Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Edzők Etika, viselkedés Sportpedagógia Sportpszichológia Sportszülők Utánpótlássport

Konfliktuskezelés az utánpótlássportban

Megoszt

A csapatban való részvétel az egyik legtámogatóbb környezet lehet a sportolóként és egyénként való tanuláshoz és fejlődéshez. A csapattársak arra törekszenek, hogy a siker érdekében harmóniában dolgozzanak együtt, néha magasabb szintre jutva, mint amire az egyén egyedül képes lenne. Azonban mind magunkat, mint sportolókat, mind pedig a csapatainkat a fejlődésre sarkallni kihívást jelentő folyamat lehet. A sport természeténél fogva versengő és konfliktusokkal teli lehet. A több személyiséggel és erősséggel való munka a csapattársak között súrlódást, frusztrációt és konfliktust okozhat. Ha a csapattársak konfliktusba kerülnek, az nagy hatással lehet a csapat dinamikájára és a csapat összetartására. Az, hogy hogyan dolgozunk a konfliktus feloldásán, segít meghatározni a sikert.

konfliktus

Mit tehet az edző a konfliktus megelőzése érdekében?

Nem számít, hogy látszólag mennyire jól kijön egymással a csapata, mindig vannak olyan időszakok, amikor konfliktus alakul ki. Az utánpótlás sportolók még csak most alakítják ki az összetett és érzelmi problémák feldolgozásához szükséges készségeiket, és az edző fontos szerepet játszik a csapatok jobb együttműködését elősegítő stratégiák megtanításában.

  • Nevelje a csapatot – A szezon elején állítsa fel az elvárásokat a nyílt kommunikációval, a pozitív csapattársi interakcióval és a konfliktusmegoldással kapcsolatos elvárások tekintetében. Tudatosítsa a csapatban, hogy a konfliktusok milyen hatással vannak a csapatra és annak sikerére. A lehetséges konfliktusos területek feltárása segít a sportolóknak felismerni a kialakulóban lévő feszültségeket, és segít a sportolóknak biztonságban érezni magukat ezeknek a kihívást jelentő helyzeteknek a kezelésében. A bizalom és tisztelet köré épülő csapatértékek kialakítása szilárd alapot biztosít a csapat sikeréhez és a konfliktusok megelőzéséhez.
  • A kommunikáció ösztönzése – Sok konfliktus a félreértett kommunikációból vagy félreértelmezésből ered. Ha a csapatkörnyezet támogatja a nyílt és őszinte kommunikációt, a sportolók nyugodtan felvetik a problémákat, hogy azokkal foglalkozzanak, ahelyett, hogy hagynák, hogy az aggodalmak elmérgesedjenek, a frusztráció felgyülemlik, és a feszültség megzavarja a csapat egységét.
  • Adjon meg egy közös célt – Vonja be a sportolókat néhány egyszerű csapatcél kitűzésébe a szezon elején. Ha megvannak ezek a célok, és jó és rossz időkben egyaránt visszautalnak rájuk, az emlékeztetni fogja őket, és segít nekik túllépni a konfliktusos területeken, mivel a személyes célok helyett a csoportcélra összpontosítanak. Nem baj, ha csapatként nem értünk egyet mindenben, de fontos, hogy ne feledjék, hogy mindannyian ugyanazon az oldalon állnak a csapat általános sikere érdekében. Ezeknek a csapatcéloknak mindenkinek prioritást kell élvezniük.
  • A pozitív légkör elősegítése – A konfliktusok nagyon negatív légkört okozhatnak, ezért fontos, hogy az egyes sportolók vagy a csapat újra a pozitív viselkedésre összpontosítson, amely az adott probléma megoldására koncentrál, hogy a csapat céljának elérésében előrehaladhasson.
  • Legyen példakép – Az utánpótlás sportolók tudatában vannak az őket körülvevő környezetnek. Az edzők és a szülők példaképek lehetnek a konfliktuskerülő és -megoldó magatartás tekintetében. Mutassanak példát az őszinteség, a nyugodt viselkedés és a pozitív konfliktusmegoldás terén. Mutassa meg nekik, hogy lehet másokkal tisztelettudó módon vitatkozni és egyet nem érteni. Ha sikeres példát látnak arra, hogyan lehet ezt csinálni, az megteremti a terepet a jövőbeli kihívások felmerülésekor.
konfliktus utánpótlássport

Mit tehetnek a sportolók a konfliktus megoldása érdekében?

Mindannyian megértjük, hogy vannak olyan emberek az életünkben, akik talán soha nem lesznek a legjobb barátaink, de attól még együtt dolgozhatunk velük egy közös cél érdekében. Sportolóként számos olyan dolog van, amit kipróbálhatunk, amikor nehézségekbe ütközünk, hogy kijöjjünk egymással:

  • Legyen profik – Őrizze meg nyugodt és összeszedett viselkedését. Legyen Ö a megoldó ember, és emelkedjen felül minden vitatkozó magatartáson. Koncentrálj a csapatra és a közös munkára. Próbálja meg távol tartani a személyes érzelmeket, esetleg azzal, hogy néhány percre elvonul a helyzettől, hogy fellélegezzen, és a pozitív kommunikációra koncentráljon.
  • Legyen őszinték – Ha lehetséges, törekedjen arra, hogy megoldást találjon az érintett személlyel. Magyarázza el nem személyes hangnemben, hogy Ön szerint mi a probléma, hogyan érzi, hogy a probléma negatívan hathat a csapatra, és mit gondol, mit tehetnének mindketten a helyzet megoldása érdekében. A sportolóknak képesnek kell lenniük arra, hogy a csapat sikere érdekében felülemelkedjenek a személyes problémákon. Ne tegye a vitát személyessé, és kerülje a hibáztatást.
  • Ne foglaljon állást – Az egyetlen oldal, amelyre helyezkedni kell, az maga a csapat oldala. A bármelyik oldalra állás csak a megosztó viselkedést ösztönzi, és növeli a feszültséget és az ellenségeskedést.
  • Beszéljen az edzővel – Ha a problémákat nem lehet személyesen megoldani, beszéljen az edzővel, hogy tanácsot kérjen a szerepével és viselkedésével kapcsolatban, vagy vegye igénybe a segítségét a csapat megoldásának kidolgozásában.
  • Kezelje a konfliktust a pályán kívülA csapattársak közötti személyes problémákat nem szabad a játéktéren kiteregetni, és a frusztrációt nem szabad a csapat teljesítményét befolyásoló csoportkörnyezetben levezetni. Támogassa a játékost és a csapatot a verseny és az edzés során.

A csapatok akkor működnek sikeresen együtt, ha a tisztelet és a bizalom alapjaira épülnek. Ha e két elem bármelyike sérül, a csapat nehezen fogja a legjobb teljesítményét nyújtani. A csapat minden tagja egyenlő mértékben felelős a csapatkapcsolat fenntartásáért és erősítéséért. Ha az edzőkkel együtt dolgozunk a nyílt kommunikáció és a közös célok megteremtésén és támogatásán, elkerülhetők a személyközi konfliktusok, és a csapatok gyarapodhatnak. Ha mégis konfliktusok merülnek fel, azok feldolgozása a közös célra összpontosítva hosszú távon valóban erősítheti a csapatot.

hirdetés

Az angol nyelvű cikk a Sport Information Resource Centre oldalán jelent meg.

Felhasznált források

Tagek