Betöltés

Mit keresel?

Sporttáplálkozás

Csontleves – az évszázadok óta használt, erőt és egészséget adó „superfood” sportolóknak

Megoszt
Csontleves

Annak ellenére, hogy évszázadok óta létezik, a csontleves új élelmiszer-trend a sportolók számára. Mik is a csontleves előnyei, és miért is kellene minden sportoló táplálkozási rendszerének részét képeznie.

Úgy tűnik, egyre nagyobb az érdeklődés az ősi élelmiszerek, ételek iránt, és egyre inkább az őseinket fenntartó étrend és szokások felé mozdulunk el, ami szerencsére kerüli a feldolgozott élelmiszereket. Ebből kifolyólag a csontlevesek (húslevesek) újra felértékelődtek és egyre nagyobb teret nyernek a sportvilágban is.

A húslevesek múltja a kőkorszakig nyúlnak vissza, amikor az embereknek még nem voltak edényeik, amelyekben a csontokat megfőzhették volna. Ehelyett a levágott állatok hasi tasakjait használták, hogy a húst, a zsírt és a csontot megpárolják. A modern korig a legtöbb háztartásban egy üstöt tartottak folyamatosan a tűz fölött, és a hozzávalókat akkor adták hozzá, amikor azok rendelkezésre álltak. Az emberek rendszeresen ettek belőle, így a hosszan, lassan főzött ételek az eredeti “gyorséttermi ételek” lettek. Rengeteg anekdotikus beszámoló szól a húsleves fejfájást enyhítő, az elmét megnyugtató, az összpontosítást javító és energiát adó erejéről.

A jó minőségű csontleves legelőn nevelt állatok részeiből (csontok, ízületek, inak, ínszalagok, szalagok, bőr és izom) valamint tiszta víz és jó minőségű ecet felhasználásával készül. Ezeket általában tűzhelyen főzik nagyon hosszú ideig. Az ecet és a lassú forralás segít kivonni az ásványi anyagokat a csontokból, és a porcos részeket felszívódó kollagénné és zselatinná bontja. A végeredmény általában egy zselatinos, tápláló és gazdag húsleves, amely önmagában is fogyasztható, vagy ételekhez „alapléként” adható. Felmérések szerint a húsleves fogyasztása javítja az emésztést, segíti az izmok regenerálódását és növekedését, csökkenti az ízületi fájdalmakat, elősegíti a kiegyensúlyozott idegrendszer működését és erősíti az immunrendszert.

A húsleveseket mostanában világszerte egyes Ironman- és maratonversenyek utolsó frissítő állomásain osztják. A hosszan tartó izzadás során a szervezetből só vész el, és a húslevesek ezt a sót is pótolják, és így csökkentik az izomgörcsök és a szédülés előfordulását. A húsleves kortyolgatása a verseny végén szerepet játszhat a folyadékegyensúly fenntartásában, mivel a húslevesben lévő nátrium segíti a szervezetet a folyadék megtartásában. Átlagosan egy 120 ml-es adag körülbelül 200 mg nátriumot biztosít, ami több mint háromszorosa az átlagos sportgélben lévő mennyiségnek.

csontleves

A csontleves aminosav tartalma

A húslevesben található aminosavak pontos szintje és aránya, valamint az, hogy mennyire tápláló, a húsleves típusától, a recepttől, az összetevők beszerzésétől, a koncentrációjától és egyéb tényezőktől függ. Például a bárány- és marhahús lábszárcsontok gazdagabbak csontvelőben, mint a baromfihúsleves, ahol a csontok könnyebbek és vékonyabbak. Másrészt a borjúból származó borjúcsontok általában több kollagént és porcot tartalmaznak, mint a kifejlett tehenekből származó csontok.

A húslevesben négy fő aminosav található

Prolin

Ez az aminosav az egészséges kollagén és porcok táplálására szolgál.

Glicin

A szervezetnek glicinre van szüksége az egészséges vérképhez, a zsíremésztéshez és a méregtelenítéshez. Fontos szerepet játszik a hemoglobin, a kreatin, a porfirin, az epesók, a glutation, a DNS és az RNS szintézisében. A glicin az egész szervezetben csökkentheti a gyulladást, és hozzájárul a gyomorsav kiválasztásához is.

Az emberi szervezetnek nagy mennyiségű glicinre van szüksége a nehézfémek, szennyező anyagok és ipari vegyi anyagok szervezetből történő eltávolításához. Ezért a glicinnek ennyi fontos anyagcsere-funkció mellett könnyen hozzáférhetőnek kell lennie. A szervezet képes glicint előállítani, de még egy egészséges ember sem képes elegendő glicint előállítani a nagy stressz időszakában, ebbe beleértve a kimerítő edzést is.

Glutamin

Ideális esetben a glutamint az izmaink bőségesen termelik, és az egész szervezetben ott kering, ahol szükség van rá. A sportolók glutamin raktárai azonban az intenzív, kimerítő edzés, túledzés vagy sérülés okozta fizikai megterhelés miatt gyorsan kimerülnek. Ha a glutaminraktárak nem töltődnek fel elég gyorsan, izomsorvadás kezdődhet. Egy tanulmány megfigyelte, hogy a maratoni futók vérének glutaminszintje a versenyt követően 20 százalékkal csökkent. A glutamin a harmadik legnagyobb mennyiségben található aminosav a húslevesben és a zselatinban, ami arra utal, hogy a húsleves jó kiegészítő lehet a sportolók számára, különösen, ha közvetlenül a verseny után fogyasztják.

csontleves

A prolinnal és a glicinnel együtt a glutamin fokozza a sportsérülésekből és sebekből való felépülést. Tanulmányok kimutatták, hogy a glutamin fokozott pótlása csökkenti a felépülési időt sérülések idején és népszerű kiegészítő a túledzettségi szindróma esetén, amikor a túlterhelt szervezet nem képes önmaga elegendő glutamint termelni. A glutaminszint csökkenése a sportolót a fertőzések nagyobb arányának is kiteheti, ami tovább indokolja fontosságát.

Alanin

Ez az aminosav részt vesz a májműködésben, a glikolízisben, a glükonogenezisben és a Krebs-ciklusban. A szervezet maga állítja elő, de sok sportoló és testépítő a fokozott állóképesség és izomhipertrófia érdekében kiegészíti.

Következtetések

Csodálatos lenne bizonyítékot találni a csontleves sportban való hatékonyságára; azonban a tétel egyedisége miatt még nem sok tanulmány létezik. A tudomány szereti a pontos mérhetőséget, ezért ezt az értékes szuperélelmiszert a sok ellenőrizhetetlen összetevő miatt figyelmen kívül hagyják. Az alkalmazott tudomány manapság a pénzt követi, és ha valamit nem lehet porítani és szabadalmaztatni, akkor valószínűleg nem fogják vizsgálni. A hagyományok azonban azt mondják, hogy a csontleves tápláló, és ha magunk készítjük el, magas porctartalommal, akkor sportolók számára is rengeteg pozitív eredményt hozhat.

hirdetés

A cikk a „The Nutritional Institute” írása alapján készült.

Tagek

Talán ez is érdekel