Betöltés

Mit keresel?

Boka Láb és lábszár Sérülés megelőzése

A sportcipő választást befolyásoló kóros állapotok – a sportorvos gondolatai

Megoszt
sportcipő választás

A láb patológiái fontos szerepet játszanak a sportcipő kiválasztásakor. A különböző patológiákkal rendelkező lábaknak előnyösek a speciális jellemzőkkel rendelkező cipők.

Elülső lábfej állapotai

Az elülső lábfejet gyakran érintik terheléses elváltozások, főként terheléses törések és lábközépcsont-sérülések. Ezeket általában a mechanikai igénybevétel növekedése okozza, amely a túlterhelés miatt meghaladja a szervezet gyógyulási és alkalmazkodási képességét. A sportcipő megfelelő alkalmazkodása fontos az ilyen sérülések megelőzéséhez és kezeléséhez.

A hallux valgusban („bütyök”) szenvedő betegeknek széles orrmelléklappal és merevebb talppal rendelkező cipőt kell viselniük az elülső lábfejben, hogy a kiszélesedett lábfejnek több hely jusson, csökkenjen a súrlódás és a lábközépcsont ízületre ható mechanikai igénybevétel, és hogy az ízületet megvédjék a valgus helytelen elhelyezkedésével járó kopástól. Az első sugár csökkent teherbíró képessége miatt a kislábujj túlterhelése és deformitása gyakori a hallux valgus betegeknél. Ennek következtében a talpi lemez elváltozásai és progresszív lábujjdeformitások léphetnek fel. A kislábujj lábközépcsont ízületének instabilitása csökkenthető kevésbé rugalmas cipővel, hogy megvédjük ezeket az ízületeket a közvetlen terheléstől. A lábujjak deformitása extra mély lábujjdobozú cipők használatával kezelhető.

A szezámcsontokat túlterheléses elváltozások, mint a szezámcsont-gyulladás és a terheléses törések érinthetik. Ezekben az állapotokban a lábközépi alátámasztással, a lábujjak alatti párnázással és kevésbé rugalmas talppal ellátott sportcipők javasoltak, hogy csökkentsék az e csontok alatti nyomást.

Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a merevebb billenőtalp használata korlátozza a lábujjak dorziflexióját, és csökkenti a kislábujj lábközépcsont-ízület alatti talpi nyomást. Az első lábközépcsont-ízületre ható nagyobb plantáris nyomás várható a lábujjak dorziflexiójának korlátozását követően ebben az ízületben, az ezt a mozgást nem korlátozó hintalábakhoz képest.

Középső lábfej elváltozások

A lábközépi patológiával, például a Lisfranc-ízületeket (lábtő- és lábközépcsontok közti ízület) érintő ízületi betegségekkel küzdő betegeknek merev és támasztó cipőre lehet szükségük az ezen ízületek terhelésének és stresszének csökkentése érdekében, valamint talpbetét használatára a kezelés elősegítése érdekében.

Hátsó lábfej elváltozások

A hátsó lábfejet gyakran érintik túlterhelési problémák. A szabadidős és profi sportolók hátsó lábfejet érintő leggyakoribb problémája, a plantáris fasciitisben szenvedő pácienseknek valószínűleg előnyös a merevebb és párnázott talpú cipő.

Az Achilles-ín gyulladás szintén gyakori a sportolóknál. Ez a patológia a hátsó lábfej helytelen elhelyezkedése (valgus és varus hátsó lábfej), az izomegyensúlyhiány és a túlzott edzés okozta túlterheléssel függ össze. Az ebben a problémában szenvedő pácienseknek medialis támasztó cipőre lehet szükségük, a hátsó lábfej alatt magasítással. A sípcsont hátsó ín a lábfej középső boltozatának fontos dinamikus stabilizátora. Az ezt az inat érintő ínpathiák traumához, túlterheléshez és degeneratív állapotokhoz kapcsolódhatnak, csökkentve a medialis boltozatot támogató erőt. Ennek következtében a boltozat statikus támasztóinak, például a deltaszalagnak a túlterhelése következhet be, ami a lúdtalp deformitását eredményezheti. A betegség korai szakaszában a sportolóknak azt kell tanácsolni, hogy csökkentsék a gyakorlatok intenzitását és viseljenek medialis boltozatot támogató cipőt. A varus hátsó lábfejhez peroneális ínproblémák társulhatnak. Ebben a helyzetben hasznos a medialis alátámasztás nélküli rugalmas cipő.

Speciális problémák

Sok esetben csak a lábbeli korrekciója nem elegendő. Ha ortézisre vagy talpbetétre van szükség, akkor ezeket be kell illeszteni az adott sportcipőbe. Sok sportcipő már rendelkezik némi mediális boltozati alátámasztással, amit a gyártási folyamat során figyelembe kell venni.

A sportolóval meg kell beszélni a sérüléstörténetet és a korábbi patológiákat is, mivel ezek előre jelezhetik a túlterhelésnek kitett struktúrákat. A hát, a csípő és a térd deformitásait és patológiáit is fel kell mérni.

hirdetés

Felhasznált irodalom

  • Berkes I. Sportsérülések ellátása (kézirat)
  • Jones G, Asghar A, Llewellyn DJ. The epidemiology of rock-climbing injuries. (2008)
  • LeCursi N. Sports shoes and orthoses. In: DeLee & Drez’s orthopaedic sports medicine (2014)
  • McHenry RD, Arnold GP, Wang W, Abboud RJ. Footwear in rock climbing: current practice. ( 2015)
  • Pires Prado M., Honda Saito G. Sports Footwear: Problems and Advances. In: The Sports Medicine Physician (2019)
  • Werd M, Knight E. Insights on prescribing athletic footwear and orthoses: the game plan. (2017)
Tagek

Talán ez is érdekel