Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Sportártalmak Sportsérülés

Sportsérülés utáni rehabilitációs technikák

Megoszt
Elülső keresztszalag sérülés - Tomori Zsuzsanna

A sportrehabilitációban használt különféle terápiák használatának fő irányelve a sportsérülés és a sporttól való távollét minimalizálása. Ezek a módszerek hasznosak a fájdalom és az ödéma kezelésében és a gyógyulás elősegítésében, segédletek a gondozásban és nem gyógymódot biztosítanak; nem helyettesítik az aktív gyakorlatot, de használják őket, hogy elősegítsék a tevékenységet. Ezt a filozófiát tudatosítani kell az edzőben és a kezelt sportolóban is.

Hideg terápiák – Felületi hideg (borogatás)

A hideg gyógyászati alkalmazása, más néven krioterápia, egy nagyon hasznos terápia a sportgyógyászat gyakorlatában. A hideget sokféleképpen lehet alkalmazni. A hidegmasszázs jégkocka vagy porhanyós jég használatát jelenti, amikor a jeget közvetlenül a gyulladt szövetre teszik, s 5-10 percig gyengéden simogatják. Ez a hűtés és a masszázs kombinálása. Az összetört jeget bele lehet tenni egy műanyag zacskóba. A kereskedelemben kapható, gélt, vagy szilikont  tartalmazó zsákocskákat is lehet alkalmazni, ha lehűtjük -12 oC-on a mélyhűtőben. Ezeket a zsákokat 10-30 percig lehet alkalmazni, majd ismételni. A nyomókötés még tovább fokozhatja a jégzsákok hatását. A hideg vízbe való belemártás a végtag felületi hűtését biztosítja hőleadás révén, 4 -10 oC-os vízben. A krioterápia és a szorítókötések kombinálják a hideg terápiát és a pneumatikus nyomást. Egy mandzsettán keresztül, amit 10-30 percig alkalmaznak, hideg víz kering, miközben statikus és pneumatikus nyomást alkalmaznak.

 

Meleg terápiák – Felületi hő

A felületi szerek 2 cm mélyen hatolnak be a bőrbe; a bőrben és a bőr alatti zsírrétegben maximális szöveti hőmérséklet van. A hidrokollátor párnák a felületi hővezetés példái. Szilikon-oxidból készülnek, vászonnal vonják be őket, s 77 oC-os vízbe mártják be. A hidrokollátor párnácskák törölközőbe burkolva kb. 30 percig tartják a meleget. Az elektromos hőpárnák és a paraffin 2 további példa a felületi hővezetésre.

A whirpool fürdőben való alámerülés is a felületi hőterápia példája, ami energiát közvetít a hővezetés révén. A víz hőmérsékletét a belemerülő test kiterjedéséhez igazítják. Egy disztális végtag belemerítésénél 45 oC-ig tolerálható a víz. Derékig való belemerülésnél 41 oC-ig lehet elviselni a vizet. 38 oC alatti vízhőmérséklet fenntartása a megfelelő, ha test nagy részének kell belemerülni, vagy akkor, ha a páciens szíve miatt indokolt az elővigyázatosság. Sebtisztító szert vagy jódot lehet beletenni a whirpoolba a seb kezeléséhez. A folyadékterápia egy másik felületi hőközlő módszer. A whirpoolhoz hasolóan a folyadékterápia is elősegíti az aktív mozgást, de egyben védelmet is nyújt a bőr fertőződése ellen. Kukoricacsuhét keringetnek meleg levegővel egy zárt edényben, aminek a vége egy izolált burok.

 

Meleg terápiákFelület alatti hő (Deep heat)

A felület alatti mélyebb részén hőt kifejtő anyagok 2 cm-nél mélyebbre hatolnak és a maximális hőmérséklet a bőr alatti szövetek alatt van, ahol a csont-izom találkozásánál hővé alakulnak. Van egy kis sáv a terápiai hőmérséklettartomány és a potenciális termálsérülés hőmérséklete között. A termál fájdalomküszöb 45 oC, míg a terápiás célhőmérséklet 40 oC.

Az ultrahang a felület mélyebb részén hőt kifejtő módszerek egyik példája. A molekulák vibrálása hővé alakul, ami 6-8 cm mélyre hatol. A dózist intenzitásként fejezik ki. A szokásos terápiás intenzitási tartomány 0,5 -3 W/cm2.  Az ultrahangot folyamatos vagy pulzáló kimenet szállítja és jellegzetes simogató technikát alkalmaz. Figyelembe kell venni a nem – termál hatásokat, mint pl. üregképződés, media motion, és álló hullámok. Ultrahang hullámokat lehet használni az aktív molekulák biológiai úton történő továbbítására a szövetekbe, fonoforézis révén. A rövidhullámú diatermiás gyógykezelés egy másik ilyen jellegű terápia, amelyben elektromágneses energia alakul át hőenergiává. A rövidhullámú diatermia használata korlátozott, mert jelentős mellékhatása van, pl. a szívritmus szabályozóval való interferencia és a fém gyújtóponti melegedése. (focal heating).

Elektromos terápiák

Az elektroterápiát már évszázadok óta használják. Az izom és az ideg eltérően reagál az elektromos stimulálásra. A csapat orvosa kihasználhatja, hogy eltérő a reagálás, és különböző terápiás elektromos technikákat alkalmazhat. A megfelelőt a terápia céljától függően választja ki. Sok típus közül választhat, vagy váltóárammal, vagy egyenárammal működőt. A paramétereket, mint pl. hullámforma, amplitúdó és időtartam, irányítani lehet. Bőrön áthatoló elektromos idegstimulálást használnak a fájdalmas állapotok kezelésére, az elektród lokális vagy szegmenses elhelyezésével, az adott helyzettől függően. A magasfeszültségű galvánstimulálás magasabb feszültséget közvetít magasabb csúcsokkal, mint a hagyományos, bőrön át ható elektromos idegstimulálás, s mélyebb behatolást tesz lehetővé a szövetbe. Elektromos idegizom stimulátorokat használnak, hogy fenntartsák az erőt, korlátozzák az elsorvadást, s „újratanítsák” az izmokat. Interferenciás áramot alkalmaznak a véráramlás növelésére az egymást keresztező hullámformák találkozásánál?, s alkalmazható az elektromos izomstimulálással együtt masszázshatás kifejtésre is.  Az idegi próba? érzéstelenítést vált ki a hiperstimulálás révén, s használható motor, trigger és akupunktúrás pontok felett. Bőr alatti elektromos idestimulálást akupunktúrás tűkkel alkalmaznak.  Az intoforézis hatására a bőrön keresztül aktív anyagok kerülnek be a szervezetbe biológiai úton, hogy kezeljék a lágy szövetek állapotát. A lézer-terápiának 2 típusa van: a nagy energiájú a kis energiájúval szemben?,  ill. a hideg. A hideglézer két típusa a gallium arzenid (GaAs) és a hélium neon (HeNe), amit a lokalizált sérülést kezelésére használnak a felületi szövetben.

Nyújtás

A kézi nyújtás a gerincfájdalom állapotát kezeli. A fájdalom legvalószínűbben azért csökken, mert a gerincet borító lágy szövetek megpihennek. A csigolyák vagy facetta ízületek disztorziójának eléréséhez szükség van egy mechanikus készülékre és súlyokra. Mechanikus disztorzió fordulhat elő a nyakcsigolyában, ha a súly nehezebb a fej súlyánál. A mechanikus nyújtás alkalmazása korlátozott a sportgyógyászatban. A mechanikai nyújtás alkalmazása kontraindikált olyan esetekben, mint instabil gerinc, fertőzés, tumor.

Szerző: Prof. Dr. Berkes István (drberkesistvan.hu)

hirdetés
Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.