Betöltés

Mit keresel?

Sportsérülés Sportszülők

Az utánpótlássport és -testmozgás biztonsága

Megoszt

Tudtad, hogy a rosszul húrozott ütővel, kopott cipőben történő teniszezés majdnem annyira növeli a sérülés kockázatát, mint a vállvédő nélküli rögbizés? A rossz – vagy nem megfelelően viselt – felszerelés használata a sérülések egyik fő oka.

A védősisak a kulcs

A sportolás és egyéb tevékenységek során viselt felszerelés kulcsfontosságú a sérülések megelőzésében, a biztonság megteremtésében,

Kezdjük a védősisakkal: az olyan sportágaknál fontosak, mint pl. a jégkorong, a baseball, a softball, a kerékpározás, a gördeszkázás, a síelés és a snowboard – hogy csak néhányat említsünk.

 • Mindig az adott sportághoz készült sisakot viseljen.
 • A kerékpársisak kiválasztásakor keressen olyan matricát, amely szerint a sisak megfelel a Consumer Product Safety Commission (CPSC), a kerékpársisakokra és más biztonsági felszerelésekre vonatkozó biztonsági szabványokat kidolgozó szabályozó hatóság által meghatározott biztonsági szabványoknak.
 • Ha multi-sport sisakot használsz inline görkorcsolyázáshoz és gördeszkázáshoz, az nem tekinthető biztonságosnak kerékpározáshoz, hacsak nincs rajta a CPSC matrica.
 • Minden sisaknak szorosan, de kényelmesen kell illeszkednie a fejére, és nem szabad, hogy hátra- vagy előrebillenjen.

A szem védelme

A szemvédelem a biztonság miatt szintén elengedhetetlen számos sportágban:

 • A legjobb szemvédők a polikarbonát nevű műanyagból készülnek, és kifejezetten sportoláshoz tesztelték őket.
 • A sisakhoz rögzíthető arcvédőket vagy polikarbonátból készült szemvédőket vagy pajzsokat olyan sportágakban viselik, mint a jégkorong, valamint a softball és a baseball.
 • A védőszemüveget gyakran viselik kosárlabdában, ütősportokban, snowboardozásban, utcai jégkorongban, valamint baseballban és softballban a pályán való ütéskor.
 • Ha szemüveget visel, valószínűleg vényköteles polikarbonát védőszemüvegre lesz szüksége – ne csak a szokásos szemüvegét viselje, amikor a pályán vagy a pályán van.
 • Minden szemvédőnek biztonságosan kell illeszkednie, és párnákkal kell rendelkeznie a szemöldöke felett és az orra felett.
biztonság

További alapvető védőfelszerelések

A szájvédő megvédheti a szádat, a fogaidat és a nyelvedet:

 • Szájvédőt kell viselned, ha kontakt sportot vagy más olyan sportot űzöl, ahol fennáll a fejsérülés veszélye, például futball, kosárlabda, jégkorong, röplabda, küzdősportok, boksz vagy birkózás.
 • A szájvédőt fogorvos illesztheti a szájába, vagy megvásárolhatja a sportboltokban.
 • Ha fogszabályozót visel, mindig vegye ki, mielőtt edzésre, edzésre vagy játékra indul.

A csukló-, térd- és könyökvédők szintén fontos biztonság adó felszerelések:

 • Ha inline görkorcsolyázol, gördeszkázol vagy rollerezel, akkor is viselj védőket.
 • A könyök- és csuklóvédők megelőzhetik a kar- és csuklótöréseket, a térdvédők pedig megvédhetik a térdet a vágásoktól és törésektől.

Ha bizonyos sportokat űz, különösen a kontakt sportokat, a testterület védők elengedhetetlenek:

 • A jégkorongtól az inline korcsolyázásig minden sportágban használnak védőfelszerelést. Léteznek sípcsont-, térd-, könyök-, csukló-, mell-, váll-, csípő- és combvédők.
 • Kérdezze meg edzőjét vagy orvosát, hogy megtudja, milyen típusú védőbetétekre lehet szüksége a sportágához.
biztonság

Néhány sportágban a fiúknak herevédőt is kell viselnie:

 • A hokit, futballt, kosárlabdát, baseballt, rögbit és más kontakt sportokat űző fiúknak kell herevédőt használniuk.
 • A futással járó, nem érintkezős sportoknál a fiúknak ágyékvédőt (supporter)t kell viselniük.
 • Ha bizonytalan vagy, kérdezd meg az edződet, a sportedződet vagy a szülődet, hogy szükséged van-e erre a sportágadhoz.

És végül, de nem utolsósorban a megfelelő lábbeli megóvhat a botlástól és az eséstől:

 • Tudod, hogy az olyan sportágakhoz, mint a foci, a baseball, a softball stoplis cipő szükséges. De talán nem tudod, hogy az olyan sportok, mint a gördeszkázás és a kerékpározás is speciális cipőtípusokat igényelnek. Kérdezze meg edzőjét vagy orvosát, hogy milyen cipő a legjobb a sportágához.
 • Cserélje ki az elhasználódott vagy már nem megfelelően tartó cipőket és stoplikat.

Nemcsak a megfelelő felszerelés fontos, hanem a megfelelő illeszkedés is. Ha nem tudod, hogy a felszerelésed megfelelően illeszkedik-e, egyeztess az edzővel, tornatanárral, sportedzővel vagy szülővel, hogy megbizonyosodj arról, hogy a megfelelő-e mérete, és hogy megfelelően viseled-e. Sok sportbolt is segíthet a megfelelő illeszkedés kiválasztásában.

A lényeg: A megfelelő felszerelés megfelelő illeszkedéssel való viselése nagymértékben csökkenti a sérülés kockázatát.

Bemelegítés fontossága

Ne kezdj bele semmilyen sportba vagy gyakorlatba anélkül, hogy előtte bemelegítenél – a nem megfelelően előkészített izmok könnyebben megsérülnek.

Kezdjed néhány könnyű szív- és érrendszert „bemelegítő” gyakorlattal, például könnyű kocogással, ugrálókötelezéssel vagy gyors sétával. A rövid bemelegítést kövesse néhány nyújtás (a nyújtás a bemelegítés után működik a legjobban, mert a szövetek rugalmasabbak a hő és az izmok véráramlásának növekedése miatt).

A bemelegítésen és nyújtásokon kívül az edzések a legtöbb sportágra vagy tevékenységre való felkészülésre is kiválóan alkalmasak. Ha egy csapathoz tartozol, vegyél részt minél több csapatedzésen és mérkőzésen. Ezáltal a legjobb fizikai állapotba kerülsz, és segíthetsz a csapattársaiddal együtt dolgozni – és ha tudod, hogyan játszanak a csapattársaid, az segít megelőzni a sérüléseket.

Még ha nem is tartozol egy adott csapathoz, a rendszeres edzésekkel és gyakorlatokkal fokozhatod a teljesítményedet, és csökkentheted a sérülések esélyét. Ne feledd, ha egy eszközt nem használsz, berozsdásodik, ezért rendszeres edzéssel tartsd magad (testedet) a lehető legjobb formában. Próbálj például teniszgyakorlatokat végezni, vagy gyakorold az adogatást, mielőtt elkezdenéd a szettet. Dobjál néhány kosarat, vagy játssz egy gyors egy az egy elleni játékot egy barátoddal. A gyakorlás az agyadat és a testedet együttműködésre készteti, miközben javítja a teljesítményedet.

Bár rendszeresen kell edzened, ne vidd túlzásba. Az edzés gyakoriságának, időtartamának vagy intenzitásának hirtelen megnövelése eleinte jobb teljesítményt eredményezhet, később azonban túlterhelési sérülésekhez vezethet. Az orvos vagy edző segíthet az életkornak és fejlettségi szintnek megfelelő edzés- és kondicionáló program kidolgozásában.

biztonság

Ha megsérültél, ne lépj pályára

Ha megsérültél, és túl hamar próbálsz visszatérni, nagy a kockázata annak, hogy újra megsérülsz – talán még súlyosabban, mint korábban. Ne hagyd, hogy bárki – beleértve magadat, a szüleidet, a barátaidat vagy akár az edződet – nyomást gyakoroljon rád, hogy játssz, mielőtt a tested teljesen meggyógyult volna. Orvosod, edződ konkrét tanácsokat fog adni arra vonatkozóan, hogy mikor térhetsz vissza a sportágadhoz.

Különösen fontos, hogy időt szánj a gyógyulásra, ha agyrázkódást szenvedtél. Sok sportoló túl gyorsan próbál visszatérni az agyrázkódás után – mivel nem látják a sérülést, azt hiszik, hogy már játszhatnak. De a túl korai visszatérés a játékba nagyobb veszélyt jelent egy újabb agyrázkódásra – és más, még veszélyesebb agysérülésekre is. Ezért mindig kérj engedélyt az orvosodtól, hogy újra játszhass, ha agyrázkódáson estél át.

Sok sportoló fájdalomcsillapítót használ, hogy elkerülje a fájdalmat. Ha azonban tartós fájdalmat érzel, ne használj fájdalomcsillapítókat annak elfedésére. Nagy mennyiségű fájdalomcsillapító szedése – vagy ami még rosszabb, ha hosszú ideig szedsz fájdalomcsillapítót, hogy játszhass – veszélyes lehet. A fájdalom a test jelzése, hogy nem elégedett azzal, amit csinálsz.

Mindenképpen fordulj orvoshoz, amikor ezeket érzed:

 • közepes vagy erős fájdalom;
 • olyan fájdalom, amely zavarja a napi tevékenységet vagy az alvást;
 • a sérült terület duzzanata;
 • képtelenség a szokásos tevékenységek végzésére;
 • olyan fájdalom, amely megakadályozza a megfelelő testtartás fenntartásában.

Ugyanez a tanács érvényes a megfázás vagy influenzavírus esetén is – ne játssz, ha beteg vagy. Nem fogsz tudni koncentrálni, ha bedugult a fejed, és az orrod gyorsabban folyik, mint te, és a koncentráció hiánya sérülésveszélyessé teheti a játékot. A megfázást vagy influenzát ráadásul a többi csapattársadra is átterjesztheted. Jobb, ha megvárod, amíg jobban érzed magad, így majd biztonságos szezont tudhatsz magad mögött.

biztonság

A játékszabályok

A szabályokat és előírásokat általában jó okkal alkották, azért, hogy téged és csapattársaidat a játékban tartsanak, és elkerüljék a sérüléseket. Tégy magadnak egy szívességet, és alaposan ismerd meg a sportágad szabályait – majd tartsd is be őket.

A szabályok nem korlátozások. A biztonságot hivatottak elősegíteni, hogy mindenki élvezhesse a játékot.

Néha előfordul, hogy a szabályok nem kapcsolódnak közvetlenül egy sportághoz vagy tevékenységhez, de mégis be kell tartani őket. Ha például inline görkorcsolyázol, gördeszkázol vagy kerékpározol, szigorúan figyelj oda minden közlekedési szabályra, különösen, ha forgalmas közutakon közlekedsz.

A megfelelő technikák szintén elősegítik a biztonságot. Ez minden sportra igaz, az autóversenyzéstől a baseballig. Amikor pl. két teniszező rohan a hálóhoz, a helyes ütés a szakszerűen szögbe állított röptelabda – nem pedig egy kemény ütés, amely közvetlenül az ellenfél arcába csapódik!

Egy másik példa a biztonságos technikára a súlyemelésben történik. A súlyemelőknek minden egyes ismétlés között levegőt kell venniük. Lélegezzen ki az emelés tolófázisában. Tehát fekvenyomásnál hagyd, hogy a rúd a mellkasodhoz érjen, ha pedig felfelé tolod, lélegezz ki. A légzés visszatartása megemelheti a vérnyomást, és ha nagy súlyt nyomsz, ez ájuláshoz vagy eszméletvesztéshez vezethet.

Amikor tehát ragaszkodsz a szabályokhoz, előírásokhoz és a megfelelő technikákhoz, ne feledd, hogy ezek nem azért vannak, hogy korlátozzanak – azért vannak, hogy biztonságban és sérülésmentesen tartsanak.

hirdetés

A cikk Sarah R. Gibson, MD (kidshealth.org) írásának magyarra fordított változata.

Tagek