeket füves vagy növényes területeken, még a védett területen kívül sem.
 • A természetvédelmi területeken kizárólag kijelölt utakon közlekedjen, szükség esetén védje kordonokkal a vadvilágot.
 • Biztosítson különleges jutalmat a legzöldebb közlekedési formákat választó utazóknak (akik kerékpárral vagy gyalog jönnek).
 • Nyújtson kerékpártárolót az esemény területén belül. Ha megoldható, a kerékpárokat engedje be a rendezvény területére, az autókat ne.
 • Vezessen be korlátozásokat a szponzoroknak/szolgáltatóknak (vállalatonként legfeljebb 1 autó érkezhessen), és csak maximálisan kihasznált autók parkolhassanak.
 • Az online regisztráció során kérdezze meg a résztvevőket, hogy milyen közlekedési eszközzel terveznek érkezni.
 • Az árucikkek szállítása  során a biztonság megőrzése mellett, használja ki maximálisan a gépjárművet. Gyakorlati példa: Egy átlagos autó minden egyes liter benzin elégetésével körülbelül 2,5 kg szén-dioxidot (CO2-ot) termel, míg dízel üzemanyag esetén ez literenként 3 kg CO2-ot jelent. A gázolajos kocsik esetében a kibocsátás „mindössze” 1,5 kg CO2 az elégetett literenkénti gáz után.

A fenti cikk a Sport for All and Environment (Környezetbarát szabadidősport) projekt (SforAE) partnerei által kifejlesztett ajánlásának egy részlete, amit az „Erasmus+ Sport” kis együttműködési partnerség támogatásával (referencia szám: 590833-EPP-1-2017-1-PL-SPO-SSCP) készült. A projekt weboldala: www.sforae.eu.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.