Betöltés

Mit keresel?

Láb és lábszár Sportártalmak Sportsérülés

Krónikus Achilles-ín fájdalom

Megoszt
Achilles-ín

Az Achilles-ín krónikus túlterhelése miatt kialakuló fájdalom. Az ínban, ínburokban vagy a tapadási zónában a szövetek szerkezete megváltozik (degeneráció). Íngyulladásnak is szokták nevezni, pedig ma már tudjuk, hogy nincs gyulladásos elváltozás a szövetekben.

Tünetek

Az ín fájdalma jellemzően a sarokcsonttól 4-6 cm-re vagy közvetlenül a tapadásnál jelentkezik. Duzzadt és vastagodott lehet az ín, az ínburok és a sarokcsonti tömlő (bursa) is. Terhelésre és nyomásra egyaránt fokozódhat a fájdalom.

Azonnali tennivalók

Hirtelen kezdődő, erős ínfájdalom esetén a pontos ok és diagnózis tisztázása szükséges, a sporttevékenység folytatása a szakadás veszélyével jár. Jegelés, polcolás, fájdalomcsillapítás ilyenkor szükséges lehet. Krónikus, lassan kialakuló, hosszú ideig fennálló panaszok esetén a korrekt kivizsgálás a legfontosabb.

hirdetés


Orvosi tevékenység

Pontos diagnózis
Nemcsak az ín (ultrahang-vizsgálat, egyéb műszeres vizsgálatok), hanem az egész szervezet vizsgálata (labor, gócvizsgálatok) is indokolt.

Kezelés

Speciális gyógytorna – excentrikus stretching, fizikoterápia, sarokemelő.
Műtét szükséges, ha tartós, korrekt konzervatív kezelésre nem javul.
Sportterhelés módosítása is a kezelés része.

Sportba való visszatérés

4-12 hét után, erősen sportágfüggő.

Megelőzés

Rendszeres stretching, alapos bemelegítés, az edzésterhelés fokozatossága, sarokemelő.

Megjegyzések

A konzervatív kezelés gyakran 6-12 héten át szükséges, nem érdemes türelmetlennek lenni.
Helyi szteroid injekció a panaszokat szüntetheti, de a későbbi ínszakadás valószínűvé válik. (Tiltott kezelési módszer.)

Tagek

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.