Betöltés

Mit keresel?

Sportpszichológia Sportszülők

Öt fontos szabály, amit minden szülőnek érdemes (lenne) ismernie

Megoszt
sportszülő

Sportszülő vagy? Úgy tűnik, gyermeked komoly szinten szeretné űzni a sportját? Akkor szülőként számodra is fontos, hogy ismerd saját motivációidat és mozgatórugóidat. A kispad mögül kiabáló szülők szándéka is alapvetően jó …

Ismerd meg önmagad!

Úgy tűnik, gyermeked komoly szinten szeretné űzni a sportját? Akkor szülőként számodra is fontos, hogy ismerd saját motivációidat és mozgatórugóidat. A kispad mögül kiabáló szülők szándéka is alapvetően jó, megvédeni a gyermeküket, mégis túlzott a reakciójuk. Felnőttként pontosan tudjuk mi minden nyerhető azáltal, ha valaki sportol, sok esetben a szülők is űztek egy adott sportágat és ezek az emlékek hatással lehetnek az elvárásainkra és ezáltal a fiatalra is. Ne keverjük a saját vágyainkat a gyermek vágyaival.

hirdetés


Megfelelő mértékben légy része a sportjának!

Ha nem veszel részt versenyeken, azt üzenheted, hogy téged nem érdekel az ő teljesítménye. Ha sokat „szakmázol” vele, áteshetsz a ló túloldalára, hiszen nem egy második edzőre, hanem szülői megértésre van szüksége.

Ismerd meg a szurkolás szabályait!

Különösen a fiatalabb sportolóknál gyakori, hogy ki-kipillantanak nehezebb helyzetekben az anyukájukra vagy apukájukra, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy minden rendben van-e. Ahogy a szülő reagál a hibára, úgy fog a fiatal is, azaz útközben tanul. Ha a szülő összetör gyermeke hibáit látva, akkor a fiatal megtanulja, hogy minden egyes tévedésnek súlyos következménye lesz, és könnyen megeshet, hogy a későbbiekben már nem mer pozitív értelemben kockáztatni. Ha a kispadról például azt hallja, hogy csúnyán minősítik a bírókat, akkor egy idő után ő is ezt teheti majd…

Kell egy kis áramszünet!

Figyelj arra, hogy meglegyen az egyensúly a gyermek életében. A barátokkal eltöltött idő is fontos, ahogy egy jól időzített pihenés is sokat tehet a teljesítmény javulásáért. Élsportoló gyermekeknél sokkal gyakoribb a túledzettség, mint a lógások száma J. Fontos jele lehet annak, hogy egy kis pihenésre van szüksége, ha a fiatal már nem élvezi úgy a sportot és az edzéseken sincs sikerélménye, a teljesítménye leszálló ágban van.

Alakíts ki hatékony kapcsolatot az edzővel!

Mindkettőtök célja közös, azaz, hogy a fiatal fejlődjön a sportágában. Ő az, aki tisztában van azzal, hogy mikor, miben és hogyan lehet fejleszteni a gyermekedet, másrészt számára is fontos információval bír, ha a fiatal éppen nehéz helyzetben van az iskolában, vagy van egy kisebb tesója, akinek éppen jön a foga, de az osztálykirándulások és a nyaralások időpontja is adhat támpontot neki az edzőtáborra vonatkozóan.

Ha további tippekre, ötletekre vagy kíváncsi, akkor keresd a Gyereklélek sportcipőben – Fiatalkori és utánpótlás sportpszichológia mindenkinek című könyvet, ami megvásárolható a könyvesboltokban! (Fiatal sportolók számára a Gyereklélek sportcipőben – mentális napló sportoló fiataloknak című könyvet ajánljuk).

(a szerzők engedélyével, forrás: www.sportpszicho.blog.hu)

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.