Betöltés

Mit keresel?

Regeneráció

Regeneráció tudatosan – 7 tipp a megfelelő felépüléshez

Megoszt

A megfelelő regeneráció ugyanúgy része a testmozgásnak, mint az aktív edzés. Mutatunk hét regenerációs tippet, amelyek segítségével hatékonyabbá teheti edzését, majd levezetheti azt.

Vegyen egy zuhanyt, majd tegye fel a lábát – míg korábban sok szabadidős és profi sportoló számára ez jelentette a regenerálódást, ma már sokkal hatékonyabb módszerek vannak arra, hogy egy kicsit gyorsabban talpra álljon.

Bemutatjuk a regeneráció legújabb és legmenőbb trendjeit és mutatunk hét tippet, amelyekről érdemes tudnia.

1) Regenerálódjon aktívan

A regeneráció nem feltétlenül jelenti a pihenést és a semmittevést – egy intenzív edzés után a levezetés állhat lassabb, „hűtő” gyakorlatokból, pl. könnyű futásból, az evezőgép lassú húzásából vagy klasszikus nyújtásból.

hirdetés

A mobilitási gyakorlatok szintén hozzájárulhatnak a regenerációs szakasz hatékonyabbá tételéhez. Célszerű – ha lehetséges – egy olyan sportjátékkal zárni a foglalkozást, amelynek semmi köze a mindennapi edzéshez. Ennek eredményeként a testet más ingerek érik és jobban képes feldolgozni az elért eredményeket.

2) Irány a hűtőkamra

Rendkívül hatékony módszer egész testrészek, vagy akár az egész test hűtésére, ha mínusz 60 Celsius-fokos és az alatti hőmérsékletű hűtőszaunákat vagy -kamrákat használunk. Ennek oka, hogy a test túlterhelése úgynevezett mikrotraumákat okoz az izmokban, “ezt érzi, amikor a lábai elnehezülnek”.

Regeneráció tudatosan

Ha ezeket a mikrotraumákat hirtelen szélsőséges hideg éri, akkor az meggátolja, hogy teljesen kifejtsék hatásukat. Ily módon hatékonyan megelőzhetők a fájó izmok és sérülések. A módszer szűkíti azokat az ereket is, amelyekkel az izom reagál a hidegre, és ezért gyorsabban képes lebontani a laktátot a szervezetben.

3) Amikor a jég nem csak jég

A hideg csökkenti a fájdalomérzetet, serkenti a keringést és az anyagcsere-aktivitás fokozódik. A szövet gyorsabban töltődik fel nyomelemekkel, ami a sportoló számára a felépülés érzését kelti. De van különbség hideg és hideg között. A jeges vízzel töltött kád nem helyettesítheti a hűtőkamrát.

Csak a mínusz 100 Celsius-fokos hőmérséklet csökkenti drasztikusan a test hőmérsékletét. A szárazjég is javasolt hűtésre, mert az nem olvad olyan gyorsan, és sokkal kellemesebb érzetet ad, mint a nedves hideg.

4) Használjon kompressziós csizmát

Az úgynevezett kompressziós csizmák új módszert kínálnak a regeneráció segítésére, a laktát lebontásának felgyorsítására és az anyagcsere stimulálására. Ez egy olyan csizma, amely sűrített levegőt tartalmazó kamrákból áll, amelyek körülfogják az egész lábat. Ezek a kamrák aztán felfújódnak, nyomást gyakorolva a lábban lévő vérre és nyirokfolyadékra.

Regeneráció tudatosan

Ez egyfajta nyomáshullámot hoz létre, amely a vért a test középső részére szállítja és fokozza az anyagcserét. A kezelés intenzitása különböző szakaszokban szabályozható, sérülések esetén az egyes sűrített levegős kamrák akár inaktiválhatóak is.

5) A masszázs pótolhatatlan

Alapvetően ezek az eszközök nem igazán helyettesíthetik a valódi masszázsterápiát. Mert függetlenül attól, hogy a kompressziós csizmában mekkora a nyomás, mindig csak a lábterületre alkalmazható. Ezen a ponton érdemes a klasszikus masszázsra váltani, beleértve a nyirokmasszázst is. A gyógytornász, a masszőr mindig a nyak, a nyaki gerinc nyirokelvezetésével kezdi, és így készíti fel a beteget a teljes test kezelésére.

Regeneráció tudatosan masszázs

A kompressziós kezelés ezért nagyobb nyomást gyakorol a testre, de a masszázsterapeuták kézi masszázst tudnak alkalmazni azokon a területeken, ahová például a kompressziós csizma nem ér el.

6) Figyeljen a táplálkozásra

A testmozgás okozta terhelés az izmok károsodásához vezet, amely fájdalmas, sajgó izmok vagy csökkent erő formájában mutatkozhat meg. A testmozgás utáni megfelelő regenerációban a táplálkozás kiemelt szerepet játszik. A táplálkozás révén az edzés során felhasznált energiakészlet feltöltődik.

A szénhidrát együtti fehérjebevitel közvetlenül edzés után megfelelően stimulálhatja a fehérjeszintézist. Erre megfelelő a tojás, a hús, a tejtermékek, valamint az állati és növényi ételek, például a burgonya és a tej kombinációi.

Regeneráció tudatosan sporttáplálkozás

7. Szórakozás sportolás közben

Közhelynek hangzik, de: a sportolás közbeni szórakozás gyorsabb regenerálódást is jelent! Különösen a verseny eredménye döntő tényező. Különböző tanulmányok és a sportolók nyilatkozatai szerint az endorfinok felgyorsítják a regenerálódási folyamatot, ha a játék jól ment. Ennek a hatásnak az eléréséhez azonban nem kell feltétlenül versenyeznie. Még azok az amatőr sportolók is, akik az esti kocogás során érik el maximális terhelhetőségüket, jobban érzik magukat utána és gyorsabb a regeneráció.

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.