Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Női sportolók

A tesztoszteron csapda

Megoszt

Ki a nő? A kérdés örökké zavarba ejtette a sporthatóságokat. A jelenlegi kísérletek, amelyek ezt a vitát próbálják szabályozni, ismét kudarcra vannak ítélve.

Ki a nő? Nyilvánvalóan nem csak XX kromoszómák, hiszen egyes nők és férfiak X és Y kromoszómák keverékével rendelkeznek. Egyes kromoszómák némák, mégis jelen vannak, mások pedig kevesebbet fejeznek ki az egyik tulajdonságból, mint a másikból.

Egyes férfiak tesztoszteron (androgén) érzéketlenek. Ez azt jelenti, hogy bármennyi tesztoszteront termelnek is, nem mutatják azokat a férfi tulajdonságokat, amelyeket általában a hormonnak tulajdonítanak. Más nők, mint például a dél-afrikai atléta, Caster Semenya, hagyományosabb, férfiasabb külsőt mutatnak, nagy és jól definiált izomzattal, erőteljes testalkattal.

De nem csak a fizikai megjelenésről van szó. Nagy mellek, kis mellek, nem határozzák meg a nőt. A nemi szervek vizsgálata szintén nem oldotta meg a vitát, mivel egyeseknél a herék jelen vannak, de még nem szálltak le, másoknak pedig nagy csiklójuk van, ami nem pénisz.

A tesztoszteronszintet most nemi határértékként használják. A “normális” női tartomány 0,12-1,79 nanomol, a normális férfi tartomány pedig 7,7-29,4 nanomol/liter. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség úgy határozott, hogy egyetlen női sportoló természetes tesztoszteronszintje sem lehet 5,0 nanomol/liter vagy annál magasabb.

Tesztoszteron csapda

Ez az IAAF-határozat korlátozza, hogy egy női versenyzőnek mennyi tesztoszteronja lehet, és mégis versenyezhet egy “női” versenyen. A sportolónak mostantól vagy gyógyszereket kell szednie a tesztoszteronszint csökkentésére, vagy “férfi” versenyszámokban kell versenyeznie, vagy transzszexuális versenyszámokban kell indulnia – amelyek még nem léteznek. Ezek a “megoldások” azonban problémák, nem megoldások.

Íme néhány ok, amiért. A tesztoszteron csökkentő gyógyszerek globális hatással vannak a szervezetre, és nem mindegyik egészséges. A nők általában sok sportágban nem szállhatnak versenybe a férfiakkal, és nem várhatják el, hogy nyerjenek. Az emberek egy fizikai tulajdonság alapján történő elkülönítése mindenféle diszkriminációs problémát felvet. Michael Phelpset azért kellene betiltani, mert szokatlanul hosszú a törzse és extra hosszúak a karjai? Mely tulajdonságok felelnek meg ennek?

Tény, hogy minden generációban vannak olyan emberek, akik olyan fizikai előnyökkel rendelkeznek, amelyek egy tevékenységben segítik őket, míg más tevékenységekben hátráltatják. Ha ezek az emberek elég szerencsések ahhoz, hogy megtalálják a hivatásukat, sok más dolognak is a helyére kell kerülnie. Meg kell lenniük a kemény edzéshez szükséges lendületnek, a tulajdonságaik kihasználásához szükséges képességeknek, és az edzői segítségnek, hogy eljussanak a versenyekre. Ha mindezzel és a sportági csúcsok eléréséhez szükséges szerencsével is rendelkeznek, akkor az a genetikai tulajdonság, amely előnyhöz juttatja őket, bejöhet – vagy éppen nem, az adott napon. A szerencsegének klubja csak egy kis darabja bármelyik sportoló szupersztárnak.

Tesztoszteron csapda

Miközben tehát vannak a férfi és a női kategóriák, amelyekbe a legtöbb ember látszólag pontosan beleillik, a határok annyira elmosódtak, hogy az önmeghatározás lehet az egyetlen tisztességes módja az emberek szétválogatásának. Azzal, hogy meghatározzák, ki a nő és ki nem, nem fogja kiegyenlíteni a versenyfeltételeket, mint ahogyan a faji, szexuális irányultság vagy vallási hovatartozás szerinti megkülönböztetés sem tette ezt egykor.

Vagy van más megoldás is? Lássuk, várjuk!

Tagek

Talán ez is érdekel