Betöltés

Mit keresel?

Sportártalmak Térd

Ugrótérd (Jumper’s knee)

Megoszt
Ugrótérd

Térdsérülés. Az ugrótérd típusos és gyakori túlterheléses sportártalom. Leggyakoribb formájában a térdkalács (patella) csúcsánál jelennek meg a tünetek. Ugró sportágakban jellemző (kosárlabda, röplabda, atlétikai ugrószámok). Oka mindig a combfeszítő izomzat krónikus túlterhelése (excentrikus edzés). A gyulladáshoz hasonló tünetek ellenére a folyamat lényege a patella-ín eredési zóna degeneratív elváltozása.

Tünetek, a sérülés súlyossága

A patella-ín eredési területén fájdalom, nyomásérzékenység, esetleg kis duzzanat jelenik meg. A fájdalom terhelésre fokozódik, eleinte pihenésre múlik, később permanens. Hosszan tartó esetben a patella csúcsa tapinthatóan megnyúlik. Végstádiumban a patella-ín szakadása alakulhat ki.

hirdetés


Orvosi tevékenység

Diagnózis

ugrótérd

Felállítását oldalirányú röntgen felvétel, ultrahang, esetleg MR-vizsgálat segítheti.

Kezelés

Az ugrótérd panaszok és tünetek súlyossága szerint átmeneti részleges vagy teljes edzéskihagyás, gyulladáscsökkentő kenőcsök és jégmasszázs, fizikoterápia, gyógytorna. Patella-ín gyűrű használata indokolt lehet.
Műtét ritkán szükséges, artroszkópos vagy nyílt módszerrel végezhető.

Megelőzés

Stretching, fokozatos edzésterhelés.

Megjegyzés

Amennyiben sportban kevésbé járatos orvos helyi kortikoszteroid injekciókat alkalmaz, az ín teljes leszakadásának esélye megsokszorozódik.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.