Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Sport és művészet

Sport és művészet

Megoszt

Miközben ezt írom, a sportvilág készül az olimpiára, a labdarúgó kontinens viadalok nemrég fejeződtek be, a művészet és a mozik, a színházak újraindulnak. Ez az az időszak, amikor a kézműves vásárok bővelkednek, a kórusok énekelnek, a galériák kiállítanak, a színházak virágoznak.

Bár sokan úgy gondolnak ezekre és a kapcsolódó kulturális jelenségekre, mint az öröm különálló formáira, valójában mind az emberi élet egyetlen központi ünnepi elemének, a mozgás választékának és esztétikájának részei.

A növények és az állatok számos dologban különböznek egymástól, de az egyik legfontosabb különbség az, hogy az állatok képesek saját akaratukból mozogni, a növények viszont nem. Az akaratlagos mozgáshoz olyan agyra van szükség, amely képes eldönteni, hogy jobb-e itt vagy ott lenni, és egy olyan motoros rendszerre, amely képes eljuttatni az embert oda, ha ez a jobb megoldás. Az embereknek három részből álló motoros rendszerük van:

  • a lábujjak/lábujjak/lábak rendszere, amely körülbelül a testhosszunk felét öleli fel, és innen oda mozgat minket,
  • az ujjak/kezek/karok rendszere, amely körülbelül két lábbal túlnyúlik a testünkön, és lehetővé teszi, hogy dobjunk, megragadjunk, cipeljünk és írjunk,
  • a rugalmas nyak/arc/száj rendszer, amely kiterjeszti érzékszerveink körét, elindítja az emésztést, és hangokkal és arckifejezéssel kommunikál másokkal.
művészet sport

Fizikailag tehát meg tudom mozgatni a testemet, és meg tudok érinteni valakit, de ott is maradhatok, ahol vagyok, és mozgathatom az arcizmaimat, hogy hanghullámokat vetítsek ki, amelyek megérintenek másokat, és mozgathatom az ujjaimat, hogy gépelt gondolatokat közöljek. Az emberi élet nagy része a fizikai, kommunikációs és pszichológiai mozgásról szól (pl. a gyermekkorból a serdülőkorba, az optimizmusból a pesszimizmusba). Teljesen mozdulatlanul lenni annyi, mint teljesen halottnak lenni.

Játék és versenyzés

A mozgás elsajátítása csecsemőkorban kezdődik, és egész életünk során fejlődik. A BrainConnection 2002. augusztusi Mirror Neurons (Tükörneuronok) című rovatomban leírtam a csodálatos tükörneuron-rendszert, amely kulcsszerepet játszik a csecsemő utánzott mozgásának beindításában – de a játék és a játék a mozgás elsajátításának fő mozgatórugója.

A játék informális egyéni vagy kiscsoportos felfedezéseket foglal magában, amelyek minimálisan koncentrálnak egy világosan meghatározott célra. A játékok szervezettebbek, és jellemzően a céltudatos, egymással versengő egyének vagy csapatok által mutatott konkrét készségeket hasonlítanak össze.

A mozgásos játékok kétévente érik el csúcspontjukat, amikor az egész világ összegyűlik, hogy megnézze, ki tud a legjobban mozogni. Egyes olimpiai versenyszámok gyorsasági és távolsági versenyeket foglalnak magukban, mások (például a műkorcsolya és a torna) azonban inkább a mozgás esztétikájára összpontosítanak.

Az esztétika gyorsan kialakul a gyermekkori játékos mozgásfelfedezésünk során. Egy gyermek például kezdetben megelégszik azzal, hogy egyszerűen csak gördeszkán mozogjon, de az alapszintű elsajátítás után gyorsan kialakul az a látszólag veleszületett igény, hogy ezt stílusosan és kecsesen is tegye. A gördeszkázás hamarosan tánccá válik a kerekeken. Hasonlóképpen, a zongora skálái csodálatos dallamokká olvadnak össze; az alapvető rajztudás érzéki esztétikát rajzol ki; a sárgolyóból kerámia lesz. Mi, emberek nem csak azért mozgunk, hogy mozogjunk – és szépen megjutalmazzuk azokat, akiknek virtuóz mozdulatai felemelik a lelkünket.

művészet sport

Az emberek nem azért fizetnek borsos belépődíjakat, hogy profi kosárlabdázókat nézzenek, akik csupán passzolják a labdát és dobják át a gyűrűn. Az, ahogyan a játékosok passzolnak és kosarat dobnak, az vonzza a nézőket – és a profi játékosok életük nagy részében a kosárlabda esztétikáját csiszolták.

Vajon az olyan sportok, mint a kosárlabda, csak egy játék, vagy egy közös művészeti forma is? Én azt állítom, hogy a sport (különösen a virtuóz szinten) alapvetően a balett egyik változata. A balett és a csapatsportok egyaránt tartalmaznak koreografált és improvizatív mozdulatokat, hogy elmeséljenek egy történetet, amely gyakran az akadályok leküzdéséről szól egy díj elérése érdekében.

Ennek az a fordítottja, hogy a sportban annyira jelen lévő mérhető és versenyelőny a művészetekben is gyakran megjelenik – előadják a kompozícióinkat vagy drámáinkat, megtöltsék a nézőteret, pozitív kritikákat kapjanak az előadásról, eladjanak egy festményt, elnyerjenek egy díjat.

A fiatalok örömmel töltenek sok időt és energiát olyan játékokkal és játékokkal, amelyek kihívást jelentenek számukra, hogy érdekes készségeket sajátítsanak el, és gyakran még csak nem is tudatosítják tudatosan a tevékenységben rejlő fejlődési igényeket. Például a gyerekek egyetemes vonzódása a félelmetes történetek és játékok iránt valószínűleg azzal a veleszületett szükségletükkel függ össze, hogy kifejlesszék azokat az agyi rendszereket, amelyek képesek megfelelően feldolgozni a félelem fontos érzelmét, és hogy ezeket a rendszereket nem fenyegető környezetben fejlesszék.

Elsődleges érzelmeink a félelem, a harag, az undor, a meglepetés, a szomorúság és az öröm, és ehhez a listához hozzáadhatjuk a másodlagos és kevert érzelmeket (például a várakozást, a feszültséget és a büszkeséget). Mindegyik az érzelmileg fontos kognitív ébresztési rendszereket érinti, amelyeket ki kell fejleszteni és fenn kell tartani ahhoz, hogy agyunk felismerje a veszélyeket és a lehetőségeket. Ez egy “használd vagy veszítsd el” felvetés.

A normális élet nem biztos, hogy kellőképpen aktiválja ezen érzelmek némelyikét. A játék és a játékok azonban gyakran és mesterségesen aktiválják a félelmet (és annak szolgálóleányát, a figyelmet), és ez részben magyarázhatja kultúránk erős és tartós érdeklődését a játék és a játékok iránt. Vegyük észre, hogy az összes többi érzelem (és a figyelem) szintén központi szerepet játszik a játékban és a játékokban – és a művészetekben.

A művészetek kapcsolódó integratív szerepet játszanak agyunk számos feldolgozórendszerének fejlődésében és fenntartásában. A minket érdeklő művészeti élmények általában fontos személyes gondjainkhoz kapcsolódnak. Így lehetővé teszik számunkra, hogy a témákat nem fenyegető, játékos módon fedezzük fel olyan időszakokban, amikor valójában nem szembesülünk a problémával annak valós formájában, és így segítenek fejleszteni és fenntartani azokat az érzelmi, figyelmi és problémamegoldó rendszereket, amelyek normális esetben feldolgozzák a kihívást.

művészet sport

Elliot Eisner nemrégiben megjelent, elgondolkodtató könyvében, „A művészetek és az elme megteremtése” című könyvében meggyőzően érvel amellett, hogy a művészetek olyan készségeket tanítanak meg nekünk, amelyek központi szerepet játszanak a minőségi emberi életben, a képességet, hogy:

  • a részeket a nagy egészhez kapcsoljuk,
  • improvizáljunk, amikor a dolgok nem a terv szerint alakulnak,
  • hatékonyan használjuk és formáljuk a különböző anyagokat mint kifejezőeszközöket,
  • fokozzuk a képzeletbeli gondolkodást,
  • fokozzuk az élmény esztétikai minőségét,
  • az esztétikai élményt nyelvvé alakítsuk.

Azt lehet állítani, hogy a megfelelően kezelt sportélmények hasonlóan fejleszthetik ezeket a készségeket.

Társadalmunk és iskoláink hajlamosak szétválasztani a művészeteket és a sportot (és a művészetek és a sport hívei általában vitatott viszonyban vannak egymással). Bár kétségtelenül léteznek különbségek, talán

hasznosabb úgy gondolni a művészetekre és a sportra, mint egyetlen érme két különböző oldalára, amelyek együttes kulturális értéke meghaladja a különálló oldalak értékét.

Társadalmunk és iskoláink számára az a kihívás, hogy meghatározzuk a művészetek és a sport integráló értékét, és megfelelő tantervi támogatást nyújtsunk az emberi lét e két pozitív tulajdonságának. És bármennyire is élvezetesek a táncoló pompomlányok és a menetelő zenekarok a futballmérkőzéseken, a sport és a művészetek fogalmi integrációját sokkal alapvetőbb szinten kell meghatározni.

Lássunk hozzá ehhez az integrációs feladathoz!

hirdetés

Robert Sylwester (Brain Connection) írásának szerkesztett fordítása

Tagek