Betöltés

Mit keresel?

Parasport Sportártalmak

Lúdtalp, bütyök, kalapácsujj

Megoszt
lúdtalp

A lúdtalp alapvető oka láb boltozatos felépítésének megváltozása. A következmény nagyon sokféle lehet. Csökken a mechanikai, lengéscsillapító hatás, ez sportterhelésnél különböző helyeken fájdalomhoz vezet. Az előláb kiszélesedése, az öregujj vagy a kisujj alapízületénél bütyök, a többi lábujjon kalapácsujj kialakulását eredményezi, ez leggyakrabban a cipő viselését zavarja (nyomási fájdalom, bőrkeményedés, gyulladás), ami a sportcipőkre is vonatkozik.

hirdetés


Tünetek

balettos lába

A leggyakoribb elváltozás a lábboltozat süllyedése (lúdtalp, harántsüllyedés), amely álló helyzetben jól látható. Fájdalom a talpon, a II-III-IV. lábujjak mögött (itt a bőrkeményedés is kóros jel), a saroknál és a belboka mögött jelentkezik leggyakrabban. A láb finom, rugalmas mozgása és mozgathatósága csökken (rigid láb). Sportterhelés a fájdalmakat többnyire fokozza, de lehet nyugalomban is. Bütyök (hallux valgus) képződése esetén az öregujj alapízület belső oldalán, eleinte gyakran fájdalmatlan előemelkedés alakul ki. Az ujj tengelye a láb külső oldala felé dől, a II. lábujjhoz nyomódik, vagy azt felemeli, így a II. ujj is deformálódik. Az öregujj mozgása beszűkül, fájdalmassá válhat. A bütyök felett a bőr alatt tömlő (bursa) alakul ki, amely begyulladhat, ilyenkor a fájdalom fokozódik. Kalapácsujjak esetén a II-III-IV. ujjak erősen behajlanak, az ízületek előemelkedése miatt itt alakul ki a krónikus nyomási tünetegyüttes, a lábujjak mozgása és mozgathatósága csökken.

Tennivalók

Kezdeti tünetek esetén is orvosi vizsgálat szükséges, mivel a deformitás fokozódása elkerülhető vagy jelentősen lassítható.

Orvosi tevékenység

Pontos diagnózis

Rtg-felvétel, egyéb műszeres vizsgálatok (pl. talpnyomás-mérés, járáselemzés).
A láb statikai hiba korrekciója, köznapi életben rigid, sportoláshoz rugalmas betét szükséges. Bütyök esetén korrekciós eszköz (éjszaka viselhető).
Egyéb konzervatív kezelések (gyógytorna – izomerősítés és stretching, fizikoterápia, masszázs).
Műtét szükséges, ha tartós, korrekt konzervatív kezelés ellenére fokozódnak a tünetek.

Megelőzés

Gyermek és fiatalkorban lehetséges gyógytornával, valamint megfelelő cipő és betét használatával.

Megjegyzések

A megfelelő időben végzett korrekciós műtétek a további sportolást nem zárják ki.
A láb statikai hibák sokféle mozgásszervi panaszt okozhatnak, de nem helyes minden egyéb ízületi elváltozást ezzel „elintézni”.

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.