Betöltés

Mit keresel?

Krónikus betegségek Sportártalmak

Sportolók és krónikus fájdalom: Hogyan kezelik a sportcsillagok a fájdalmat

Megoszt

A krónikus fájdalom a legtöbb sportolót érinti. Az intenzív edzések és a nagy nyomás alatt játszott meccsek magukban hordozzák a sérülések veszélyét. Ezért minden sportoló saját módszereket fejleszt ki a sérülés okozta krónikus fájdalom kezelésére. Vessünk egy pillantást arra, hogy ezek a sportcsillagok hogyan kezelik napi szinten a sérüléseiket és a fájdalmaikat.

Venus Williams

A sportcsillagok sem vasból vannak és ez alól Venus Williams sem kivétel. 2011-ben a teniszcsillagot Sjögren-szindrómával, egy autoimmun betegséggel diagnosztizálták, amely fáradtságot és krónikus ízületi fájdalmat okoz. Ez elég rossz hír volt Williams számára, mivel a tenisz nem igazán olyan sport, amely gyengéden bánik az ízületekkel. De mindenki meglepetésére visszatért, és nővére, Serena mellett olimpiai aranyérmet nyert a páros tornán. Williams azt állította, hogy sikeres visszatérését az akkor újonnan felfedezett nyers vegán étrendjének köszönheti, amely segít kezelni fájdalom megjelenését. A leveles zöldségek, a bogyós gyümölcsök, a diófélék és a magvak, a kurkuma, valamint a gyömbér csak néhány alapanyag, amely csökkentheti a gyulladást, különösen a Venuséhoz hasonló betegség esetén.

Conor McGregor

Conor McGregor második UFC küzdelmét sérülés nehezítette. Amiről eredetileg azt hitték, hogy térdhúzódás, sokkal súlyosabbnak bizonyult: az elülső keresztszalag (ACL) teljes szakadása a bal térdében. Mint minden tiszta ACL-szakadás esetén, McGregort is megoperálták, hogy helyreállítsák az ínszalagot. A fájdalom miatt a fizikai rehabilitációt jógamozdulatokkal kezdte röviddel a műtét után, és azóta be is építette edzésébe a jógát. Az ír harcos az ősi gyakorlatot használja az izomfeszültség oldására, amely fájdalomforrás lehet és sérüléshez vezethet.

hirdetés

Alex Puccio

A sportmászás valószínűleg nem olyan világhírű, mint a kosárlabda vagy a tenisz, de ugyanolyan komoly, mint bármely más sportág. A boulder kategóriában az egyik legnagyobb név Alex Puccio, aki Texasból származik. Két aranyérmet nyert a világbajnokságon, és ő a világ legjobban teljesítő női bouldering versenyzője. Visszatérő királynőnek hívják a sportmászás világában, mert képes gyorsan gyógyulni és rövid idő alatt visszanyerni állapotát. 2015-ben Puccio a bal térdében ínszalag-, valamint meniscus-szakadást szenvedett. Kicsit több mint egy évvel később gerincfúziós műtéten esett át porckorongsérv miatt. Puccio titka? Az elliptikus tréner. Mivel a boulder mászás nyomást gyakorol a térdre és a gerincre, a 29 éves sportoló az alacsony hatású gyakorlatokhoz fordult. Puccio nem igazán szeret hosszú időt kihagyni, és az elliptikus tréner tökéletes szív- és érrendszeri edzést nyújt, amely bárkinek segíthet formában maradni egy sérülésből történő gyógyulási időszak során.

LeBron James

LeBron James már évek óta csúcsformában van, de nem ismeretlenek számára a karriert fenyegető sérülések. Még 2015-ben a „Király” James krónikus hátfájástól szenvedett, és csak akkor állt fel, amikor játszott. Ez volt az az év, amikor a kosárlabdázó gyulladáscsökkentő injekciókat kapott deréktáji fájdalom miatt, és Donnie Raimon biomechanikust alkalmazta a hátproblémáinak megoldására. Raimon edzés és játék előtti gyakorlatokat vezetett be James számára, amely magában foglalta a fiziolabdán való egyensúlyozást is. A gyakorlatokat úgy tervezték, hogy a core-izmokat célozzák meg, amelyek védik a gerincet, és hatékonyan csökkentik a deréktáji fájdalmat. James sok szakértő szerint a kosárlabda történelmének egyik legjobbja, csak Michael Jordan előzi meg. Úgy tűnik, hogy az NBA szupersztár megoldotta hátproblémáit, és James még 33 évesen, karrierje alkonyán is sikeres, és valószínűleg még hosszú ideig élvezhetjük kiemelkedő játékát.

Rory McIlroy

fájdalom sportorvos

Egy bordasérülés nem olyan dolog, amit egy golfozó félvállról vehet, és Rory McIlroy legalább három hónapos pihenőre kényszerült. Mivel a sérülés akadályozta a lendületvételt, az észak-írországi születésű golfozó állítólag a golfcipőjét sétacipőre cserélte. A lassú kezdést a Healing Well blog emelte ki, mint a fizikai aktivitáshoz való visszatérés biztonságos módját, és McIlroy pontosan ezt tette. A golfozó elárulta, hogy a futás vibrációt okozott a bordáiban, ezért napi 5-6 mérföldet gyalogolt, hogy csökkent aktivitását ellensúlyozza. Alex Puccióhoz hasonlóan a tevékenységváltás segítette McIlroyt abban, hogy megőrizze erőnlétét, míg a bordatörése meggyógyult.

Lindsey Vonn

fájdalom sportorvos

Profi alpesi síelőként Lindsey Vonn-nak több súlyos sérülése is volt már, a törésektől az ínszalag-szakadáson át az agyrázkódásig. De lenyűgöző módon minden egyes alkalommal sokkal erősebben jött ki belőlük. Minden sérülés után részletesen elmondta, hogy olyan gyakorlatokkal kezd, amelyek mozgástartományát növelik, mielőtt erő- és kondíciófejlesztéssel folytatná. Sikeresnek tartja azokat a napokat, amikor be tudja hajlítani az ujját. Vonn számára fontos, hogy a fejlődésre összpontosítson, függetlenül attól, hogy milyen kicsi ez a fejlődés, ami példaértékű gondolkodásmódot tükröz.

Tagek

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.