Betöltés

Mit keresel?

Edzők Sportszülők Utánpótlássport

Utánpótlássportolókkal való nem megfelelő viselkedés

Megoszt
nem megfelelő viselkedés

Sok esetben nehéz, kínos lehet reagálni egy olyan helyzetre az utánpótlássportban, amikor olyan felnőtt-gyermek kapcsolatot észlel, amely nem tűnik megfelelőnek. Az emberek gyakran kételkednek önmaguk megérzéseiben, vagy vonakodnak beszélni egy felnőtt gyermekekkel szembeni aggályos viselkedéséről. Bár lehet, hogy ez kellemetlen érzéssel jár, fontos, hogy a gyermek és/vagy a többi gyermek jólétét helyezzük előtérbe.

A nem megfelelő viselkedés bejelentése felelősségre vonhatóságot teremt, így a megfelelő intézkedéseket meg lehet hozni, és az elvárásokat újra meg lehet erősíteni, a gyermekekkel kapcsolatba kerülő felnőttekkel szemben magas színvonalú követelményeket támasztani. Megakadályozhatja azt is, hogy gyermeke és más gyermekek bántalmazást megtapasztalják azáltal, hogy egy meglévő egészségtelen helyzetet megszakítanak. Az alábbi példák olyan magatartásformákra vonatkoznak, amelyek helytelenek lehetnek és megindokolják a sportszövetségek gyermekvédelemmel foglalkozók felé történő  bejelentést:

A gyermekekkel együtt dolgozó vagy önkéntes munkát végző felnőttek olyan kommunikációja, amely túlmutat az Ön gyermekével kapcsolatos szerepükön és/vagy nem a foglalkoztatási/önkéntes feladataik és felelősségi körük keretében történik, beleértve a következőket:

 • Személyes levelek vagy szöveges üzenetek írása az Ön gyermekének;
 • Személyes telefonhívások az Ön gyermekének;
 • Személyes internetes kapcsolattartás az Ön gyermekével (pl. e-mail, azonnali üzenetküldés, chatszobák, közösségi hálózatok stb.);
 • Személyre szabott ajándékok küldése gyermekének.

Megjegyzés: Nem helytelen magatartás a kontextusnak megfelelő köszönőkártyát, szezonális kártyát vagy más névleges ajándékot adni a gyermeknek, ha egy ilyen gesztus az adott körülmények között ésszerűnek tekinthető. Az összes gesztus együttesen nem lehet túlzottan sok, és minden ilyen cserét a gyermekeket segítő szervezet környezetében, mások jelenlétében és a szervezet tudtával kell végrehajtani.

utánpótlássport viselkedés

Az utánpótlássportoló gyermekével való nem megfelelő interakciók, amelyek túlmutatnak az egyén gyermekével kapcsolatos szerepén, beleértve:

 • Engedély nélküli személyes fuvarok felajánlása az Ön gyermekének;
 • A kijelölt munkaidőn és tevékenységeken kívüli időtöltés a gyermekével, kivéve, ha az ilyen tevékenységet a szülővel és a szervezettel előzetesen közölték és jóváhagyták;
 • Gyermeke előnyben részesítése és személyre szabott ajándékok adása neki;
 • Nem megfelelő fizikai határok, érintés és szexualizált viselkedés;
 • Szexuális viccek mesélése gyermekének;
 • Szexuálisan egyértelmű vagy szexista anyagok (táblák, karikatúrák, naptárak, irodalom, fényképek stb.) mutogatása gyermekének, vagy ilyen anyagok közszemlére tétele;
 • Fényképek készítése gyermekéről, kivéve, ha a szervezet kifejezetten kéri erre, és feltéve, hogy csak a szervezet tulajdonában vagy ellenőrzése alatt álló fényképezőgépeket használnak ilyen felvételek készítésére.

Megjegyzés: Az Ön gyermekével foglalkozó felnőtt aláírt szülői engedély nélkül nem használhatja mobiltelefonját vagy személyes fényképezőgépét gyermekfotók készítésére, és nem tölthet fel vagy másolhat fel gyermekéről készített képeket az internetre vagy bármilyen személyes tárolóeszközre.

Olyan viselkedés, amely bárki számára aggályos lenne, aki szemtanúja volt.

Olyan viselkedés, amely zavarba hozza, megalázza vagy megszégyeníti a gyermeket.

Az utánpótlássportoló gyermekével való olyan fizikai érintkezés, amely kellemetlen érzést kelt benne, sérti az ésszerű határokat, vagy nem felel meg a helyzetnek.

Nem megfelelő határok egy felnőtt és gyermeke között, szexualizált viselkedés (pl. szexuális beszéd, kéjelgés, flörtölés) vagy érintés, amely miatt a gyermek és/vagy mások kényelmetlenül érzik magukat.

hirdetés

Forrás: Canadian Centre for Child Protection

Tagek

Talán ez is érdekel