Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Környezetvédelem Slider Sportgondolatok Sporttudomány

Védi a sport a természetet és a biodiverzitást (biológiai sokféleséget)?

Megoszt

Április 22-én világszerte emberek milliói ünneplik a Föld napját, amely egy évente megrendezésre kerülő esemény, és amely a környezetvédelem és a biodiverzitás fontosságára hívja fel a figyelmet.

A természet és a biológiai sokféleség (biodiverzitás) megőrzése a környezet védelmének kulcsfontosságú része. Miközben a szén-dioxid-kibocsátásunk hatásának mérése az éghajlatváltozás elleni küzdelem kritikus része, meg kell értenünk a körülöttünk lévő természetre és környezetre gyakorolt hatásunkat is.

A sportiparnak különösen nagy szerepe van a természet védelmében. Számos sportág – a síeléstől a kenuzáson át az úszásig – élvezi a természet előnyeit, ugyanakkor hatalmas és káros hatásokkal is járhat. Hogyan kezeli tehát a sport a természetre gyakorolt hatását – és mit kell még tennie az sportiparnak?

A The Permaculturist csapatának szenvedélye felfedezni a természeti és az emberi szükségletek találkozását. Célunk a permakultúra segítségével, a Földünkkel közösen olyan harmonikus, fenntartható és bőséges ökoszisztémákat alkotni, melyben belső és külső világunk egyaránt virágzik.

Természet és biológiai sokféleség

A biológiai sokféleség (biodiverzitás) kifejezés a földi élet hatalmas változatosságára utal, a baktériumoktól az egész ökoszisztémákig.

A Földön ma megtalálható biológiai sokféleség évmilliárdok alatt alakult ki, és a fajok és ökoszisztémák bonyolult hálózata, amely létfontosságú a bolygónkon lévő élet számára. Az emberek mindenben a természetre támaszkodnak, a légkörtől kezdve a belélegzett levegőn át az élelemig és az ivóvízig.

A biológiai sokféleség azonban veszélyben van, és a biodiverzitás csökkenése szorosan összefügg az éghajlatváltozással.

Az emberi magatartás – beleértve a földterületek élelmiszertermelésre való felhasználását, az erőforrások túlhalászás és túlvadászat révén történő túlzott kitermelését és kiaknázását, a környezetszennyezést, valamint az ember által okozott éghajlatváltozás hatásait – mind-mind veszélyeztetik a bolygó fajait, élőhelyeit és ökoszisztémáit.

Jelenleg akár egymillió fajt is a kihalás veszélye fenyeget, míg a vizes élőhelyek 85%-a eltűnt. Az ENSZ a biológiai sokféleség csökkenését, az éghajlatváltozást és a környezetszennyezést együttesen „hármas bolygóválságnak” nevezte.

A biológiai sokféleség apadásának csökkentése és a természeti világ védelme létfontosságú, ha meg akarjuk védeni az életet egy Földön.

A globális GDP fele mérsékelten vagy nagymértékben függ a természettől, és több mint egymillió ember megélhetése függ az erdőtől. Mások azonban azzal érvelnek, hogy a természet védelme önmagáért, és nem csak az emberi haszon érdekében ugyanolyan fontos.

Sport és természet

A sport szempontjából a természeti környezet védelme kritikus fontosságú. Számos sportág támaszkodik tavakra, folyókra, óceánokra, erdőkre és zöldterületekre, míg az egészséges ökoszisztémák és a virágzó biodiverzitás a lakosság szélesebb rétegeinek egészségét és jólétét is támogatja.

Ugyanakkor számos sportágnak lehetősége van arra, hogy saját létesítményeiben – beleértve az olyan helyeket, mint az edzőtáborok, stadionok, golfpályák stb. – előmozdítsa a biológiai sokféleséget, és hogy a szurkolókat a biodiverzitással kapcsolatos válságról tájékoztassa.

biodiverzitás fenntartható sport

Hogyan felel meg tehát a sport a kihívásnak?

2022 decemberében a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN), a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP), a Biológiai Sokféleség Egyezmény Titkársága (CBD) és a Sails of Change elindította a Sport a természetért (Sports for Nature Framework keretprogramot.

A keretrendszer célja, hogy összehozza a sport és a természetvédelmi közösségeket, és lehetővé tegye a sportszervezetek számára, hogy hozzájáruljanak a természeti környezet védelméhez és helyreállításához. A keretrendszer aláírói – akik jelenleg valamivel több mint 40-en vannak – tavaly (2023) novemberben találkoztak először.

Az éghajlati és biodiverzitási válság tudatosításával egyre több kezdeményezés alakul ki az sportiparágban.

A sportszervezetek a környezetükre gyakorolt hatásuk csökkentésével – valamint a biológiai sokféleség előmozdításával és a zöld területek virágzásának lehetővé tételével – segíthetnek a természet védelmében.

Minden azzal kezdődik, hogy meg kell érteni az egyes sportágak természetre és biodiverzitásra gyakorolt negatív hatását, és meg kell határozni, hogy milyen belső gyakorlatokat lehet javítani vagy kell megváltoztatni ennek megelőzése érdekében” … – mondta Riika Rakic, az IBU (International Biathlon Union) fenntarthatósági vezetője.

Az IBU egyike azon szövetségeknek, amelyek a biológiai sokféleség védelmét beillesztették tágabb fenntarthatósági stratégiájukba. Az IBU legutóbbi stratégiája 2030-ig minden versenysorozatban megvalósítandó biodiverzitás-kezelési keret létrehozására szólít fel.

Az irányító testületeknek kiemelt szerepük van abban, hogy a biológiai sokféleséget a nemzeti szövetségek és a helyi klubok napirendjére tűzzék. Eközben más sportszervezetek – az alapszintű kluboktól az elit helyszínekig – saját biodiverzitás-védelmi projekteket hajtanak végre. Ezek gyakran ötvözik a közösségi szerepvállalást, az oktatást és a gyakorlati cselekvést – de nehéz megítélni, hogy ezek az intézkedések mennyire hatékonyak valójában.

A múlt hónapban a Premier League klub, a Sheffield United bejelentette Nature Based Blades programját, amely a fiatalok oktatását és támogatását szolgálja, hogy létrehozzák saját „természetalapú megoldásukat”.

biodiverzitás fenntartható sport

Eközben olyan klubok, mint az EFL Championshipben szereplő Watford FC, külön biodiverzitási politikát tettek közzé, míg az idei párizsi olimpia szervezői a helyi biodiverzitás előmozdítására irányuló intézkedéseket is beépítettek.

A természetvédelmi jótékonysági szervezetekkel és tudósokkal kötött partnerségek szintén segítettek a sportszervezeteknek konkrét lépéseket tenni. Az írországi Nemzeti Biodiverzitási Adatközpont például egy beporzóbarát útmutatót tett közzé a sportklubok irányításához, és a GAA-val (Gaelic Athletic Association) együttműködve elkészítette a zöld klubok eszköztárát.

Ami a természeti környezetre gyakorolt hatást illeti, egyes sportágak nagyobb szerepet játszanak, mint mások.

A golfot különösen a természetre gyakorolt hatása miatt kritizálták, mivel a pályák hatalmas mennyiségű földet, vizet és növényvédő szereket használnak fel, amelyek elpusztíthatják a helyi élőhelyeket. A sportág azonban fokozatosan foglalkozik ezzel a problémával is.

Különösen Európában egyértelmű erőfeszítések történnek a növényvédő szerek használatának csökkentésére” – mondja Petra Himmel, a Golf Sustainable alapítója a Global Sustainable Sportnak. „Egyre több golfszövetség és golfklub dolgozik aktívan együtt környezetvédelmi szervezetekkel.

Egyértelmű, hogy egyes sportszervezetek megpróbálnak foglalkozni a természetre gyakorolt hatásukkal – de hogyan tudja az iparág biztosítani, hogy ezek az intézkedések konkrét változásokhoz vezessenek?

A BENCHES projekt

Azzal a céllal, hogy a sport és az akadémiai kutatókat összehozza a biológiai sokféleséggel kapcsolatos válság kezelése, valamint a sport hatásának számszerűsítése és a csökkentésére szolgáló eszközök létrehozása érdekében idén februárban új együttműködés indult.

A BENCHES projekt (Biodiversity, Ecosystems and Nature Conservation Helped and Enhanced by Sports), amelyet az EU Erasmus+ programja finanszíroz, és amelyet az olaszországi Pisában található Sant’Anna School of Advanced Studies vezet, a sport hatásainak jobb megértésére és a hatások mérséklésére szolgáló eszközök létrehozására összpontosít.

A sportszervezetek egyre inkább elkötelezettek az éghajlatváltozás iránt. Ez jó, de ezzel a megközelítéssel fennáll a veszélye annak, hogy „elfelejtenek” néhány más, nagyon fontos környezeti terhelést” – mondta Tiberio Daddi, a Sant’Anna School of Advanced Studies docense és a BENCHES projekt vezetője a Global Sustainable Sportnak.

A biológiai sokféleség kezelésével foglalkozó projekt lehetővé teszi a sportszervezetek számára, hogy fenntarthatósági elképzeléseiket és stratégiáikat új perspektívával gazdagítsák, hogy a környezetgazdálkodást holisztikusabban közelítsék meg.

A projekt aktívan kiválasztott partnereket a sport világából. „A BENCHES-ben a sokszínűség mindenhol jelen van” – mondja Tiberio Daddi. „Öt különböző sportágunk van, amelyek öt különböző ökoszisztémát érintenek.

biodiverzitás fenntartható sport

Ezek közé tartoznak a kenu és kajakozás (Olasz Kajak-kenu Szövetség), a vitorlázás (World Sailing), az atlétika (World Athletics), a biatlon (IBU) és a labdarúgás (S.L. Benfica) szervezetei, amelyek tavakra, folyókra, óceánokra, hegyekre és városi biodiverzitásra terjednek ki.

A projekt kiemeli, hogy a sportszervezetek számára mennyire fontos, hogy a szén-dioxid-kibocsátáshoz hasonlóan világosan megértsék és mérjék a természetre gyakorolt hatásukat.

Mindenekelőtt meg kell érteniük, hogy milyen nyomást gyakorolnak a biológiai sokféleségre, és melyek a legfontosabb fontos hatások” – magyarázza Tiberio Daddi.

A projekt eredményei közé tartozik majd egy online értékelő eszköz, amely segít a szervezeteknek megérteni, hogy tevékenységeik milyen kockázatokat jelentenek a biológiai sokféleségre nézve, valamint iránymutatások, webináriumok és képzések, amelyek segítenek a szervezeteknek operatív megoldásokat találni.

Kihívások és lehetőségek

A „Sport a természetért” keretrendszer, az olyan együttműködések, mint a BENCHES projekt, valamint a szövetségek és klubok egyéni intézkedései révén egyértelmű, hogy a sport tett néhány lépést a biológiai sokféleséggel kapcsolatos válság kezelésére.

A biológiai sokféleség és a természetvédelem a sportszervezetek részéről egy másik kulcsfontosságú fókuszterületként jelenik meg” – mondja Rakic az IBU-tól. „Úgy éreztük, hogy a BENCHES projekt lehetővé teszi számunkra, hogy élen járjunk a mit, a hogyan és a ki meghatározásában.

De még hosszú út áll előttünk, mire a sport természetre gyakorolt hatásának csökkentésére és a biológiai sokféleség védelmére irányuló intézkedések szisztematikusan beépülnek a fenntarthatósági stratégiákba.

A probléma egyik oka lehet a természet fontosságának, valamint a természet és a sport közötti kapcsolatoknak a tudatosításának hiánya.

Csak a biológiai sokféleséggel kapcsolatos kérdések folyamatos beépítése a mindennapi edzésekbe és versenyekbe növelheti végső soron a sport és a biológiai sokféleség közötti kapcsolat tudatosságát” – mondja Himmel a Golf Sustainable-tól.

Az oktatási programok kiépítése, az egyértelmű hatások és enyhítési stratégiák meghatározása, valamint az iparágon belüli és kívüli együttműködés kulcsfontosságú lesz.

hirdetés

Forrás: Global Sustainable Sport (GSS) írása

Tagek

Talán ez is érdekel