Betöltés

Mit keresel?

Fej és nyak Parasport Speciális sport Sportsérülés

Szájsérülések

Megoszt
baseballozó gyerek arcra esik

A szájüreg, a nyelv és a fogak bizonyos sporttevékenységek során sérülhetnek. A szájsérülés fájdalmas lehet, de általában nem súlyos. A kisebb sérülések nem igényelnek kezelést. Szájsérülések esetén a nagyobb sebeket szakorvosnak kell ellátnia.

Szájüregi sérülések

rögbi

A nyálkahártya kisebb sérülései helyi érzéstelenítésben elláthatók, varrhatók. Áthatoló sérüléseket, különösen ha maxillofaciális vonatkozásuk is van, irányítsunk szájsebészeti osztályra vagy járóbeteg-rendelésre!

Nyelvsérülések

A nyelv bizonyos sporttevékenységek során sérülhet, és komoly vérzéssel járó seb alakulhat ki. A sérülés fájdalmas, de általában nem súlyos. Az 1 cm-nél kisebb sérülések nem igényelnek kezelést. A nagyobb sebeket szakorvosnak kell ellátnia.

hirdetés


Fogsérülések

hokis fogsérülése

A fogak sérülései főleg gyermekeknél gyakoriak. Az összes fogsérülések kb. negyede sportolás vagy fizikai aktivitás közben következik be. A kontakt sportokban az ellenféllel való ütközések képezik a fő okot, de a különböző eszközöktől (pl. hoki-ütő) származó direkt ütések is gyakran okoznak ilyen sérüléseket. Az esetek nagy részében az állcsont elülső fogait érik ilyen sérülések, és az esetek felében több fog is sérül. Nagyon ritka, hogy a fogsérülés kezelés nélkül, spontán meggyógyulna. A gyermekek fogsérüléseit súlyos sérüléseknek kell tekinteni, mivel a fogak és az állkapocs károsodásai károsan befolyásolhatják egész életüket.

Kezelés

A sérültet azonnal kórházba kell szállítani. Az esélyek minden óra elteltével rosszabbak. A kezelést fogorvosnak kell végeznie.A kiütött fogakat meg kell őrizni, mivel bizonyos esetekben eredményes reinplantáció is elvégezhető. A siker valószínűsége a sérüléstől eltelt időtől és attól függ, hogy a fog mennyi ideig volt szájüregen kívül, és milyen mértékű a periodontális membrán kiszáradása. A fogorvoshoz való szállításig célszerű a fogat nedves körülmények között tartani (pl. a nyelv alatt vagy olajjal átitatott kendőben) a periodontális membrán kiszáradásának csökkentése érdekében.

Megelőzés

Különböző típusú fogsorvédők állnak rendelkezésre (pl. jégkorongozáshoz és ökölvíváshoz). Sajnos, néhány sportágban a versenyzők nem használják ezeket a védőeszközöket.

Előző cikk
Következő cikk

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.