Betöltés

Mit keresel?

Étrend-kiegészítés Parasport PR cikk

Magnézium

Megoszt
ételek - magnézium forrás

A magnéziumot 1808-ban fedezték fel, azonban csak 1933-ban vált egyértelművé élettani jelentősége. Egy olyan ásványi anyagról van szó, amely nélkül nem tudunk élni, beviteléről nap, mint nap gondoskodnunk kell. Jóllehet a magnéziumkészlet fele a csontjainkban foglal helyet, másik felének 90%-a a sejtjeinkben, pozitív töltésű ion (ú.n. kation) formájában. A vérben mért szintje jelzi, hogy optimális-e a magnézium mennyisége egész szervezetünkben. Jóllehet a szervezet össz-magnéziumtartalma és a sejteken belüli magnézium mennyiség nem függ szorosan össze, azonban a szérum magnézium jelentős csökkenése utal a szervezet magnéziumraktárainak kiürülésére. A vérpályában a magnéziumkészlet egyharmada szabadon, kétharmada fehérjéhez kötötten kering. A szabad magnéziumiont a vese választja ki.

hirdetés


A magnézium élettani szerepe

A magnézium nélkülözhetetlen szerepet tölt be az élettani folyamatokban. Fontos aktiváló ion, számos enzim (ATP-áz, foszfatáz, stb.) működéséhez elengedhetetlen. Elsősorban az idegrendszert szabályozza, a mozgató idegvégződésekre közvetlenül fejti ki hatását. Nagyon lényeges azonban, hogy csak a kalciummal együtt tudja szabályozni az idegrendszeri működést. Számos tudományos vizsgálat bebizonyította, hogy a magnézium az érfalra is kedvező hatást gyakorol. Szívbetegségben szenvedők életminősége javítható magnéziumpótlással.

A szervezetünkben optimálisan fele annyi magnézium található, mint amennyi kalcium. Ha megváltozik a magnéziumszint, akkor a kalcium is hozzá igazodik. Például ha több magnézium van jelen, mint amennyire szükség van, akkor a kalciumszint visszaszorul (mindez hormonális szabályozás alatt áll).

Ha túl kevés…

Mikor alakulhat ki magnéziumhiány? Elsősorban alultápláltság, hashajtók tartós alkalmazása, folyamatos hasmenés, várandósság, szélsőséges diéták, fogyókúrák, stressz, egyoldalú táplálkozás, rossz konyhatechnika valamint számos betegség alakíthatja ki. Ilyenkor izomgörcs, remegés, fokozott ingerlékenység jelentkezik. Legsúlyosabb esetben zavartság, rángatózás és egyéb kóros idegrendszeri tünet jön létre.

Intenzív edzésprogram alatt és természetesen az élsportban jelentősen megnövekszik a magnéziumszükséglet, amelynek a megnövekedett izommunka és az anyagcsere-folyamatok felgyorsulása az oka. Ahhoz, hogy az izmok, idegek regenerálódni tudjanak, szintén szükség van magnéziumra. Élsportolók és aktív szabadidő-sportolók körében gyakran jelentkező tünet a lábikragörcs, amely a magnéziumhiánynak tulajdonítható.

Ha túl sok…

Magnéziumtöbblet általában súlyos betegség, veseelégtelenség talaján alakul ki, amikor a felhalmozódott, felesleges magnéziumot nem tudjuk kiüríteni. Ilyenkor izomgyengeség, kábultság, zavartság jön létre, legsúlyosabb esetben szívmegállás, légzőizom bénulás következik be.

Természetes magnéziumforrások

A klorofilban bővelkedő leveles, zöld növényekben (pl. paraj), valamint a tökmagban, mandulában, dióban, mákban, mogyoróban, müzliben, szezámmagban, tejtermékekben (sajtban, túróban, tejben), kagylóban, banánban, mazsolában lelhető fel nagyobb mennyiségben.

Mit és mennyit?

Mivel igen nehezen szívódik fel, ezért törekedni kell a változatos, magnéziumban gazdag ételek bevitelére. Nem szabad szem elől téveszteni, hogy kalciumra is szükség van, tehát a magnéziumpótlás mellett célszerű a kalciumbevitelt is figyelemmel kísérni. Természetes formában a tejtermékek hordozzák mindkét létfontosságú ásványi anyagot. Például a tej megközelítőleg kétszer annyi kalciumot hordoz, mint amennyi magnéziumot, vagyis pont a testünkben lévő élettani arányt.

Törekedni kel arra, hogy a magnézium bevitel legalább az ú.n. javasolt napi bevitel (RDA) értékét érje el, amely az új állásfoglalás szerint 300-350 mg naponta. Ez az érték sportolóknál 400-600 mg/napra is növekedhet!

Mikor indokolt a magnézium készítmény szedése?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon érdemes magnéziummal kiegészíteni az étrendünket? A válasz egyértelműen igen, leginkább az aktívan sportolók, élsportolók, fogyókúrázók, hashajtót rendszeresen alkalmazók, leromlott fizikai állapotú egyének, tejcukor érzékenyek, bizonyos betegségekben szenvedők esetében. Emellett gyermekkorban és várandósság esetén szintén megnövekedik a magnézium igény. Idős korban pedig az egyoldalú és sokszor mennyiségileg nem elegendő étkezés miatt szintén szükség lehet magnéziumpótlásra.

Érdemes az olyan készítményeket (elsősorban klinikai vizsgálatokkal igazoltan valóban hatékony gyógyszert  vagy étrend-kiegészítőt alkalmazni, amelyek hatékonyságát klinikai vizsgálatok is alátámasztják. Jó választás a vízben feloldható, narancs ízű magnézium granulátum, amely kellemes ízével a folyadékpótlásban is segítségre lehet.

A napi ajánlott bevitel mennyisége: 300–350 mg, de ez az érték sportolóknál 400-600 mg/napra is növekedhet!

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.