Betöltés

Mit keresel?

Betegség és sport Egészség Krónikus betegségek

A rendszeres testmozgás hatása az emelkedett vérzsír szintekre

Megoszt

Ki ne hallott volna már az emelkedett koleszterin, ill. vérzsír szint veszélyeiről. Egy időben ennek köszönhetően tiltották a koleszterindús ételek fogyasztását, hiszen ebben látták a szív-érrendszeri betegségek megelőzésének egyik kulcsát. Az elmúlt évek során bebizonyosodott, hogy az egészséges táplálkozás mellett legalább annyira fontos a rendszeres testmozgás nem csak a magas koleszterin- és triglicerid szint megelőzése, hanem annak kezelése szempontjából is.

Először beszélnünk kell az egyes koleszterin szubfrakciókról, amelynek rendkívüli nagy szerepe van az érrendszer egészségében. A vérvizsgálat során a következő zsírparamétereket szokták mérni, ill. kiszámítani: teljes koleszterin, LDL-koleszterin, HDL-koleszterin, triglicerid. A teljes koleszterin önmagában nem ad elegendő információt, mivel azon belül „jótékony” és „kártékony” koleszterin szubfrakciót lehet elkülöníteni. Az LDL-koleszterin szubfrakcióra jellemző hogy kórosan magas mennyiségben hozzátapad az erek falához, ú.n. plakkokat alakít ki, amellyel az erek szűkülnek, faluk rugalmatlanná válik, legsúlyosabb esetben elzáródik és szövetelhalást, infarktust eredményez. Ha a folyamat a szívizomzatban következik be, akkor szívinfarktusról beszélünk, ha az agyi erek valamelyikében, akkor agylágyulásról beszélünk. A másik, ú.n. HDL-koleszterint más néven védő koleszterinnek is nevezik, mert ők megvédik az erek falát a rárakódásoktól. A triglicerid pedig egy zsírféleség (glicerin zsírsavakkal alkotott észtere), amelynek kóros megemelkedése szintén hozzájárul a plakk képződéshez, elhízáshoz.

Feltehetjük a kérdést, hogy vajon mivel lehet a vérzsír szinteket „kordában” tartani. Nos, természetesen fontos a megfelelő táplálkozás, a zsírok bevitelének optimalizálása, de emellett a rendszeres mozgás is nélkülözhetetlen. Léteznek öröklött zsíranyagcsere zavarok is, amikor a magas koleszterin, il. triglicerid szintet genetikai okok eredményezik, ilyenkor gyógyszer nélkül nem lehet normalizálni az állapotot. Ha már kialakult eltérésről van szó, akkor a kezelés elején szintén szükség van gyógyszerre a szövődmények elkerülése szempontjából, de mindemellett ajánlott a rendszeres testmozgás és a táplálkozás megreformálása is.

vérzsír testmozgás sportorvos

Lássuk, melyek a mozgásprogram megválasztásának vérzsír csökkentési szempontjai

  • Minden esetben, különösen negyven év felett – szükség van orvosi szűrővizsgálatokra (EKG, terheléses EKG edzetlen egyének esetében), hogy a terhelhetőségre fény derüljön.
  • Kétségtelen, hogy a rendszeres mozgás számos jótékony élettani hatást alakít ki, azonban a kedvező változások kialakulásához időre – legalább 3-6 hónapra – van szükség.
  • A mozgásprogram célja a szív-érrendszer állapotának javítása. Ehhez állóképességi tréningre van szükség: pl. gyaloglás, kocogás, futás, evezés, sífutás, kerékpározés, úszás.
  • A kedvező élettani hatások, a HDL-koleszterin emeléséhez és az LDL-koleszterin, valamint a triglicerid csökkentéséhez legalább 5×30 perces testmozgásra van szükség hetente.
  • Az állóképességi mozgásfajták mellett azonban érdemes izomerőfejlesztő gyakorlatokat is végezni hetente két alkalommal. Ennek érdekében célszerű fitness teremben szabad súllyal, vagy ellenállással szemben végzett gyakorlatokat előnyben részesíteni, közepes súlyokkal, 8-12 ismétlésszámban.
  • Nagyon lényeges a fokozatosság elvének betartása, a mozgásprogram előtti bemelegítés és azutáni levezetés, majd az izomzat nyújtása.
  • A szedett gyógyszereket semmi esetre sem szabad abbahagyni, csak a kontroll laborvizsgálatok eredményének ismeretében, ha a kezelőorvos úgy rendeli.
  • A rendszeres testmozgás önmagában nem túl hatékony a szív-érrendszeri betegségek prevenciója szempontjából. Szükség van a kiegyensúlyozott, csökkentet zsír- és sótartalmú diétára, a dohányzás mellőzésére és a stresszhatások levezetésésre is.
  • Rendszeres mozgás hatására a triglicerid és LDL-koleszterin szint csökken, valamint a HDL (védő)- koleszterin szint emelkedik. A kedvező vérzsír összetétel változások hozzájárulnak a szívegészség megőrzéséhez.
hirdetés
Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.